Mijn lievelingssoep van het moment! Pittige tomatensoep met chorizo, puntpaprika en witte bonen. Een smaakbommetje met lekker veel verse groenten en witte bonen. Er zitten een hoop vitaminen en mineralen in deze soep dus dat maakt hem zeker gezond! Zoals de titel en foto’s al verraden gaat er ook chorizo in. Dit is natuurlijk niet zo gezond maar maakt de soep juist zo lekker!
Chorizo
Chorizo is een flink gekruide (van origine) Spaanse worst die zijn smaak en kleur voor een groot deel haalt uit het toegevoegde paprikapoeder. Paprikapoeder heb je in allerlei vormen, van “gewoon” gedroogde paprika tot gerookte pikante of zoete varianten. Deze worden ook verwerkt in de worsten dus hiervan heb je bij de gespecialiseerde slagers en soms ook supermarkten worstjes in allerlei smaken. Die van mij was gewoon een good old chorizo worst, niks speciaals!
Ingrediënten
Voor deze pittige tomatensoep met chorizo, bak ik de chorizo zachtjes uit, zodat het vet en de smaken er langzaam uitsmelten. Zo mooi om te zien, dat oranje vet! Hierin wordt de rode ui en de puntpaprika aangebakken waardoor ook de smaken van deze groenten in het vet trekken en de groenten karamelliseren. Het gerookte paprikapoeder bak ik daarom ook even mee, zodat ook deze smaken goed worden opgenomen en nog meer uitgesproken raken door het bakken. Dit zie je ook vaak terug in de Midden-Oosterse keuken, het eerst aanbakken van specerijen.
Naast de tomatenpuree die een geconcentreerde tomatensmaak heeft gaan er flink wat verse tomaten doorheen. Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor tomaten uit blik als dit je voorkeur heeft.
De gedroogde chiliflakes geven de soep naast het gerookte paprikapoeder wat extra pit en deze heeft ook een fijne rokerige smaak. Wij houden wel van pikant dus strooiden er bij het serveren nog wat extra overheen!
In deze tomatensoep gaat geen bouillonblokje omdat er al zoveel smaak in zit van de andere ingrediënten. Deze haal ik wel omhoog met een theelepel zout. Je kunt natuurlijk met minder beginnen en kijken hoe je het vindt smaken, zeker als je op je zoutinname let maar dan pas je natuurlijk ook al op met bouillonblokjes, heel goed!
Om een maaltijdsoep van deze tomatensoep te maken, gaan er witte bonen doorheen. Heerlijk voor wat bite en deze zorgt ook voor wat koolhydraatjes zodat je niet na 3 uur weer trek hebt. Mocht je een koolhydraatarm dieet volgen, dan kan ik je verklappen dat het er weinig zijn. Heb je grote trek of vind jij ook dat er brood bij soep hoort? Neem er dan wat stokbrood bij!
Probeer ook zeker eens deze geroosterde puntpaprikasoep met basilicumolie en kaaskrokantjes!