Op de valreep nog een zomerse salade! En wat voor één. Een recept voor deze Toscaanse broodsalade kwam ik een aantal jaren terug tegen in het kookboek “Jamie’s Italië”. Jamie Oliver maakt hierin zijn versie van deze traditionele Italiaanse salade die bedacht is om restjes oud brood op te maken. Belangrijk is dan ook dat je oud brood gebruikt want anders sla je de plank mis. Verder is het belangrijk dat je rijpe, misschien zelfs te rijpe, tomaatjes gebruikt. Deze zijn lekker zacht, hebben maximale kleur en zijn super sappig en zoet.
Deze Italiaanse broodsalade kenmerkt zich erdoor dat je tomaten laat uitlekken en het opgevangen vocht gebruikt om een dressing mee te maken, die door het oude brood wordt opgenomen. Je zult er versteld van staan hoeveel vocht je aan tomaatjes kunt onttrekken en het is heel mooi om te zien hoe het oude, uitgedroogde brood, zich weer volzuigt met de lekkerste smaken. Het wordt een heerlijke zompige salade bomvol simpele maar uitgesproken smaken. Ik ben fan!
Zoals het met elk traditioneel gerecht gaat bestaan er honderden varianten van maar het komt in elk geval altijd neer op oud brood en tomaten. Ik hield hem verder heel simpel met rode ui, olijfjes, kappertjes en basilicum. Je kunt er nog ansjovis, gegrilde paprika’s, courgette linten, selderij, oregano of wat dan ook aan toevoegen. Als het maar zacht is. Deze Italiaanse tomatensalade maakte ik wel af met wat burrata want wij aten hem als hoofdgerecht en niet als bijgerecht.
Probeer hem eens uit, ik weet zeker dat hij vaker op het menu komt te staan! Buon appetito!
Eerder maakte ik een heerlijke Italiaanse pastasalade!