Home Hartige taarten en pizza Plaattaart Caprese

Een plaattaart is bijna altijd een succes! Het is heel eenvoudig om te maken voor het avondeten of voor de lunch en alles smaakt gewoon lekkerder met roomboterig deeg. Deze plaattaart Caprese is geïnspireerd op de salade Caprese (insalata Caprese).  

Plaattaart Caprese 

Een salade Caprese bestaat uit een goede mozzarella, buffelmozzarella bijvoorbeeld, in elk geval niet de goedkoopste die je kunt vinden in de supermarkt. Samen met goede tomaten, verse basilicum, een goede extra vierge olijfolie en peper en zout maak je hem. Deze plaattaart Caprese bestaat uit precies die ingrediënten, plus het bladerdeeg en crème fraîsche. 

Zorg dat je echt niet meer crème fraîsche en mozzarella erop legt want dit is te veel. Het loopt uit over de randen, de bodem blijft nat en dat wil je niet hebben. Na het bakken drizzle je er nog wat goede olijfolie overheen en dan pas de basilicumblaadjes. Als ze meebakken verleppen ze en smaken ze minder fris. 

Misschien wil je deze plaattaart met zelfgemaakte spinaziepesto en courgette ook eens proberen!

Plaattaart Caprese

0 from 0 votes
Porties

2

personen
Voorbereiding

10

minuten
Oventijd

25

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 1 1 rol vers bladerdeeg

  • 3 3 eetlepels crème fraîsche

  • 200 gram 200 rijpe (rivoli) cherrytomaten

  • 7 gram 7 (1 handvol) verse basilicum

  • 1 1 bol mozzarella (125 gram)

  • 1 1 eetlepel extra vierge olijfolie

  • zout en peper

Stappen

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Haal het deeg uit de koelkast en rol deze met het bakpapier erbij uit op een bakplaat. Ongeveer één centimeter van de rand snij je het deeg met de achterkant van een mes in (pas op dat je het deeg niet doorsnijdt). Hierdoor komen de randen met het bakken mooi omhoog. Prik met de vork gaatjes in het deeg zodat de bodem krokant wordt.
  • Verdeel de crème fraîsche met de bolle kant van een eetlepel over het deeg.
  • Dep de mozzarella met wat keukenpapier droog en snijd in 8 plakken. Verdeel over het midden van de plaattaart. Laat dus ongeveer 3 cm tot de niet besmeerde randen, vrij. Dit is in verband met het uitlopen (smelten) van de mozzarella.
  • Verwijder de kroontjes van de tomaatjes, was en droog ze, halveer ze en druk ze met de bolle kant in het deeg. Strooi wat peper en zout over de plaattaart en bak hem in 20-25 minuten goudbruin. Houdt hem rond de 20 minuten in de gaten.
  • de Laat de plaattaart buiten de oven 5 minuten afkoelen. Sprenkel er wat olijfolie overheen en verdeel de basilicumblaadjes over de plaattaart.

Tips

  • Lekker met een salade van rucolamelange, geroosterde pijnboompitten en geitenkaasballetjes (koeling, kaasafdeling) met honing-olijfolie-rodewijnazijndressing.  

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker