Een vegetarische stoofpot met paddenstoelen! Deze vega stoofpot van kastanjechampignons en gedroogde paddenstoelen zit bomvol smaak en hij staat ook nog eens een stuk sneller op tafel. Goedkoper dan een stoofpot van vlees is hij ook! Maar vooral lekker voor de afwisseling.
Kastanjechampignons
Voor deze vegetarische stoofpot gebruik ik stevige kastanjechampignons. Deze bak ik op heel hoog vuur aan en je hoort ze ook gaan sissen, omdat het vocht eruit loopt. Bij mij werd het alsnog wat waterig op een gegeven moment maar houd dan vol met roeren, op een gegeven moment is het weer verdampt. Hou het vuur lekker hoog zodat de champignons stevig blijven. Ik blus ze af met wat droge sherry voor een lekkere dimensie en dit laat je ook weer verdampen. Madeira kookwijn zou ook kunnen.
Gedroogde paddenstoelen en paddenstoelenbouillon
Voor een diepe paddenstoelensmaak heb ik gedroogde paddenstoelen geweld. Deze krijg je ook gewoon in de supermarkt. Verder gebruik ik paddenstoelenbouillon om in de vegetarische sfeer te blijven en natuurlijk voor nog meer umami smaak! Gebruik deze bouillon ook zeker eens om een groentesoep, champignonsoep of risotto mee te maken.
Met wat bloem zorg ik ervoor dat er een lekkere dikke saus ontstaat waardoor het echt als een stoofpot is.
Polenta
In de tijd dat de paddenstoelen stoof staat te pruttelen, kun je polenta maken. Polenta is gemaakt van mais en is dus glutenvrij. Ik koos voor Naturalmente Polenta Gialla Italiana 100% Naturale, een voorgekookt (iets grover) maismeel. Je kunt ook van sommige merken fijn maismeel krijgen.
Volg vooral de receptuur op de verpakking. De receptuur die je in dit recept vindt heb ik omgerekend (het recept was voor 6 personen) en wat je in het recept hieronder vindt is dus daarop gebaseerd. Mijn toevoeging eraan is in elk geval roomboter voor smeuïgheid, net zoals bij een aardappelpuree bijvoorbeeld, tijm en Parmezaanse kaas. Deze drie kun je dus op het laatst toevoegen als jouw polenta klaar is.
Deze paddenstoelen stoofpot kun je ook met Papardelle (een brede tagliatelle) eten, met bijvoorbeeld zilvervliesrijst, aardappelpuree of Vlaamse friet. Maar ik vind hem zo in elk geval heerlijk!
Wil je meer inspiratie met paddenstoelen? Maak er een lekkere lunch mee of verwerk ze in een lekkere pasta!