Ik ben echt dol op lauwwarme Mediterraanse groenten! Zo ook op deze Siciliaanse Caponata. Wij gaan elk jaar een keer naar een goed all-inclusive hotel in Turkije of ander warm land en ik ben niet weg te slaan bij het groenten buffet. Heerlijke gegrilde groentes met lekkere oliën en kruiden, allemaal geserveerd op kamertemperatuur. Mag ook wel met de temperaturen daar! De smaken trekken bij deze groenten stoofptjes heerlijk in elkaar en door ze op kamertemperatuur te serveren komt de smaak ook het beste tot zijn recht.
Siciliaanse Caponata
Ook deze Siciliaanse Caponata is een warm bereid groenten stoofpotje die je als bijgerecht serveert of als hapje bij de borrel. Caponata is dus een gerecht uit Sicilië en het is een zoet-zure auberginestoof. Aubergine is het hoofdingrediënt maar er gaan nog tomaatjes, rozijnen, kappertjes, olijven en nog wat lekkere ingrediënten in.
Deze Siciliaanse Caponata is weer een typisch gerecht waarbij de ingrediënten per recept verschillen. Je ziet dit vaak bij traditionele gerechten dat iedere streek het weer net anders maakt en vaak is het ook een kwestie van welke groenten je nog hebt liggen en er lekker bij smaken. Soms gaat er in de Caponata bijvoorbeeld nog paprika of wortel maar belangrijk is dus wel dat je er aubergine in verwerkt en hij zoet-zuur is. In mijn versie wilde hem dan ook echt om de aubergine laten draaien dus hield de ingrediënten lijst redelijk beperkt.
Wat serveer je erbij?
Wat een smaakvolle groenten stoofpotje is het geworden! Zo lekker die zoete rozijntjes en de umami smaak van de olijven en dat lichte zuurtje van de balsamico brengt alles in balans. Doordat de smaken heel intens zijn moet je er wel echt iets bij eten voor de afwisseling. Daarom grilde ik er wat stokbroodplakken met olie bij en maakte dus crostini’s. Een heerlijk borrelhapje is het op deze manier ook geworden, mocht je iets gezonds en aparts willen serveren bij de borrel! Om er een maaltijd van te maken kun je er bijvoorbeeld een gegrild visje bij serveren om in de Mediterraanse sferen te blijven. Zie ook de tips hieronder.
Voor het serveren is het lekker als je hem maakt en eerst wat laat afkoelen maar nog lekkerder is het als de smaken een uur of zes (of nog langer) in elkaar hebben kunnen trekken in de koelkast. Haal hem dan een uur voordat je gaat eten eruit om op kamertemperatuur te laten komen. Ideaal dus als je gasten op bezoek krijgt en het eten al voorbereid is!
Deze shakshuka is ook een lekker groenten stoofpotje!