Gezond Hoofdgerechten met vlees

Pompoen tagliatelle

Pasta van groente! Daar bestaat er natuurlijk al meer van. De spaghetti van courgette is al een poos immens populair en spaghetti van wortel ken je wellicht ook al. Hiervan vind je ook recepten op mijn blog (zie de tip!).  

Het leek me leuk om eens te proberen of ik van de flespompoen pasta kon maken en dit kan inderdaad! Ik moet wel eerlijk bekennen dat je wel wat doorzettingsvermogen en spierballen nodig hebt want het is een taaie, zo’n flespompoen 😉. Het resultaat mocht er wat mij betreft echter zeker wezen!  
Je houdt wel wat pompoen over want niet alles gaat netjes door de spiraalsnijder heen maar dit heb ik opgelost door er kleine blokjes van te maken en deze als een soort “vulling” door de pasta te verwerken.  

Pompoen, spek en salie zijn een ultieme combinatie. Omdat ik deze pasta simpel wilde houden, met zo weinig mogelijk ingrediënten, koos ik voor een extra lekker spek en wel pancetta. Dit is een van origine Italiaans buikspek, gedroogd en op smaak gebracht met kruiden en specerijen als kaneel en nootmuskaat. Je kunt ook zeker gewoon ontbijtspek nemen dit is ook heel lekker en een stuk goedkoper. 

De pancetta heb ik zachtjes uitgebakken en dit vet vormt de basis van deze pasta. Hierin bak ik de salieblaadjes zodat de smaak van de salie vermengt raakt met de olie en daarin wordt weer de knoflook, ui en pompoen gebakken. Je snapt wel dat er zodoende maximale smaak in het gerecht zit!  

Om hem af te maken gaat er lekker veel Pecorino Romano overheen, een heerlijke zoute schapenkaas die ik vaak gebruik maar voel je vrij om voor een andere harde kaas te kiezen!  

Pompoen tagliatelle

Personen

2

personen
Voorbereiding

20

minuten
Bereiding

15

minuten

Ingrediënten

  • 1 flespompoen

  • 15 gram verse salie (2 handenvol)

  • 100 gram pancetta (of ontbijtspek)

  • 1 kleine witte ui

  • 2 tenen knoflook

  • 50 gram geraspte Pecorino Romano

  • olijfolie

  • zout en peper

  • benodigdheden
  • spirrelli spiraalsnijder

Stappen

  • Schil de pompoen en snijd hem in de lengte doormidden. Snijd er lange repen van, ongeveer 4 cm breed. Schil met een dunschiller de hoeken wat af zodat de sprirelli spiraalsnijder de stukken beter “pakt”. Snijd de draden en pitten weg. Pak de pompoen met een keukenrolpapier vast zodat je goed grip houdt en draai er “tagliatelle” van. De stukken die je overhoudt kun je in kleine blokjes hakken en ook meebakken straks.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak de pancetta op middelmatig vuur langzaam uit zodat het vet vrijkomt en ze een beetje knapperig worden. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenrolpapier.
  • Bak de salie met tak en al zachtjes in het achtergebleven vet, totdat ze naar het bruine toe beginnen te kleuren in ongeveer 4 minuten. Roer regelmatig door en laat ze uitlekken op keukenrolpapier.
  • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Bak 1 minuut in het achtergebleven vet op middelmatig vuur en voeg de pompoen toe. Bak de pompoen in ongeveer 8 minuten gaar. Proef na 6 minuten even of hij gaar is en mogelijk is hij na 8 minuten nog niet gaar. Dit is afhankelijk van hoe hoog het vuur staat en je pan. Roer regelmatig om (voorzichtig).
  • Rasp in de tussentijd de Pecorino Romano, trek de blaadjes van de salietakjes (ze kunnen breken maar dat geeft niet) en trek de helft van de pancetta in stukjes. De andere helft gaat heel op de tagliatelle.
  • Breng de pompoen op smaak met zout en peper en meng de salie er doorheen en de stukjes pancetta. Verdeel de tagliatelle over twee borden en leeg er de overgebleven pancetta op en bestrooi rijkelijk met de kaas.

Tips

  • Je kunt de pompoen tagliatelle ook combineren met tagliatelle pasta! Roer er dan wel nog wat olijfolie door het gerecht zodat deze niet droog wordt. De portie wordt dan groter dus pas je andere ingrediënten hier ook iets op aan.
  • Als je van koolhydraatarme “pasta” houdt kun je ook eens mijn courgetti tonno of wortel-courgettespaghetti recepten proberen!