Penne alla Vodka! Een recept waar je (net als ik) misschien in eerste instantie een beetje voor vreest want “dadelijk proef ik wodka”. Mijn vrees was gelukkig nergens voor nodig want als je deze penne eenmaal geproefd hebt, begrijp je helemaal waarom hij bestaat. Èn zo’n enorm succes is. Het is immers één van die oeroude Italiaanse recepten die maar gemaakt blijft worden en waar iedereen zijn eigen draai aangeeft.
Mijn penne alla vodka
Mijn penna alla vodka heb ik zo gemaakt dat hij tomatig genoeg is, maar niet drijft in de tomatensaus, en toch romig is. Om hem een extra dimensie mee te geven bak ik de sjalot en knoflook in de olie van de zongedroogde tomaten. Ik voeg er ook enkele semi-zongedroogde tomaten aan toe en dat zijn die kleine stukjes die je op de foto’s dus ziet. Ik vind de toevoeging hiervan net dat extraatje geven omdat hij verder best basic is en deze tomaatjes tjokvol smaak. Voor een licht pitje voeg ik wat gedroogde chilipeper toe maar pittig is het recept absoluut niet.
Semi-zongedrogode tomaten zijn korter geroosterd dan zongedroogde tomaten en zijn daardoor wat zachter en sappiger dan zongedroogde tomaten. Je kunt natuurlijk ook zongedroogde tomaten gebruiken voor wat extra bite.
Deze penne is zó vol van smaak, echt heel lekker. Ik vind het geweldig dat hij zo snel op tafel staat en je toch echt een feestje op je bord en in je mond hebt!
Wodka?
Het schijnt dat de wodka ervoor zorgt dat het vet uit de slagroom niet gaat schiften maar zich goed vermengt met de tomatensaus, die grotendeels uit water bestaat. Wat ik zelf in elk geval weet is dat alcohol smaken versterkt. Zeker als je enige smaakmaker tomaat, sjalot en knoflook is, dan wil je dat je deze smaken goed proeft.
Alcohol laat wel een bepaalde “zweem” achter die je bij bijvoorbeeld cognac of wijn echt proeft. Wodka is behoorlijk smaakloos dus wat mij betreft is het enkel voor de smaakversterking maar mogelijk ook als emulgator zodat de saus niet schift. Als je geen wodka zou gebruiken dan zou hij in elk geval absoluut minder lekker smaken.
Serveren
Deze penne is dus vegetarisch en daarom heb ik iets meer penne per persoon aangehouden dan ik normaliter zou doen. Ik zou er zelf een salade bij serveren voor wat groenten en hier wat proteïne aan toevoegen. Misschien wat geschaafde Parmezaanse kaas (met een aardappelschilmesje kun je een soort vlokken er vanaf trekken). Of wat uitgebakken spekjes maar dan is het natuurlijk niet meer vegetarisch (mocht dit je voorkeur hebben).
Eerder maakte ik een pasta ook met wodka, namelijk pasta met garnaaltjes in roomsaus, super lekker was deze ook! Deze vega lasagnette met tomatensaus en gebakken ricotta is misschien ook iets voor jou.