Home Vegetarisch Postelein stamppotje

Postelein stamppotje

Tijd voor een lekker stamppotje! In dit geval een postelein stamppotje want deze had ik nog liggen in mijn groentelade. Zie het maar als een leuk recept voor een voorjaars- of zomerstamppotje, hier bereid met postelein!  

Postelein is niet heel gemakkelijk verkrijgbaar maar gelukkig kun je hem qua smaak prima vervangen. Dat is ook wel zo fijn voor de afwisseling. Mijn eerste keuze zou kropsla of veldsla zijn als je een beetje in de buurt van de postelein wilt blijven.  Kun je postelein vinden, koop hem dan eens want het is een echte superfood en hij smaakt gewoonweg lekker in een salade of stamppot. Ook kun je er bijvoorbeeld soep mee maken.  

Een leuk product dus om mee te experimenteren maar heb je daar niet zo’n behoefte aan, dan vind je op mijn website hopelijk genoeg inspiratie zoals de linzensalade met postelein of natuurlijk iets geheel anders dan postelein.  

Maar eerlijk is eerlijk: Het allerlekkerste aan dit postelein stamppotje vind ik de tuinkruidenkaas. Het merendeel gaat in blokjes er doorheen waardoor  het stamppotje super smeuïg wordt. I love cheese! De smaak van de kruiden brengt het gerecht echt naar een nieuw niveau dus doe zeker je best hem te vinden, zou ik zeggen! 

Het enige werk aan dit gerecht is eigenlijk aardappels schillen en verder wat hakwerk terwijl de piepers opstaan. Een ideale makkelijke maaltijd dus voor doordeweeks!  

Postelein stamppotje

Personen

3

personen
Voorbereiding

10

minuten
Bereiding

20

minuten

Ingrediënten

  • 250 gram postelein

  • 1000 gram (iets) kruimige aardappelen

  • 1 groentebouillon blokje

  • 1 teentje knoflook

  • 1 sjalotje

  • 300 gram tuinkruidenkaas

  • 30 gram roomboter

  • 150 ml melk + eventueel meer

  • nootmuskaat

  • zout en peper

Stappen

  • Breng een grote pan met water aan de kook en laat het groentebouillon blokje hierin oplossen Schil de aardappelen, snijd in blokjes van 2 cm en kook in 15 minuten gaar.
  • Verhit de roomboter in een steelpannetje. Snipper het sjalotje en de knoflook heel fijn en fruit aan in de boter. Voeg de melk en nootmuskaat toe, verwarm de melk en houd op de laagste stand warm. Roer af en toe er doorheen zodat er geen velletje op de melk komt.
  • Hak de tuinkruidenkaas in kleine blokjes. Giet de aardappelen af en laat even droog koken. Stamp fijn en voeg het warme boter-melkmengsel toe. Is de puree niet glad genoeg dan voeg je nog wat melk toe.
  • Laat de pan op laag vuur staan en roer dan de postelein er doorheen maar houd een paar takjes achter voor de garnering. Voeg nu 2/3 van de kaas toe, peper en zout en meng alles goed door elkaar en verwarm het gerecht al roerende.
  • Verdeel de stamppot over de borden. Strooi er de rest van de kaasblokjes overheen, wat peper en de rauwe postelein ter garnering.

Misschien vind je dit ook lekker