Broodrecepten en gerechten Hoofdgerechten met vlees

Sloppie Joe hamburgers

Happy International Hamburgerday! 🍔Als groot broodje hamburgerfan kon ik deze dag niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom trakteer ik jullie op mijn recept van Sloppie Joe’s! 

Sloppie Joe’s zijn van Amerikaanse oorsprong en feitelijk is het een broodje met “los” vlees en wel te verstaan in de vorm van rul gebakken gehakt in tomatensaus. Waarom ze naar Joe vernoemd zijn is niet helemaal duidelijk maar het heeft zoals je wel kunt verwachten waarschijnlijk met de uitvinder te maken… 

Eigenlijk is het dus een soort tomatensaus met gehakt, net als die wat je door je spaghetti doet. Zo ziet het er in elk geval uit.. Maar: de smaken zijn een beetje gek om door je spaghetti te doen! Kenmerkend aan de smaken is dat het een combinatie is van zuur, zoet, hartig en pittig. Het zuurtje komt door de worcestersauce, tomaten en ketchup, het zoete door de ui en een beetje bruine basterdsuiker, het hartige door het gehakt en het pitje door mosterd en chipotle pepertjes uit blik. Deze moet je echt een proberen.. In ieder geval vind je ze bij de AH. De pepertjes hebben een lekker pitje en ze kenmerken zich door de rokerige smaak. Zo lekker! Kun je het niet vinden dan kun je gerookte paprikapoeder gebruiken.  

Voor het perfecte broodje bij deze burgers heb ik lang moeten zoeken! Ik wil natuurlijk een toegankelijk broodje, niet een waarvoor je een order moet plaatsen bij een bakker of naar de groothandel moet gaan. Na allerlei broodjes geprobeerd te hebben vond ik bij de Jumbo Goudeerlijk Boter Bollen! Deze zijn mooi glanzend, groot genoeg, en lekker zoetig. Dit is geen reclame overigens… Hopelijk heb je een Jumbo in de buurt want het is het zeker de moeite waard om deze bollen te scoren!  

In plaats van rul gebakken gehakt met tomatensaus maak ik echte hamburgers van het vlees en apart de tomatensaus waarin de hamburgers garen nadat ze op de grill geweest zijn. Niks lekkerder dan je tanden in een dikke burger zetten.. Vandaar! 😏 Mijn versie is dus niet zoals de echte Sloppie Joe’s horen en qua ingrediënten wijk ik ook wat af maar hey, dit is dan ook mijn variant!  

Ik hoop echt dat je deze burgers eens gaat proberen! Laat maar weten wat je ervan vindt, dit kan via de socials! 

Have a happy hamburger day! 🥳

Sloppie Joe hamburgers

Personen

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Bereiding

30

minuten

Ingrediënten

  • Burgers
  • 600 gram half om half gehakt

  • 1 ei

  • 3 eetlepels paneermiddel

  • 1 rode ui geraspt

  • 1 teen knoflook geraspt

  • 1 theelepel cayennepeper

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • peper en zout

  • 4 Goudeerlijk Boter Bollen van de Jumbo (versafdeling, verse zachte broodjes)

  • Saus
  • 1 rode ui fijngehakt

  • 1 teen knoflook fijngehakt

  • 1 blik tomatenblokjes

  • 4 chipotle peppers in adobe sauce (La Morena, verkrijgbaar bij –mijn- AH) of: 1 à 2 theelepels gerookt paprikapoeder (hot of sweet, wat je zelf wilt)

  • 1 theelepel Franse mosterd

  • 1 eetlepel worcestersaus

  • 1 eetlepel tomatenketchup

  • 1 theelepel bruine basterdsuiker

  • zout

  • olijfolie

  • Benodigdheden
  • grillpan

  • fijne rasp

Stappen

  • Meng in een kom het gehakt met 1 ei, 3 eetlepels paneermiddel, 1 geraspte rode ui, 1 geraspte teen knoflook, 1 theelepel cayennepeper, 1 theelepel paprikapoeder en peper en zout. Verdeel het gehakt in vieren, maak er gehaktballen van en laat een kwartier opstijven in de koelkast.
  • Hak 1 rode ui en 1 teen knoflook fijn. Verhit wat olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg de tomatenblokjes uit blik toe. Vis 4 adobe pepertjes uit het blikje en snijd fijn. Voeg toe aan de saus. Proef na een kwartiertje hoe je de saus vindt smaken qua pittigheid. Eventueel kun je nog een pepertje (of twee) toevoegen. Pas op de smaken worden sterker naarmate je het langer bakt!
  • Voeg nu 1 theelepel Franse mosterd, 1 eetlepel worcestersauce, 1 eetlepel tomatenketchup en 1 theelepel bruine basterdsuiker toe, samen met wat zout. Laat met de deksel op de pan zachtjes pruttelen.
  • Verhit een grillpan en bak de hamburgers aan beide kanten goed bruin. Leg ze nu in de koekenpan en doe de deksel er weer op. Laat voor een kwartiertje garen. Halverwege draai je de burgers een keer om
  • In de tussentijd kun je de broodjes doormidden snijden en grillen in het overgebleven vet van de hamburgers. De hamburgers laten in de saus trouwens ook wat vet los, dit roer je simpelweg door de saus dit geeft juist extra smaak!
  • Leg een laagje saus op het onderste broodje. Leg hierop de hamburger en doe vervolgens bovenop de burger nog wat saus.

Tips

  • Lekker met gegrilde Padron pepers (mild pittig)