Het is weer tijd voor frietjes! 🍟 Geen echte frieten wederom maar polentafrieten, gemaakt van maismeel. In mijn corn chowder blog liet ik al weten dat ik nog een maisreceptje in petto had, dus bij dezen. Bij de polentafrieten serveer ik een lekkere tomatenrelish.
Polentafrieten
Mag je geen gluten of eet je liever glutenvrij, dan is polenta een goede uitkomst want mais bevat geen gluten! Ik vind polenta een hele lekkere structuur hebben om frieten van te maken. Als je het bereid wordt het een dikke pap die je ook zo kunt eten. Lekker met gehaktballetjes in tomatensaus. Ga ik ook nog eens maken!
Als je de polenta laat opstijven in de koelkast verandert de structuur en wordt het compact, zodat je er dus frieten van kunt snijden. Als hij net uit de koelkast komt voelt hij heel grappig aan, een beetje rubberig! Je moet er wel voorzichtig mee zijn want ze kunnen breken. Het blijven ook grotere, brede staven en zijn dus met recht frieten te noemen (in tegenstelling tot frietjes).
Tomatenrelish
Bij de polentafrieten heb ik tomatenrelish gemaakt. Een relish is een soort sausje, gemaakt van gekookte en ingelegd fijngesneden groenten. Je kunt het ook met fruit maken, of een combinatie van groente en fuit. Het is dus geen sausje zoals ketchup maar bevat nog kleine stukjes groenten. Een beetje zoals piccalilly maar de structuur is dus afhankelijk van de grootte van de stukjes, hoe lang je de relish laat inkoken en welke groenten je gebruikt.
De smaak van een relish is afhankelijk van welke ingrediënten je toevoegt. Hij kan zoetzuur zijn, umami of (mild) heet maar dient wel een sterk uitgesproken smaak te hebben want je gebruikt hem als condiment: als smaakmaker dus. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stukje kipfilet of in mijn geval dus de polentafrieten.
Terwijl de polenta een half uur opstijft heb je tijd om de relish te maken. Ik gebruikte hiervoor heerlijk zoete tomaten, gaf er een klein pitje aan met een rood pepertje en zorgde voor een zoetzuur smaakje door bruine basterdsuiker en rode wijnazijn. Terwijl de polentafrieten in de oven staan kan de relish in de koelkast afkoelen. Werkt qua planning ook goed dus, deze combinatie en qua smaak al helemaal!
Het is wel even wat werk maar super leuk om in het weekend te doen! De relish is niet heel pittig dus wie weet lusten je kinderen het ook wel! En anders is er altijd mayonaise of ketchup 😉.