Home Gezond Risotto met makreel, radijsjes en wortel

Risotto met makreel, radijsjes en wortel

by Chivanne van Strijp-Peeters

Easy-peasy-risotto met makreel! Je zult denken: easy?? Ja! Mijn risotto methode is heel makkelijk want ik giet de bouillon er in één keer bij in plaats van telkens een beetje. Probeer het eens het werkt! Scheelt een hoop staan wachten en staren naar je pan. Of je moet daar natuurlijk zin in hebben 😉. Wel roer ik af en toe door de pan zodat alle korrels gelijkmatige warmte krijgen.

Nu het lente is, ben ik voor heerlijke radijsjes en wortel gegaan. Gekookt smaken de radijsjes milder dan rauw. Ik vond dat er wel een proteïne bij mocht om de smaken wat op te liften, dus ik koos voor gerookte makreel. Forel lijkt me ook erg lekker hierbij en gerookte zalm natuurlijk maar ik kies al redelijk vaak voor zalm en niet zo vaak voor makreel! Ik ga zeker verder experimenteren met andere visjes. Merk sowieso dat ik met dit mooie weer veel meer zin heb in vis dan in de koude maanden dus dat gaat wel goedkomen.

Zoals het de echte risotto betaamt, ben ik zeker de witte wijn niet vergeten in deze risotto met makreel! Wil je liever geen wijn gebruiken? Gebruik dan het sap van de citroen waarvan het zest toch al gebruikt wordt. Ben zelf echt dol op citroenen en citroenzest; heerlijk dat geurige citroenaroma door elke hap die je proeft. Subtiel uiteraard.

Om deze risotto met makreel af te maken, gaat er een lekkere klont roomboter doorheen en laat ik de risotto even “rusten” .voordat ik hem opdien. Lekker met een glaasje witte wijn erbij! Fles is toch al open..

Probeer ook zeker deze tuinkruidenrisotto met vis eens als je op zoek bent naar een ander recept voor risotto met vis!

Risotto met makreel, radijsjes en wortel

Personen

3

personen
Voorbereiding

10

minutes
Bereiding

25

minutes

Ingrediënten

  • 250 gram risottorijst

  • 175 gram makreel (flakes)

  • 1 ui

  • 1 teen knoflook

  • bosje radijsjes

  • 150 gram bospeen/waspeen

  • 1 groentebouillonblokje

  • 1 liter water

  • 1 citroen

  • 100 ml witte wijn en als je geen wijn wilt gebruiken het vocht uit 1 citroen

  • 1 theelepel tijm

  • 10 gram verse peterselie

  • 25 gram roomboter

  • olijfolie

  • peper en zout

  • Handigheden
  • keukenmachine of mandoline

Stappen

  • Breng 1 liter water aan de kook en voeg hieraan één groentebouillonblokje toe. Laat op zacht vuur koken met de deksel op de pan.
  • Snij de bruine kontjes van de wortels af en het gros van het groen van de worteltjes en radijsjes. Je kan delen van het groen van de wortels en radijsjes laten zitten. Ziet er leuk uit en is nog gezond ook! Snipper ze in dunne plakjes in de keukenmachine of snijd ze zelf heel dun in plakjes. Dit laatste kost wel even wat tijd..
  • Snipper het uitje en de knoflookteen heel fijn. Verhit een hapjespan of braadpan met zo’n 3 eetlepels olijfolie. Fruit hierin op laag vuur de ui en knoflook aan. Fruit voor 3 minuten.
  • Zet het vuur iets hoger en doe de risottorijst erbij. Roer een minuut of 2 geregeld door. De rijst wordt nu warm en wordt “toegankelijk” om vocht op te nemen. Voeg nu de wortels en radijsjes toe en bak een minuut mee. Nu mag de tijm erbij.
  • Voeg dan de wijn toe (of een uitgeperste citroen) en wacht tot het vocht bijna is opgenomen. Gebruik je een citroen in plaats van wijn, bewaar de citroen dan voor de zest.
  • Giet de liter bouillon (ja in één keer!) toe aan de pan. Doe de deksel erop en laat het risottogerecht voor 20 minuten op middelmatig vuur gaar worden. Roer regelmatig door.
  • In de tussentijd trek je de blaadjes van de peterselietakjes en snijd je de grote blaadjes doormidden. Daarnaast kun je de zest al van de citroen raspen (nadat je hem goed afgespoeld hebt). Houd apart.
  • Na 20 minuten proef je even of de rijst niet meer hard (niet gaar) is. Zo niet dan laat je hem nog even door pruttelen voor een minuut of wat. Vervolgens voeg je een blokje roomboter toe en laat deze smelten. Zet het vuur uit en laat met de deksel op de pan even rusten.
  • Na 2 minuten kun je de peterselie toevoegen maar houd iets apart. Roer ook alvast de helft van de citroenzest door het gerecht en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de risotto op borden en verdeel er de makreel, resterende citroenzest en peterselie over.

Tips

  • Vervang de makreel door gerookte forel of zalm.

Misschien vind je dit ook lekker