Een lekkere luchtige vega plaattaart vol met groene vitamientjes! Ik maakte deze vega plaattaart met zelfgemaakte spinaziepesto, courgette, frisse munt, basilicum en mozzarella. De munt maakt hem echt af dus laat deze zeker niet weg!
Spinaziepesto
Door de plaattaart met spinaziepesto te bedekken worden er weer wat extra groenten toegevoegd maar bovenal is het vooral heel lekker en weer eens wat anders! Als je tijd wil besparen, dan kun je verse groene pesto kopen; deze bevat soms ook spinazie. Maar hey, zelf pesto maken is toch veel leuker, gezonder en lekkerder! Plus: het is echt in een handomdraai klaar.
Ik maak deze spinaziepesto met baby spinazie, gezouten cashewnoten en Pecorino Romano (ben ik fan van). Mocht je geen babyspinazie kunnen vinden, snij dan de harde steel van de spinaziebladeren want deze is te “vezelig” voor de pesto.
In de traditionele pesto Genovese gaan pijnboompitjes maar ik vind gezouten en gebrande cashewnoten echt een lekkere smaak en structuur geven. Maak hem zo fris als je wilt met citroensap: een kwestie van wat toevoegen, proeven, en eventueel wat extra citroensap toevoegen. Voeg liever geen zout toe want de cashewnoten en Pecorino Romano zijn al meer dan zout genoeg. Het citroensap balanceert dit mooi uit.
Mijn recept voor spinaziepesto geeft vrij veel pesto want ik wilde de zak babyspinazie opmaken. Volgens mijn receptuur maak je ongeveer 300 ml pesto. Wat ik overhield heb ik in een potje gedaan met een laagje olijfolie er bovenop om hem te conserveren. Je kan hem dan een paar dagen bewaren en dus lekker ergens anders voor gebruiken! Ik besmeerde er een groente-wrap mee en vulde deze met gegrilde groenten en feta (tip)!
Mocht je toch pesto kopen, koop dan 150 ml pesto en beleg de taart dan met ¾ van de pesto om de rest in dotjes over de taart te verdelen.
Misschien is deze plaattaart met gorgonzola en vijgen ook iets voor jou!