Home Bijgerechten Siciliaanse Caponata

Siciliaanse Caponata

by Chivanne van Strijp-Peeters

Ik ben echt dol op lauwwarme Mediterraanse groenten! Zo ook op deze Siciliaanse Caponata. Wij gaan elk jaar een keer naar een goed all-inclusive hotel in Turkije of ander warm land en ik ben niet weg te slaan bij het groenten buffet. Heerlijke gegrilde groentes met lekkere oliën en kruiden, allemaal geserveerd op kamertemperatuur. Mag ook wel met de temperaturen daar! De smaken trekken bij deze groenten stoofptjes heerlijk in elkaar en door ze op kamertemperatuur te serveren komt de smaak ook het beste tot zijn recht.  

Siciliaanse Caponata

Ook deze Siciliaanse Caponata is een warm bereid groenten stoofpotje die je als bijgerecht serveert of als hapje bij de borrel. Caponata is dus een gerecht uit Sicilië en het is een zoet-zure auberginestoof. Aubergine is het hoofdingrediënt maar er gaan nog tomaatjes, rozijnen, kappertjes, olijven en nog wat lekkere ingrediënten in.  

Deze Siciliaanse Caponata is weer een typisch gerecht waarbij de ingrediënten per recept verschillen. Je ziet dit vaak bij traditionele gerechten dat iedere streek het weer net anders maakt en vaak is het ook een kwestie van welke groenten je nog hebt liggen en er lekker bij smaken. Soms gaat er in de Caponata bijvoorbeeld nog paprika of wortel maar belangrijk is dus wel dat je er aubergine in verwerkt en hij zoet-zuur is. In mijn versie wilde hem dan ook echt om de aubergine laten draaien dus hield de ingrediënten lijst redelijk beperkt.  

Wat serveer je erbij?

Wat een smaakvolle groenten stoofpotje is het geworden! Zo lekker die zoete rozijntjes en de umami smaak van de olijven en dat lichte zuurtje van de balsamico brengt alles in balans. Doordat de smaken heel intens zijn moet je er wel echt iets bij eten voor de afwisseling. Daarom grilde ik  er wat stokbroodplakken met olie bij en maakte dus crostini’s. Een heerlijk borrelhapje is het op deze manier ook geworden, mocht je iets gezonds en aparts willen serveren bij de borrel! Om er een maaltijd van te maken kun je er bijvoorbeeld een gegrild visje bij serveren om in de Mediterraanse sferen te blijven. Zie ook de tips hieronder.

Voor het serveren is het lekker als je hem maakt en eerst wat laat afkoelen maar nog lekkerder is het als de smaken een uur of zes (of nog langer) in elkaar hebben kunnen trekken in de koelkast. Haal hem dan een uur voordat je gaat eten eruit om op kamertemperatuur te laten komen. Ideaal dus als je gasten op bezoek krijgt en het eten al voorbereid is!  

Deze shakshuka is ook een lekker groenten stoofpotje!

Siciliaanse Caponata

0 from 0 votes
Personen

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Bereiding

30

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 2 aubergines

  • 2 stengels bleekselderij

  • 1 kleine ui (rood of wit)

  • 2 tenen knoflook

  • 1 blik tomatenblokjes

  • 2 eetlepels balsamicoazijn

  • 1 theelepel (lichte basterd)suiker

  • 50 gram rozijnen (blank of donker)

  • 70 gram groene olijven zonder pit uit pot (op nat, niet olie)

  • 2 eetlepels kappertjes

  • olijfolie

  • peper en zout

  • handjevol verse kruiden zoals peterselie, munt of basilicum

Stappen

  • Snijd de aubergines in kleine blokjes van 1 cm. Leg ze in een vergiet en bestrooi met wat zout, een eetlepel ongeveer. Hussel door elkaar en laat een half uurtje het vocht eruit trekken. Spoel dan goed af en droog de aubergine met een theedoek. Op deze manier verlies je het vocht.
  • Snij in de tussentijd de bleekselderij, ui en knoflook fijn. Verhit een eetlepel olijfolie in een hapjespan en bak de groenten op lage stand totdat ze zacht zijn voor zo’n 5 minuten.
  • Voeg de tomatenblokjes uit blik, balsamicoazijn, suiker, rozijnen en olijven toe. Laat op laag vuur (zonder deksel) pruttelen.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hete koekenpan en bak de aubergine in 2 rondes op middelhoog vuur totdat ze goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Doe ze over in een kom want anders heb je verschillende kooktijden van de aubergine in het stoofpotje. Voeg de aubergineblokjes toe aan het stoofpotje samen met flink wat peper en zout. Laat een minuut of 10 pruttelen en zet het vuur uit.
  • Doe de deksel op de pan en laat (liefst) een uurtje afkoelen voor je serveert of zet hem in de koelkast voor later. Laat dan op kamertemperatuur komen. Bestrooi met verse fijngehakte kruiden naar wens op het moment dat je serveert.

Tips

  • Lekker met bijvoorbeeld gegrilde vis, vis op olie, gebakken eieren, fetakaas en/of brood.  

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker