Shakshuka: wie kent hem inmiddels niet? Nou, ik ook nog niet zó lang hoor.. Ik heb het een aantal jaren geleden gemaakt naar een recept dat ik in een tijdschrift tegenkwam. Vervolgens heb ik het recept uitgeknipt en in mijn receptenmap bewaard. Daar is hij verder voornamelijk gaan vergelen, tótdat ik het recept steeds vaker voorbij zag komen in kookprogramma’s en op de socials. In mijn hoofd heette het recept “Shuka Shuka”. Grappig genoeg komt “Shakshuka” gewoon naar voren in Google als je zoekt op “Shuka Shuka”; toch genoeg gelijkenis dus 😉.
Inmiddels heb ik meerdere varianten van dit heerlijke gerecht gegeten. Ik geloof dat Shakshuka met name in Arabische landen veel gegeten wordt en uiteraard heeft elk land, streek, dorp en gezin zijn eigen variant. Het komt er op neer dat eieren gestoofd worden in een tomatensaus met specerijen, samen met paprika en ui. De één maak het wat pittiger dan de ander maar ik vind dat pittig gerookt paprikapoeder samen met cayennepeper en komijn het gerecht echt een punch geeft! Ik houd behoorlijk van een pitje dus strooi er nog lekker wat Spaanse peper in ringetjes overheen maar dat hoef je absoluut niet te doen.
In Arabische landen wordt Shakshuka als ontbijt geserveerd maar dat is voor mij en ik denk menig ander ‘gewoon-een-boterham-met-kaas-ontbijter’ iets te vroeg daarvoor is. Daarom eten wij het als avondmaal samen met Turks brood. Smullen!
Hou je van groentenstoof? Dan ga je Siciliaanse Caponata ook zeker waarderen!