Verse vijgen, wat een luxe! Het herinnert me aan een vakantie met mijn jaarclubje bij de ouders van één van de meiden. Zij wonen in een buitenwijk van Rome en hebben een gigantische tuin met grote olijven- en vijgenbomen. Hier aten we elke dag vers geplukte vijgen met balsamico en zout. Je ziet ze maar kort in Nederland en ik beschouw ze daarom echt als een luxeproduct! Om ze in het zonnetje te zetten maakte ik een plaattaart met vijgen en gorgonzola.
Rijkelijk belegde plaattaart
Vijgen worden graag gecombineerd met iets zouts en zoets. Als zoutje koos ik voor gorgonzola kaas. Deze is licht pittig en smelt heel mooi maar ik houdt ook wat stukjes rauw voor een extra dimensie aan de plaattaart. Dit is natuurlijk naar eigen wens, je kunt ook alle kaas meebakken. De vijgen besprenkel ik met wat honing om het zoete in ze naar boven te halen en zo karamelliseren ze ook mooi.
De taart besmeer ik overigens met mascarpone. Deze is ook wat zoeter en lekker dik en mascarpone wordt ook vaak als dessert gecombineerd met vijgen! Het draait bij lekker eten nu eenmaal om de juiste combinatie van ingrediënten. Geteste en bekende smaakcombinaties gebruik ik dan ook graag in mijn recepten!
De plaattaart maak ik af met Prosciutto ham en wat rucola. Super lekker, ik ben gek op rauwe ham dit associeer ik ook echt met vakantie en lekker weer! Eet je echter liever vega dan laat je hem gewoon weg. De overige smaken zorgen op zichzelf al voor een smaaksensatie!
Altijd fijn een plaattaart als diner (of lunch) en zeker als hij met zo weinig moeite klaar is. Ik hoop dat hij je smaakt!
Eerder maakte ik een plaattaart met spinaziepesto en courgette. Trek in iets anders met rauwe ham? Deze kabeljauw met Serranoham is ook heerlijk!