Home Bijgerechten Romige gnocchi

Romige gnocchi

Basisrecept voor gnocchi als bijgerecht

by Chivanne van Strijp-Peeters

Dit recept geeft zachte hoopjes gnocchi omhuld in romige rijke saus. Gnocchi is ideaal als je eens wilt afwisselen met pasta. Je kunt met gnocchi een hoofdmaaltijd maken door pasta te vervangen door gnocchi. Maar je kunt gnocchi ook als bijgerecht serveren. Deze romige gnocchi is daar een verrukkelijk voorbeeld van! Dit gerecht is momenteel één van mijn favorieten. De structuur en saus is gewoonweg top en zo smaakvol.

Gnocchi 

Gnocchi is gemaakt van gekookte aardappel en bloem. Voor dit recept gebruik ik voorverpakte, ongekookte, gnocchi. Koop dus geen koelverse gnocchi of ga het vooral niet zelf maken. De ongekookte gnocchi kook ik namelijk gaar in de saus. Hierdoor gaart het allereerst in de saus, zodat hij geen ‘gewoon’ kookwater opslurpt, maar bovenal gaat er zo geen zetmeel verloren. Aardappels bevatten zetmeel en zetmeel is een natuurlijk binder. Door het zetmeel wat de gnocchi loslaat, wordt de saus lekker dik.  

Bijgerecht 

Als bijgerecht met gnocchi maakte ik al eerder geblakerde gnocchi uit de oven met blauwe kaassaus. Een heerlijk maar ook machtig bijgerecht. De variant die ik hier maak is een stuk lichter, alleen al vanwege het weglaten van de blauwe kaas natuurlijk, maar ik gebruik ook minder slagroom. Ik vind deze romige gnocchi een ideaal basisrecept voor gnocchi on the side. Met een stukje gebakken kip ernaast en een salade aten wij hem als maaltijd.  

Saus 

Samen met witte wijn, knoflook en kippenbouillon geef ik de saus diepgang. Je kunt witte wijn eventueel vervangen door citroensap, aangevuld met kippenbouillon maar net als in een risotto voegt witte wijn echt belangrijke smaak toe. De saus wordt extra lekker en vol door er Parmezaanse kaas doorheen te doen. Met een beetje kom je al een heel eind!  

Varieer met verse kruiden  

Ten slotte gaan er verse kruiden door deze romige gnocchi. Vooral bieslook vind ik een aanrader omdat deze een beetje uiig smaakt. Kies je voor basilicum, dan ga je weer een andere richting in. Kijk vooral wat past bij je vlees of vis die je erbij serveert en de groenten.  

Kun je eetbare bloemen vinden, vers of gedroogd, dan fleuren deze dit bijgerecht ook prachtig op. Je kunt online bijvoorbeeld zakjes gedroogde eetbare bloemen krijgen. Naast het feit dat ze mooi zijn, hebben sommigen, zoals lavendel, ook een subtiele smaak die je gnocchi weer net even een andere dimensie geven. Ik gebruikte gedroogde rozenblaadjes, deze geven een heerlijk parfum aan het gerecht!

Gnocchi als hoofdgerecht 

Probeer ook eens een gnocchi-broccolischotel of een er een traybake met spruitjes

Romige gnocchi

0 from 0 votes
Porties

2

personen
Bereiding

15

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 500 gram 500 gnocchi (voorverpakt te vinden bij het pastaschap, géén verse gnocchi)

  • 100 ml 100 ongezoete slagroom

  • 100 ml 100 kippenbouillon

  • 100 ml 100 witte wijn (of 2 eetlepels citroensap en 20 ml extra kippenbouillon)

  • 2 2 tenen knoflook

  • 40 gram 40 Parmezaanse kaas

  • handvol (gemengde) verse kruiden zoals peterselie, bieslook, basilicum, dragon en/of (gedroogde) eetbare bloemen

  • peper en zout

Stappen

  • Verwarm een hapjespan of braadpan en voeg hieraan de slagroom, kippenbouillon en witte wijn toe (of citroensap). Pers de tenen knoflook boven de pan uit en roer door. Zodra de saus begint te borrelen voeg je de gnocchi toe en wacht je tot het weer borrelt. Doe de deksel op de pan en laat zachtjes koken voor 5 minuten.
  • Verwijder de deksel van de pan en laat nog een minuut pruttelen. Het zetmeel van de gnocchi lost door het koken op in de saus, waardoor de saus mooi indikt. Als de saus de dikte heeft die je wilt, kun je de Parmezaanse kaas erdoor roeren. Hierdoor wordt de saus iets dikker. Mocht je hem te dik vinden, dan kun je nog een beetje witte wijn of citroensap toevoegen.
  • Breng de gnocchi op smaak met zout en (in mijn geval) veel vers gemalen peper. Roer vlak voor het serveren de verse kruiden en/of eetbare bloemen door het gerecht. Je kunt eventueel nog wat Parmezaanse kaas en/of kruiden/bloemen over het gerecht strooien bij het serveren. Serveer direct.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker