Home Hoofdgerechten met vlees Pittige tomatensoep met chorizo

Pittige tomatensoep met chorizo

by Chivanne van Strijp-Peeters

Mijn lievelingssoep van het moment! Pittige tomatensoep met chorizo, puntpaprika en witte bonen. Een smaakbommetje met lekker veel verse groenten en witte bonen. Er zitten een hoop vitaminen en mineralen in deze soep dus dat maakt hem zeker gezond! Zoals de titel en foto’s al verraden gaat er ook chorizo in. Dit is natuurlijk niet zo gezond maar maakt de soep juist zo lekker!  

Chorizo is een flink gekruide (van origine) Spaanse worst die zijn smaak en kleur voor een groot deel haalt uit het toegevoegde paprikapoeder! Paprikapoeder heb je in allerlei vormen, van “gewoon” gedroogde paprika tot gerookte pikante of zoete varianten. Deze worden ook verwerkt in de worsten dus hiervan heb je bij de gespecialiseerde slagers en soms ook supermarkten worstjes in allerlei smaken. Die van mij was gewoon een good old chorizo worst, niks speciaals!  

Voor deze pittige tomatensoep met chorizo, bak ik de chorizo zachtjes uit, zodat het vet en de smaken er langzaam uitsmelten. Zo mooi om te zien, dat oranje vet! Hierin wordt de rode ui en de puntpaprika aangebakken waardoor ook de smaken van deze groenten in het vet trekken en de groenten karamelliseren. Het gerookte paprikapoeder bak ik daarom ook even mee, zodat ook deze smaken goed worden opgenomen en nog meer uitgesproken raken door het bakken. Dit zie je ook vaak terug in de Midden-Oosterse keuken, het eerst aanbakken van specerijen.
De gedroogde chiliflakes geven de soep naast het gerookte paprikapoeder wat extra pit en deze heeft ook een fijne rokerige smaak. Wij houden wel van pikant dus strooiden er bij het serveren nog wat extra overheen!

In deze pittige tomatensoep met chorizo gaat geen bouillonblokje omdat er al zoveel smaak in zit van de andere ingrediënten. Deze haal ik wel omhoog met een theelepel zout. Je kunt natuurlijk met minder beginnen en kijken hoe je het vindt smaken, zeker als je op je zoutinname let maar dan pas je natuurlijk ook al op met bouillonblokjes, heel goed! 

Om een maaltijdsoep van te maken, gaan er witte bonen doorheen. Heerlijk voor wat bite en deze zorgt ook voor wat koolhydraatjes zodat je niet na 3 uur weer trek hebt. Mocht je een koolhydraatarm dieet volgen, dan kan ik je verklappen dat het er weinig zijn.

Heb je grote trek of vind jij ook dat er brood bij soep hoort? Neem er dan wat stokbrood bij!

Probeer ook zeker eens deze geroosterde puntpaprikasoep met basilicumolie en kaaskrokantjes!

Pittige tomatensoep met chorizo

Personen

2

personen
Voorbereiding

5

minuten
Bereiding

30

minuten

Ingrediënten

  • 150 gram chorizoworst

  • 500 gram verse tomaten

  • 1 grote rode puntpaprika (of 2 kleinere)

  • 1 rode ui

  • 3 flinke eetlepels tomatenpuree

  • 1 theelepel gedroogde chiliflakes

  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder (zoet)

  • 1 uitgelekt blik witte bonen zonder saus (pot 360 gram)

  • 1 theelepel zout

  • 1 theelepel goede balsamicoazijn

  • olijfolie

  • optioneel: verse kruiden voor garnering

  • benodigdheden
  • staafmixer

Stappen

  • Ontvel de chorizoworst en snijd hem in plakjes van een halve centimeter. Snijd elke plak in vieren (ik maakte een torentje van 3 om het proces te versnellen).
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een soep-/braadpan. Bak de chorizo op middelhoog voor terwijl je regelmatig roert, in ongeveer 5 minuten goudbruin en knapperig. Haal ze met een schuimspaan eruit en bewaar ze in een kommetje. Bewaar het vet!
  • Snipper in de tussentijd de rode ui en snijd de paprika’s in blokjes (grof). Laat in het achtergebleven vet de ui en paprika ongeveer 7 minuten zweten op laag totdat ze zacht zijn en dus tjokvol smaak door het karamelliseren van de natuurlijke suikers. Roer geregeld door. Hou de ui in de gaten zodat hij niet verbrand.
  • Snijd in de tussentijd de tomaten in vieren.
  • Voeg 3 flinke eetlepels tomatenpuree toe en bak een minuutje mee terwijl je een paar keer even roert. Voeg nu de gedroogde chiliflakes en het paprikapoeder toe en bak even mee. Giet de tomaten erbij en voeg 400 ml kraanwater toe en 1 theelepel zout. Breng de soep aan de kook en laat zachtjes 10 minuten pruttelen, zonder deksel op de pan.
  • Pureer de soep met behulp van een staafmixer fijn, roer er 1 theelepel balsamicoazijn doorheen en voeg de bonen toe. Warm nog 1 minuut door.
  • Serveer met de chorizoblokjes in de kom soep en eventueel wat extra chiliflakes en verse kruiden.

Tips

  • Hou je niet van de structuur van witte bonen? Pureer ze dan mee.  
  • Eet er wat brood bij om de soep extra vullend te maken.

Misschien vind je dit ook lekker