Dit recept geeft zachte hoopjes gnocchi omhuld in romige rijke saus. Gnocchi is ideaal als je eens wilt afwisselen met pasta. Je kunt met gnocchi een hoofdmaaltijd maken door pasta te vervangen door gnocchi. Maar je kunt gnocchi ook als bijgerecht serveren. Deze romige gnocchi is daar een verrukkelijk voorbeeld van! Dit gerecht is momenteel één van mijn favorieten. De structuur en saus is gewoonweg top en zo smaakvol.
Gnocchi
Gnocchi is gemaakt van gekookte aardappel en bloem. Voor dit recept gebruik ik voorverpakte, ongekookte, gnocchi. Koop dus geen koelverse gnocchi of ga het vooral niet zelf maken. De ongekookte gnocchi kook ik namelijk gaar in de saus. Hierdoor gaart het allereerst in de saus, zodat hij geen ‘gewoon’ kookwater opslurpt, maar bovenal gaat er zo geen zetmeel verloren. Aardappels bevatten zetmeel en zetmeel is een natuurlijk binder. Door het zetmeel wat de gnocchi loslaat, wordt de saus lekker dik.
Bijgerecht
Als bijgerecht met gnocchi maakte ik al eerder geblakerde gnocchi uit de oven met blauwe kaassaus. Een heerlijk maar ook machtig bijgerecht. De variant die ik hier maak is een stuk lichter, alleen al vanwege het weglaten van de blauwe kaas natuurlijk, maar ik gebruik ook minder slagroom. Ik vind deze romige gnocchi een ideaal basisrecept voor gnocchi on the side. Met een stukje gebakken kip ernaast en een salade aten wij hem als maaltijd.
Saus
Samen met witte wijn, knoflook en kippenbouillon geef ik de saus diepgang. Je kunt witte wijn eventueel vervangen door citroensap, aangevuld met kippenbouillon maar net als in een risotto voegt witte wijn echt belangrijke smaak toe. De saus wordt extra lekker en vol door er Parmezaanse kaas doorheen te doen. Met een beetje kom je al een heel eind!
Varieer met verse kruiden
Ten slotte gaan er verse kruiden door deze romige gnocchi. Vooral bieslook vind ik een aanrader omdat deze een beetje uiig smaakt. Kies je voor basilicum, dan ga je weer een andere richting in. Kijk vooral wat past bij je vlees of vis die je erbij serveert en de groenten.
Kun je eetbare bloemen vinden, vers of gedroogd, dan fleuren deze dit bijgerecht ook prachtig op. Je kunt online bijvoorbeeld zakjes gedroogde eetbare bloemen krijgen. Naast het feit dat ze mooi zijn, hebben sommigen, zoals lavendel, ook een subtiele smaak die je gnocchi weer net even een andere dimensie geven. Ik gebruikte gedroogde rozenblaadjes, deze geven een heerlijk parfum aan het gerecht!
Gnocchi als hoofdgerecht
Probeer ook eens een gnocchi-broccolischotel of een er een traybake met spruitjes!