Bij de borrel Kerst Voorgerechten

Paté van gerookte zalm en makreel

Ik noem ze even paté maar je zou ze ook visboter kunnen noemen. De structuur ervan is in elk geval een combinatie tussen een paté en boter. Ze hebben een hele fijne structuur door de combinatie van boter en roomkaas en door het gebruik van gerookte vis hebben ze een lekkere uitgesproken smaak en toch fris, door de toevoeging van citroensap.

Deze patés zijn een goede toevoeging aan een voorgerecht met vis, zoals bijvoorbeeld een Hollandse garnalencocktail of foreltartaar, die ik al eerder dit jaar maakte. Als borrelhapje met een lekker glas bubbels doen ze het ook erg goed! Zoals je aan de foto’s kunt zien, spreek ik uit ervaring 😄.

Het leuke eraan vind ik ook dat je ze met allerlei condimenten kunt opleuken. Staat zo gezellig aan tafel als iedereen zijn eigen stokbroodje of toastje belegt!  Zie de ingrediëntenlijst voor wat aanraders.

Cheers!🥂

Paté van zalm en makreel

potjes van 150 ml

4

porties
Bereiding per patésoort

15

minuten

Ingrediënten

  • zalm
  • 200 gram gerookte zalm

  • 100 gram roomboter

  • 100 gram roomkaas/zuivel spread naturel

  • 2 eetlepels citroensap

  • 1/2 theelepel fijn geraspte mierikswortel (Kühne)

  • snuf witte peper

  • snuf zout

  • makreel
  • 160 gram gerookte makreel (iets meer of minder is geen probleem)

  • 100 gram roomboter

  • 100 gram roomkaas/zuivel spread naturel

  • 2 eetlepels citroensap

  • mespunt geraspte nootmuskaat

  • snuf witte peper

  • snuf zout

  • garnering
  • dille, peterselie, zalmeitjes, kappertjes, cornichons, tabasco, bieslook, worcestersaus etc.

  • benodigdheden
  • keukenmachine

Stappen

  • Smelt in een steelpannetje op laag vuur de boter en haal van het steelpannetje vervolgens van het vuur.
  • Snijd de zalm/makreel in grove stukken en doe in de keukenmachine. Voeg hier de roomkaas, citroensap, witte peper, zout en mierikswortel/nootmuskaat aan toe. Giet de gesmolten boter erbij en maal fijn. Ik gebruikte eerst de pulseerstand een paar keer en liet hem toen draaien totdat hij fijn was.
  • Schep het mengsel in leuke schaaltjes, potjes of glaasjes. Dek af met huishoudfolie en laat opstijven in de koelkast voor minimaal een uur; liefst langer dan komt de smaak beter tot zijn recht.
  • Garneer in de schaaltjes of serveer de condimenten ernaast zodat iedereen naar wens zijn broodje/toastje kan opleuken.