Groentepasta! Daar bestaat er natuurlijk al meer van. De spaghetti van courgette is al een poos immens populair en spaghetti van wortel ken je wellicht ook al. Hiervan vind je ook recepten op mijn blog (zie de tip!).
Het leek me leuk om eens te proberen of ik van de flespompoen pasta kon maken en dit kan inderdaad! Ik moet wel eerlijk bekennen dat je wel wat doorzettingsvermogen en spierballen nodig hebt want het is een taaie, zo’n flespompoen 😉. Het resultaat mocht er wat mij betreft echter zeker wezen! Het werden prachtige pompoentagliatelle slierten.
Je houdt wel wat pompoen over want niet alles gaat netjes door de spiraalsnijder heen maar dit heb ik opgelost door er kleine blokjes van te maken en deze als een soort “vulling” door de pasta te verwerken. Dit gebeurt overigens ook bij courgette en wortel dus gebruik vooral ook hier de restjes.
Ingrediënten
Pompoen, spek en salie zijn een ultieme combinatie. Omdat ik deze pompoentagliatelle simpel wilde houden, met zo weinig mogelijk ingrediënten, koos ik voor een extra lekker spek en wel pancetta. Dit is een van origine Italiaans buikspek, gedroogd en op smaak gebracht met kruiden en specerijen als kaneel en nootmuskaat. Je kunt ook zeker gewoon ontbijtspek nemen dit is ook heel lekker en een stuk goedkoper.
De pancetta heb ik zachtjes uitgebakken en dit vet vormt de basis van deze pasta. Hierin bak ik de salieblaadjes zodat de smaak van de salie vermengt raakt met de olie en daarin wordt weer de knoflook, ui en pompoen gebakken. Je snapt wel dat er zodoende maximale smaak in het gerecht zit!
Om de pompoenpasta af te maken gaat er lekker veel Pecorino Romano overheen, een heerlijke zoute schapenkaas die ik vaak gebruik maar voel je vrij om voor een andere harde kaas te kiezen!