Home Hartige taarten en pizza Plaattaart met spinaziepesto en courgette

Plaattaart met spinaziepesto en courgette

Een lekkere luchtige vega plaattaart vol met groene vitamientjes! Ik maakte deze vega plaattaart met zelfgemaakte spinaziepesto, courgette, frisse munt, basilicum en mozzarella. De munt maakt hem echt af dus laat deze zeker niet weg!

Als je wat tijd wil besparen dan kun je verse groene pesto kopen; deze bevat soms ook spinazie. Maar hey, zelf pesto maken is toch veel leuker, gezonder en lekkerder!

Ik maakte hem met baby spinazie, gezouten cashewnoten en Pecorino Romano (ben ik fan van). In de traditionele pesto Genovese gaan pijnboompitjes maar ik vind gezouten en gebrande cashewnoten echt een lekkere smaak en structuur geven. Maak hem zo fris als je wilt met citroensap.

Mijn recept voor pesto geeft vrij veel pesto want ik wilde de baby spinazie op maken. Volgens deze receptuur maak je ongeveer 300 ml pesto. Wat ik overhield heb ik in een potje gedaan met een laagje olijfolie er bovenop om hem te conserveren. Je kan hem dan een paar dagen bewaren en dus lekker ergens anders voor gebruiken! Ik besmeerde er een groentewrap mee en vulde deze met gegrilde groenten en feta.

Mocht je toch pesto kopen, koop dan 150 ml pesto en beleg de taart dan met ¾ van de pesto om de rest in dotjes over de taart te verdelen.

Laat hem smaken!

Plaattaart met spinaziepesto en courgette

Personen

2

personen
Voorbereiding

10

minuten
Bereiding

25

minuten

Ingrediënten

  • Plaattaart
  • rol bladerdeeg (250 gram)

  • 1 kleine courgette

  • 2 bollen mozzarella (à 125 gram)

  • handjevol verse munt

  • handjevol verse basilicum

  • 1 eetlepel olijfolie

  • zout en peper

  • Pesto voor 2 potjes, zo’n 300 ml
  • 2 tenen knoflook

  • 80 gram gebrande en gezouten cashewnoten

  • 80 gram Pecorino Romano, Parmezaan of oude kaas

  • 100 gram baby spinazie

  • 15 gram basilicum (1 standaardbakjes à 15 gram uit de supermarkt of van een plant geplukt. Met takje en al)

  • 150 ml olijfolie

  • peper

  • 1 eetlepel citroensap

  • peper en zout

  • Benodigdheden
  • staafmixer of keukenmachine

Stappen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Haal het deeg uit de koelkast en rol deze met het bakpapier erbij uit en leg op een bakplaat. Ongeveer een centimeter van de randen snij je het deeg met de achterkant van een vork in (een beetje snij niet door het deeg heen). Hierdoor komen de randen met het bakken wat omhoog. Prik met de vork wat gaatjes in het deeg zodat de bodem krokant wordt.
  • Maak de spinaziepesto door een de knoflooktenen fijn te snijden, de kaas te raspen en samen met de andere ingrediënten in een keukenmachine of staafmixer fijn te malen. Het hoeft niet super fijn te zijn; als je nog stukjes cashewnoot ziet vind ik het juist mooi. Zout is niet nodig want de kaas is al zout en de cashewnoten zijn al gezouten.
  • Bestrijk de plaattaart met zoveel pesto als je wilt. Zorg wel dat binnen de randjes alles een laagje groen heeft. Was en droog de courgette, snijd in dunne plakjes en verdeel over de plaattaart. Snijd de mozzarella in 5 plakken per bol, droog goed met keukenpapier en verdeel ook over de plaattaart. Bak hem voor 20-25 minuten in de oven totdat de randen mooi goudbruin zijn.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen voor een paar minuten. Verdeel nu de verse munt en basilicum over de plaattaart en ook wat dotjes van de overgebleven pesto.

Misschien vind je dit ook lekker