Home Hartige taarten en pizza Provençaalse groentequiche

Provençaalse groentequiche

by Chivanne van Strijp-Peeters

Hmmm quiche en wel een Provençaalse groentequiche! Ik maakte een vegetarische quiche met onder andere aubergine, courgette zongedroogde tomaatjes, olijven en natuurlijk Provençaalse kruiden! Krijg jij ook zo’n zin in vakantie nu?

Hartige taart vind ik zo’n leuke afwisseling op je bord. Wij eten het niet heel vaak omdat het best machtig is maar dit valt natuurlijk op te lossen door een stuk te combineren met een flinke salade! Of, zoals ik hier heb gedaan, je zorgt dat de vulling iets minder machtig is.

Deze Provençaalse groentequiche heb ik gemaakt met plakjes taartdeeg en een vulling van ei en cottage cheese! In een quiche gaat vaak crème fraîche en aanvullend nog kaas. Ik koos ervoor het romige én de kaas te halen uit cottage cheese. Je kunt ook de light versie van cottage cheese gebruiken, mocht je nog wat calorieën willen besparen.


Verder gaan er maar drie eieren in en zit deze Provençaalse groentequiche, zoals de naam al weggeeft, tjokvol groenten. Het draait echt om de groenten en minder om het eimengensel. De zongedroogde tomaatjes en olijven zorgen ervoor dat het geen weeïge bedoening wordt maar juist een feestje op je tong.

Deze vega quiche is erg makkelijk om te maken en je kunt hem ook voorbereiden en de dag erna eten (of ‘s ochtends voorbereiden om ‘s avonds nog even in de oven te schuiven).

Probeer ook eens mijn witte aspergequiche met zalm (als de asperges in het seizoen zijn) of laat je verrassen door deze quiche met witlof en peren!

Provençaalse groentequiche

Stuks

6

stuks
Voorbereiding

20

minutes
Oventijd

40

minutes

Ingrediënten

  • 6 – 7 plakjes hartig taartdeeg (pak 450 gram, vriezer) of 1 rol koelvers taartdeeg

  • 200 ml cottage cheese

  • 1 aubergine

  • 1 courgette

  • 1 rode ui

  • 1 bakje verse zongedroogde tomaatjes (120 gram) of ½ pot semi-zongedroogde tomaten (AH)

  • 1/2 potje groene olijven uit pot

  • 3 eieren maat L of 4 eieren maat M op kamertemperatuur

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 theelepels gedroogde Provençaalse kruiden

  • handjevol verse basilicum

  • 2 eetlepels pijnboompitten

  • peper en zout

  • Benodigdheden
  • bakspray voor de quichevorm of wat olie op een keukenrolpapiertje/kwastje

  • quichevorm van 24 – 26 cm (rond of rechtshoekig), liefst met losse bodem
    optioneel: een bakblik van dat formaat (bekleed met bakpapier)

Stappen

  • Verwarm de oven voor naar 175 graden hete lucht. Haal de plakjes taartdeeg uit de verpakking en laat ze los van elkaar, ontdooien met het velletje er nog aan.
  • Was de aubergine en courgette, snijd ze in kleine blokjes van een halve centimeter. Snipper de ui, snijd hem in de lengte doormidden en maak er dunne, halve boogjes van.
  • Vang 3 – 4 eetlepels van de zongedroogde tomaten op en verhit deze olie in een koekenpan of hapjespan. Bak de groenten in 5 minuten zacht en lichtbruin. Snijd in de tussentijd de knoflook in kleine stukjes en voeg na 3 minuten ongeveer toe aan de groenten. Zet het vuur uit als ze klaar zijn.
  • Breek de eieren boven een grote kom en roer ze met een garde los. Voeg de cottage cheese, peper en zout en 2 eetlepels Provençaalse kruiden toe. Snijd de olijven doormidden en voeg toe aan de kom. Voeg hieraan ook de helft van de tomaten toe, deze kun je eventueel kleiner snijden. De andere helft gaat op de taart.
  • Vet de quichevorm in en bekleed de quichevorm met de plakjes bladerdeeg. Laat ze iets over de rand hangen. Snijd en scheur wat om te zorgen dat de vorm helemaal bedekt is. Prik gaatjes in het deeg.
  • Breng de groenten op smaak met peper en zout, roer door en meng vervolgens door het eimengsel. Giet over in de quichevorm en verdeel goed, ook in de hoeken. Leg de laatste tomaatjes erop en druk een beetje in de vulling. Snijd vervolgens met een mes langs de rand, om het overhangende deeg af te snijden.
  • Bak de quiche 40 – 45. Kijk na 15 minuten even hoe hij gaat, als de tomaatjes wat geblakerd raken kun je er losjes een velletje aluminiumfolie overheen draperen. Na 25 minuten haal je hem uit de oven en strooi je er 2 eetlepels pijnboompitten overheen en bak je hem de laatste 15 minuten zonder aluminiumfolie.
  • Laat de quiche even afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Bestrooi ten slotte met wat verse basilicumblaadjes.

Tips

  •  Lekker met een gemengde salade. 
  •  Je kunt hem een dag van tevoren maken en afgedekt met aluminiumfolie in de koelkast bewaren. Zet hem de volgende dag koud, met aluminiumfolie, in de oven en verwarm deze naar 160 graden hetelucht voor ongeveer 20 minuten.

Misschien vind je dit ook lekker