Broodrecepten en gerechten Lunchgerechten Salades Vegetarisch

Panzanella

Op de valreep nog een zomerse salade! En wat voor één. Een recept voor deze Toscaanse broodsalade kwam ik een aantal jaren terug tegen in het kookboek “Jamie’s Italië”. Jamie Oliver maakt hierin zijn versie van deze traditionele Italiaanse salade die bedacht is om restjes oud brood op te maken. Belangrijk is dan ook dat je oud brood gebruikt want anders sla je de plank mis. Verder is het belangrijk dat je rijpe, misschien zelfs te rijpe, tomaatjes gebruikt. Deze zijn lekker zacht, hebben maximale kleur en zijn super sappig en zoet.  

Deze boeren salade kenmerkt zich erdoor dat je tomaten laat uitlekken en het opgevangen vocht gebruikt om een dressing mee te maken, die door het oude brood wordt opgenomen. Je zult er versteld van staan hoeveel vocht je aan tomaatjes kunt onttrekken en het is heel mooi om te zien hoe het oude, uitgedroogde brood, zich weer volzuigt met de lekkerste smaken. Het wordt een heerlijke zompige salade bomvol simpele maar uitgesproken smaken. Ik ben fan!

Zoals het met elk traditioneel gerecht gaat bestaan er honderden varianten van maar het komt in elk geval altijd neer op oud brood en tomaten. Ik hield hem verder heel simpel met rode ui, olijfjes, kappertjes en basilicum. Je kunt er nog ansjovis, gegrilde paprika’s, courgette linten, selderij, oregano of wat dan ook aan toevoegen. Als het maar zacht is. De salade maakte ik wel af met wat burrata want wij aten hem als hoofdgerecht en niet als bijgerecht. 

Probeer hem eens uit, ik weet zeker dat hij vaker op het menu komt te staan! 

Buon appetito! 

15Panzanella

Personen

3

personen
Voorbereiding

15

minuten
Bereiding

15

minuten

Ingrediënten

  • ½ oud stokbrood (liefst minimaal 2 dagen oud)

  • 700 gram rijpe (gekleurde) zoete tomaatjes

  • 4 theelepels kappertjes

  • 1 rode ui

  • 1 flinke handvol verse basilicum (30 gram ongeveer)

  • 3 eetlepels kalamata olijven

  • 1 bol mozzarella of burrata

  • 2 eetlepels balsamico azijn

  • 6 eetlepels extra vierge olijfolie

  • 1 teen knoflook

  • zout en peper

Stappen

  • Halveer de tomaatjes en doe ze over in een vergiet, die je boven een kom houdt. Bestrooi met flink wat zout, een eetlepel zeker. Hussel door elkaar en laat 20 minuten uitlekken. Na 20 minuten duw je ze met je vuist plat om er nog meer vocht uit te verkrijgen. Ze hoeven niet heel te blijven, het is immers een “boeren salade”.
  • Snijd de rode ui in hele dunne halve ringen (eventueel met behulp van een mandoline). Doe ze in een grote kom waarin je de gehele salade maakt. Snijd of scheur het brood in stukjes van 1,5 cm en voeg toe. Pluk de blaadjes basilicum van de takjes en gooi erbij. Doe hierbij 3 eetlepels kalamata olijven en de uitgelekte tomaten. Hussel door elkaar.
  • Aan het tomatensap voeg je nu 4 theelepels kappertjes, 2 eetlepels balsamico azijn, 6 eetlepels extra vierge olijfolie, 1 geperste teen knoflook en zout (naar smaak) en peper toe. Hussel alles door elkaar en giet over de salade.
  • Nu is het belangrijk dat je de salade een aantal keer goed door elkaar husselt, even laat staan zodat de dressing door het brood wordt opgenomen, en dit herhaalt. Proef elke keer om te kijken of misschien nog wat zout, peper, olijfolie of balsamico aan toegevoegd mag worden.

Tips

  • Als hoofdgerecht kun je hem met 2 personen eten met bijvoorbeeld wat mozzarella erbij of wat gegrilde vis. Als bijgerecht kun je hem met 4 personen eten.