Home Bijgerechten Polenta frieten met tomatenrelish

Polenta frieten met tomatenrelish

Het is weer tijd voor frietjes! 🍟 Geen echte frieten wederom maar polentafrieten, gemaakt van maismeel. In mijn corn chowder blog liet ik al weten dat ik nog een maisreceptje in petto had, dus bij dezen. Bij de polentafrieten serveer ik een lekkere tomatenrelish.

Polentafrieten

Mag je geen gluten of eet je liever glutenvrij, dan is polenta een goede uitkomst want mais bevat geen gluten!  Ik vind polenta een hele lekkere structuur hebben om frieten van te maken. Als je het bereid wordt het een dikke pap die je ook zo kunt eten. Lekker met gehaktballetjes in tomatensaus. Ga ik ook nog eens maken!

Als je de polenta laat opstijven in de koelkast verandert de structuur en wordt het compact, zodat je er dus frieten van kunt snijden. Als hij net uit de koelkast komt voelt hij heel grappig aan, een beetje rubberig! Je moet er wel voorzichtig mee zijn want ze kunnen breken. Het blijven ook grotere, brede staven en zijn dus met recht frieten te noemen (in tegenstelling tot frietjes).

Tomatenrelish

Bij de polentafrieten heb ik tomatenrelish gemaakt. Een relish is een soort sausje, gemaakt van gekookte en ingelegd fijngesneden groenten. Je kunt het ook met fruit maken, of een combinatie van groente en fuit. Het is dus geen sausje zoals ketchup maar bevat nog kleine stukjes groenten. Een beetje zoals piccalilly maar de structuur is dus afhankelijk van de grootte van de stukjes, hoe lang je de relish laat inkoken en welke groenten je gebruikt.

De smaak van een relish is afhankelijk van welke ingrediënten je toevoegt. Hij kan zoetzuur zijn, umami of (mild) heet maar dient wel een sterk uitgesproken smaak te hebben want je gebruikt hem als condiment: als smaakmaker dus. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stukje kipfilet of in mijn geval dus de polentafrieten.

Terwijl de polenta een half uur opstijft heb je tijd om de relish te maken. Ik gebruikte hiervoor heerlijk zoete tomaten, gaf er een klein pitje aan met een rood pepertje en zorgde voor een zoetzuur smaakje door bruine basterdsuiker en rode wijnazijn. Terwijl de polentafrieten in de oven staan kan de relish in de koelkast afkoelen. Werkt qua planning ook goed dus, deze combinatie en qua smaak al helemaal!  

Het is wel even wat werk maar super leuk om in het weekend te doen! De relish is niet heel pittig dus wie weet lusten je kinderen het ook wel! En anders is er altijd mayonaise of ketchup 😉.  

Polenta frieten met tomatenrelish

0 from 0 votes
Personen

3

personen
Voorbereiding

15

minuten
Bereiding en oven tijd

1

uur 
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • polenta
  • 150 gram Polenta (maismeel) ! let op dat je niet de grove variant koopt het moet echt meel zijn

  • 500 ml kokend water

  • 1 blokje kippenbouillon

  • 30 gram Parmezaanse kaas

  • extra polenta om over de frietjes te strooien

  • grof zeezout

  • olijfolie

  • tomatenrelish voor ongeveer 200 ml
  • 500 gram zoete, rijpe tomaten (liefst dat je ze na een par dagen pas gebruikt)

  • 1 rode ui

  • 1teentje knoflook

  • 1 rode chilipeper

  • 1 theelepels zoet gerookt paprikapoeder

  • 1/2 theelepel gedroogde of verse gember(poeder)

  • 1 eetlepel donkere basterdsuiker

  • 3 eetlepels rode wijnazijn

  • peper en zout

  • olijfolie

  • benodigdheden
  • huishoudfolie

  • ovenschaal of bakblik

  • 2 steriele potjes van 100 ml elk of 1 grote van 200 ml

Stappen

  • polenta
  • Breng 500 ml water met het kippenbouillonblokje aan de kook. Voeg al roerend met een garde het polentameel toe. Blijf goed roeren totdat er een pap-achtige substantie ontstaat. Laat al roerend 3 minuten zachtjes koken.
  • Rasp nu 30 gram Parmezaanse kaas er doorheen en haal van het vuur.
  • Bekleed een ovenschaal of bakblik met huishoudfolie. Stort de polenta hierin en spreid uit met een de achterkant van een lepel. Dek af met huishoudfolie en laat een half uur opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor naar 200 graden hetelucht.
  • Stort de polenta op een grote snijplank. Snijd er voorzichtig frieten van van 1,5 cm breed en 5-6 cm lang.
  • Bestrooi de frieten met polentameel. Bekleed een ovenplaat met bakpapier en leeg hier voorzichtig de frieten op. Besprekel ze met olijfolie, wentel om en bestrooi met grof zeezout.
  • Bak de frieten ongeveer 30 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn. Keer ze halverwege een keer om. Houd de oven in de gaten, eventueel zet je hem iets lager en/of bak je ze wat langer.
  • tomatrelish
  • Breng een pan met kokend water aan de kook. Snijd de tomaten kruislings in en kook ze een paar minuutjes totdat de schil loskomt. Giet de tomaten af en laat onder de koude kraan afkoelen.
  • Snijd de rode ui, knoflook, chilipeper (laat ze zaadjes zitten) fijn en houd apart. Snijd de tomaten fijn en houd samen met het tomatenvocht in een bakje apart van de andere groenten.
  • Verhit een eetlepel olijfolie in een pan en bak de ui, knoflook en chilipeper kort aan. Bak nu de paprikapoeder en gember even mee en voeg dan de tomaten en het tomatenvocht toe. Nu mag je ook de eetlepel bruine basterdsuiker, 3 eetlepels rode wijnazijn en peper en zout toevoegen.
  • Laat voor 20 minuten inkoken totdat er een dikke jam achtige textuur ontstaat. Doe over in steriele potjes en laat afkoelen in de koelkast. Is het te veel voor 2 potjes dan houd je wat apart in een bakje, je gaat het toch zo gebruiken.

Tips

  •  gebruik de relish bij een stukje gebakken kipfilet, op een broodje hamburger of bij de barbecue. 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker