Home Hoofdgerechten met vlees Salie-venkel gehaktballetjes gevuld met mozzarella in tomatensaus

Salie-venkel gehaktballetjes gevuld met mozzarella in tomatensaus

by Chivanne van Strijp-Peeters

Gehaktballetjes in tomatensaus zijn in mijn ogen altijd een winnaar maar deze versie verdiend echt een pluim! Er zit dus salie en venkelzaad in de balletjes verwerkt (zoals de naam van het recept al verklapt) maar daarnaast ook kaneel. Deze combinatie geeft een heerlijke warme smaak en van gesmolten mozzarella smelt sowieso iedereen.. Toch?

De salie zit ook in de tomatensaus verwerkt. Gebruik hem alsjeblieft vers. Dit geeft niet alleen een mooie aanblik als je de balletjes opensnijdt maar ook een heerlijk aroma dat je niet kunt vergelijken met de gedroogde variant. Salie is ook nog eens heel gezond op meerdere levels, bijvoorbeeld als antioxidant. Fijne bonus! 

Ik hem ook verse oregano gebruikt maar deze kun je prima vervangen door gedroogde variant. De gedroogde variant is wat uitgesprokener qua smaak dus gebruik niet te veel. Je wilt wel dat salie de show steelt maar dit gebeurt eigenlijk al vrij snel bij salie.

Ik hoop dat je een vijzel in je keuken hebt om het venkelzaad fijn te malen. Zo niet, dan kun je misschien creatief zijn door de venkel op het aanrechtblad te leggen met wat bakpapier erover en dan met het potje een vijzelbeweging maken? Het resultaat van dit trucje of een ander creatief spinsel zie ik graag tegemoet via mijn socials 😉. Overigens is er ook gemalen venkelzaad op de markt dus misschien kun je deze ergens vinden.

Je kunt deze salie-venkel gehaktballetjes gevuld met mozzarella heerlijk eten bij de borrel, met wat brood on the side: lekker dippen! Of gewoon als avondeten zoals ik in dit geval gedaan heb. Ook dippend met brood!

Probeer ook zeker deze gehaktballetjes in harissasaus eens of mijn Italiaanse gehaktbrood!

Salie-venkel gehaktballetjes gevuld met mozzarella in tomatensaus

Personen

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Bereiding

25

minuten

Ingrediënten

  • Benodigdheden
  • vijzel

  • Gehaktballetjes
  • 400 gram kipgehakt

  • 1 eetlepel venkelzaadjes

  • 5 gram verse salie (15 gram salie standaardbakje supermarkt)

  • 1 bol mozzarella

  • halve theelepel kaneel

  • half ei

  • 1 beschuitje

  • zout en peper

  • Saus
  • 700 ml passata

  • 1 kleine ui

  • 1 knoflookteen

  • 10 gram oregano (15 gram standaardbakje supermarkt) of 1 theelepel gedroogde oregano

  • 5 gram salie (15 gram standaardbakje supermarkt)

  • halve theelepel dried chili flakes naar wens

  • zout en peper

  • olie

Stappen

  • Doe het gehakt in een kom. Vijzel de venkelzaadjes fijn. Snij de blaadjes van de verse salie fijn en de mozzarella in kleine blokjes van een halve cm2. Voeg alles toe aan de kom.
  • Kluts een ei en voeg de helft hiervan toe, samen met een halve theelepel kaneel en een verkruimeld beschuitje. Breng het gehakt op smaak met zout en peper en kneed alles goed door. Mocht je het mengsel te nat vinden dan kun je nog wat beschuit toevoegen.
  • Rol balletjes zo groot als je wilt. 20 a 25 balletjes geeft een mooie grootte. Kijk of je ze op een bord of schaal kwijt kunt om ze vervolgens even in de vriezer te laten opstijven voor een kwartiertje.
  • Voordat je ze gaat bakken rol je ze nog even rond.
  • Snipper het uitje en bak voor 5 minuten op lage stand in een eetlepel olie glazig. Zorg dat je het in een pan (met deksel) doet waar naast de saus de ballen ook nog bij passen.
  • Snijd ondertussen een teentje knoflook in mini blokjes en voeg na 4 minuten toe. Al roerend bak je de knoflook een minuutje mee.
  • Giet de passata in de pan. Snij blaadjes van de verse oregano en salie fijn en voeg toe, samen met (eventueel) een halve theelepel dried chile flakes. Breng op smaak met peper en zout en laat zachtjes pruttelen voor 10 minuutjes.
  • Verhit ondertussen olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom mooi bruin aan alle kanten.
  • Voeg ze (samen met het kookvet) toe aan de pan tomatensaus. Laat de ballen met de deksel op de pan zo’n 5 à 10 minuten zachtjes garen.
  • Lekker bij de borrel met wat brood of als avondeten met bijvoorbeeld tagliatelle. Saus over? Vries in voor een pastaatje.

You may also like