Home Vegetarische recepten Paddenstoelen stoofpot met polenta

Paddenstoelen stoofpot met polenta

by Chivanne van Strijp-Peeters

Een vegetarische stoofpot met paddenstoelen! Deze vega stoofpot van kastanjechampignons en gedroogde paddenstoelen zit bomvol smaak en hij staat ook nog eens een stuk sneller op tafel. Goedkoper dan een stoofpot van vlees is hij ook! Maar vooral lekker voor de afwisseling. 

Kastanjechampignons 

Voor deze vegetarische stoofpot gebruik ik stevige kastanjechampignons. Deze bak ik op heel hoog vuur aan en je hoort ze ook gaan sissen, omdat het vocht eruit loopt. Bij mij werd het alsnog wat waterig op een gegeven moment maar houd dan vol met roeren, op een gegeven moment is het weer verdampt. Hou het vuur lekker hoog zodat de champignons stevig blijven. Ik blus ze af met wat droge sherry voor een lekkere dimensie en dit laat je ook weer verdampen. Madeira kookwijn zou ook kunnen. 

Gedroogde paddenstoelen en paddenstoelenbouillon 

Voor een diepe paddenstoelensmaak heb ik gedroogde paddenstoelen geweld. Deze krijg je ook gewoon in de supermarkt. Verder gebruik ik paddenstoelenbouillon om in de vegetarische sfeer te blijven en natuurlijk voor nog meer umami smaak! Gebruik deze bouillon ook zeker eens om een groentesoep, champignonsoep of risotto mee te maken. 

Met wat bloem zorg ik ervoor dat er een lekkere dikke saus ontstaat waardoor het echt als een stoofpot is.  

Polenta 

In de tijd dat de paddenstoelen stoof staat te pruttelen, kun je polenta maken. Polenta is gemaakt van mais en is dus glutenvrij. Ik koos voor Naturalmente Polenta Gialla Italiana 100% Naturale, een voorgekookt (iets grover) maismeel. Je kunt ook van sommige merken fijn maismeel krijgen.  

Volg vooral de receptuur op de verpakking. De receptuur die je in dit recept vindt heb ik omgerekend (het recept was voor 6 personen) en wat je in het recept hieronder vindt is dus daarop gebaseerd. Mijn toevoeging eraan is in elk geval roomboter voor smeuïgheid, net zoals bij een aardappelpuree bijvoorbeeld, tijm en Parmezaanse kaas. Deze drie kun je dus op het laatst toevoegen als jouw polenta klaar is. 

Deze paddenstoelen stoofpot kun je ook met Papardelle (een brede tagliatelle) eten, met bijvoorbeeld zilvervliesrijst, aardappelpuree of Vlaamse friet. Maar ik vind hem zo in elk geval heerlijk!  

Wil je meer inspiratie met paddenstoelen? Maak er een lekkere lunch mee of verwerk ze in een lekkere pasta!

Paddenstoelen stoofpot

0 from 0 votes
Porties

2

personen
Voorbereiding

10

minuten
Bereiden

30

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • Paddenstoelenstoof
  • 500 gram 500 kastanjechampignons

  • 15 gram 15 Royal funghi gedroogde paddenstoelen

  • 2 2 bosuien

  • 2 2 eetlepels droge sherry of Madeira kookwijn

  • 250 ml 250 bospaddenstoelenbouillon

  • 1 1 teen knoflook

  • paar takjes verse tijm

  • 2 2 eetlepels tarwebloem

  • 20 gram 20 roomboter

  • zout en peper

  • 125 ml 125 heet water

  • Polenta
  • 100 gram 100 polenta

  • 1 1 eetlepel roomboter

  • 15 gram 15 Parmezaanse kaas of Pecorino Romano

  • ½ theelepel zout

  • 520 ml 520 koud water

  • paar takjes verse tijm

Stappen

  • Doe de gedroogde paddenstoelen in een kom en schenk het hete water erover om ze te laten wellen. Veeg eventueel zand met een vel keukenrolpapier van de kastanjechampgignons. Halveer de kleine kastanjechampignons en snijd de grotere in drieën.
  • Verhit 20 gram roomboter in een braadpan en bak de champignons met peper en wat zout in 6 minuten op hoog vuur goudbruin. Schep regelmatig om.
  • Was ondertussen de lente-ui en snijd in dunne ringen. Pel de knoflook en snijd hem fijn. Voeg de lente-ui aan de champignons toe en bak 2 minuten mee. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee. Schep regelmatig om. Blus de af met de sherry. Zet het vuur lager en voeg de bloem toe en laat deze al roerend in 2 minuten gaar worden.
  • Voeg de gewelde paddenstoelen samen met het vocht en de paddenstoelenbouillon toe aan de pan. Ris de blaadjes van de takjes tijm voeg toe en roer door. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan 20 minuten stoven op middelmatig vuur. Breng op smaak met peper en zout naar wens.
  • In de tijd dat de paddenstoelen stoven, kun je de polenta maken. Breng hiervoor in een steelpan het water met de polenta en zout aan de kook. Roer met een garde geregeld door. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen zodra het kookt en vergeet niet te roeren.
  • Ris de blaadjes van de tijm en voeg toe. Roer er de roomboter en kaas doorheen en schep op twee borden. Serveer hier de paddenstoelenstoof op.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker