Home Gezond Shakshuka

Shakshuka: wie kent hem inmiddels niet? Nou, ik ook nog niet zó lang hoor.. Ik heb het een aantal jaren geleden gemaakt naar een recept dat ik in een tijdschrift tegenkwam. Vervolgens heb ik het recept uitgeknipt en in mijn receptenmap bewaard. Daar is hij verder voornamelijk gaan vergelen, tótdat ik het recept steeds vaker voorbij zag komen in kookprogramma’s en op de socials. In mijn hoofd heette het recept “Shuka Shuka”. Grappig genoeg komt “Shakshuka” gewoon naar voren in Google als je zoekt op “Shuka Shuka”; toch genoeg gelijkenis dus 😉.

Inmiddels heb ik meerdere varianten van dit heerlijke gerecht gegeten. Ik geloof dat Shakshuka met name in Arabische landen veel gegeten wordt en uiteraard heeft elk land, streek, dorp en gezin zijn eigen variant. Het komt er op neer dat eieren gestoofd worden in een tomatensaus met specerijen, samen met paprika en ui. De één maak het wat pittiger dan de ander maar ik vind dat pittig gerookt paprikapoeder samen met cayennepeper en komijn het gerecht echt een punch geeft! Ik houd behoorlijk van een pitje dus strooi er nog lekker wat Spaanse peper in ringetjes overheen maar dat hoef je absoluut niet te doen.

In Arabische landen wordt Shakshuka als ontbijt geserveerd maar dat is voor mij en ik denk menig ander ‘gewoon-een-boterham-met-kaas-ontbijter’ iets te vroeg daarvoor is. Daarom eten wij het als avondmaal samen met Turks brood. Smullen!

Hou je van groentenstoof? Dan ga je Siciliaanse Caponata ook zeker waarderen!

Shakshuka

Personen

2

personen
Voorbereiding

5

minutes
Kooktijd

15

minutes

Ingrediënten

  • 2 rode paprika’s

  • 1 rode ui

  • 1 teen knoflook

  • 1 tl cayennepeper

  • 1/e tl pikant paprikapoeder

  • 1 tl komijn

  • 2 eetlepels tomatenpuree

  • 1/2 tl bruine basterdsuiker

  • 3 takjes tijm of 1 tl gedroogde tijm

  • 400 ml hele tomaten uit blik

  • zout en peper

  • 4 eieren

  • verse peterselie en koriander

  • 50 gram feta

  • olie

  • optioneel: 1/2 Spaans pepertje in ringetjes ter garnering

  • Benodigdheden
  • hapjespan met deksel of een braadpan

Stappen

  • Snijd de rode ui in halve dunne ringen. Snijd de paprika’s in blokjes. Verhit olie in een hapjes- of braadpan en fruit de groenten op middelmatig vuur voor een aantal minuten aan. Roer geregeld.
  • Snijd ondertussen een teen knoflook heel fijn en voeg toe aan de pan, samen met de cayennepeper, paprikapoeder, komijn en tomatenpuree. Bak een tweetal minuten mee terwijl je blijft roeren.
  • Voeg nu de basterdsuiker en tijm toe. Doe de tomaten uit blik erbij, vul het blik met water en giet ook dit erbij. Breng op smaak met flink wat zout en wat peper. Breng het mengsel aan de kook en laat met de deksel op de pan 5 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Haal de deksel van de pan (pas op voor de damp!) en breek een ei in een kommetje om het vervolgens in de pan te gieten. Herhaal dit proces voor de andere eieren. Op deze manier weet je zeker dat er geen stukje schil in je pan met hete saus valt. Eventueel kun je een kuiltje maken met een lepel en daarin het ei gieten.
  • Laat de eieren op middelmatig vuur garen (zonder deksel). Ik vind ze lekker na 5 minuten maar wil je ze harder dan kook je ze wat langer. Je ziet het vanzelf aan de eieren of je ze te doorzichtig (zacht) vindt.
  • In de tussentijd hak je de feta fijn en trek je de blaadjes peterselie en koriander vast van de takjes. Bestrooi als het gerecht klaar is de shakshuka hiermee.
  • Zet de pan op tafel en schep met een grote soeplepel een ei met saus in een kom. Wij eten het lekker met een lepel.

Tips

  • Lekker met Turks brood!

Misschien vind je dit ook lekker