Hartige taarten en pizza Lunchgerechten

Plaattaart met vijgen

Verse vijgen, wat een luxe! Het herinnert me aan een vakantie met mijn jaarclubje bij de ouders van één van de meiden. Zij wonen in een buitenwijk van Rome en hebben een gigantische tuin met grote olijven- en vijgenbomen. Hier aten we elke dag vers geplukte vijgen met balsamico en zout. Je ziet ze maar kort in Nederland en ik beschouw ze daarom echt als een luxe!  

Vijgen worden graag gecombineerd met iets zouts en zoets. Als zoutje koos ik voor gorgonzola kaas. Deze is licht pittig en smelt heel mooi maar ik houdt ook wat stukjes rauw voor een extra dimensie aan de plaattaart. Dit is natuurlijk naar eigen wens, je kunt ook alle kaas meebakken.  

De vijgen besprenkel ik met wat honing om het zoete in ze naar boven te halen en zo karamelliseren ze ook mooi.  

De taart besmeer ik overigens met mascarpone. Deze is ook wat zoeter en lekker dik en mascarpone wordt ook vaak als dessert gecombineerd met vijgen! Het draait bij lekker eten nu eenmaal om de juiste combinatie van ingrediënten. Geteste en bekende smaakcombinaties gebruik ik dan ook graag in mijn recepten!  

De taart maak ik af met Prosciutto ham en wat rucola Super lekker, ik ben gek op rauwe ham dit associeer ik ook echt met vakantie en lekker weer! Eet je echter liever vega dan laat je hem gewoon weg. De overige smaken zorgen op zichzelf al voor een smaaksensatie!

Altijd fijn een plaattaart als diner (of lunch) en zeker als hij met zo weinig moeite klaar is. Naar mijn mening heb ik de vijgen dit jaar mooi in het zonnetje gezet! Ik hoop dat hij je smaakt!  

Plaattaart met vijgen

Personen

3

personen
Voorbereiding

10

minuten
Bereiding

20

minuten

Ingrediënten

  • 4 vijgen

  • 1 bladerdeegrol op rol

  • 125 mascarpone

  • 150 gorgonzola

  • 100 gram Prosciutto ham

  • 1 eetlepel honing

  • handjevol rucola

  • peper en zout

Stappen

  • Haal het bladerdeeg een kwartier voor je gaat koken uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen (ongeopend) en ook het bakje mascarpone.
  • Was de vijgen en snijd het droge topje eraf. Snijd de vijgen in dunne plakjes. De kontjes kun je eventueel zelf opsnoepen met een snufje zout en balasamicosiroop, anders wordt de taart te vol.
  • Verwarm de oven voor naar 180 graden hete lucht. Leg de bladerdeeg mèt het bakpapier op een ovenplaat. Knip overtollig papier weg. Kerf met de achterkant van een mes een lijn, één centimeter van de rand, parallel aan de rechthoekige vorm. Zo krijg je mooie randjes met het bakken. Kerf kleine gaatjes in het deeg zodat de stoom kan ontsnappen.
  • Verdeel met de bolle kant van een eetlepel een half bakje mascarpone (125 gram) over het deeg (de randen niet bedekken).
  • Bedek de plaattaart met de vijgen. Druppel over de vijgen wat honing.
  • Brokkel 2/3 van de gorgonzola (of snijd grove stukjes eraf) en leg tussen de vijgen in. Maal wat peper en zout over de hele plaattaart en schuif voor ongeveer 15 minuten in de oven.
  • Haal de plaattaart uit de oven en laat op de ovenplaat even afkoelen. Nu kun je de Prosciutto erop draperen, de rest van de gorgonzola erover brokkelen en een handjevol rucola er overheen strooien.

Tips

  • De mascarpone die je overhoudt kun je gebruiken om een klein tiramisu toetje in een glas mee te maken. De kruidnootjes liggen alweer in de winkel en hiermee kun je ook een leuke en makkelijke variant op de traditionele tiramisu maken. Google even voor een leuk recept!