Home Pasta Pasta Genovese met boontjes en aardappel

Pasta Genovese met boontjes en aardappel

by Chivanne van Strijp-Peeters

Of hoe ze het in Itali├ź noemen: pasta con pesto e patate! Het is eigenlijk heel simpel een pasta met zelfgemaakte pesto, boontjes en aardappel (zoals je in de titel al kunt lezen ­čśë). 

Pasta met pesto kennen we allemaal wel. Dat is dan meestal pesto Genovese, d├ę go to groene pesto gemaakt met basilicum, knoflook, pijnboompitten en Parmezaanse kaas. De oorspronkelijke pasta Genovese bevat echter ook stukjes aardappel en boontjes! Klinkt best gek, aardappel door je pasta doen maar denk maar aan gnocchi, dit is een combinatie van aardappel en pasta dus zo gek is het nog niet. In ieder geval erg Italiaans.  

Hier is mijn variant van dit gerecht! Ik ben heel trouw gebleven aan de originele bereiding maar slechts hier en daar een andere toevoeging. Als pastasoort kocht ik Mafaldine. Prachtig vind ik hem.. Die brede, lange, gekartelde slierten met een lekker groot “pasta-oppervlak” waaraan de pesto blijft kleven.

Misschien kende je dit gerecht al en zo niet, waag je er snel aan! Een lekker en simpel maar toch speciaal Italiaans gerecht. Voor doordeweeks of een etentje, hij doet het altijd goed met zulke smaken.  

Buon Appetito!  

Pasta Genovese met boontjes en aardappel

Personen

2

personen
Voorbereiding

10

minuten
Bereiding

20

minuten

Ingredi├źnten

  • 110 gram aardappel

  • 150 gram spaghetti, mafaldine, trenette of andere slierten pasta

  • 110 gram haricot verts of sperziebonen

  • 30 gram basilicum

  • 15 gram peterselie

  • 1 citroen

  • 30 gram pijnboompitten

  • 2 teentje knoflook

  • 60 gram Parmezaanse kaas + extra voor garnering

  • peper en zout

  • 100 ml extra vierge olijfolie (plus eventueel meer)

  • benodigdheden
  • staafmixer met bijbehorende kom

  • fijne rasp

Stappen

  • Zorg dat je een grote pan met kokend, gezouten water op het vuur hebt staan.
  • Schil de aardappel en snijd hem in kleine blokjes. Snijd de harde uiteindes van de boontjes. Kook de aardappel en boontjes 5 minuten. Dan gaat de pasta erbij. Ik gebruikte Mafaldine pasta en deze had 9 minuten nodig.
  • In de tussentijd kun je de pesto maken. Doe hiervoor 30 gram basilicum (blaadjes en takjes), 15 gram peterselie (idem), de zest van een gewassen citroen, 1 eetlepel citroensap, 60 gram geraspte kaas, 30 gram pijnboompitten, 2 teentjes geperste knoflook, 100 ml olijfolie en peper, zout in de kom van de staafmixer of keukenmachine. Mix een aantal minuten totdat je de structuur mooi vindt. Voeg nog extra olie toe naar wens, mocht je dit nodig vinden.
  • Giet de aardappels, boontjes en pasta af maar bewaar een kopje kookvocht. Meng de pesto door de pasta en voeg wat kookvocht toe om hem smeu├»ger te maken. Serveer met wat geraspte kaas en peper.

Misschien vind je dit ook lekker