Home Hoofdgerechten met vlees Spaghetti met crispy ham en tomaatjes

Spaghetti met crispy ham en tomaatjes

by Chivanne van Strijp-Peeters

Dit is één van mijn makkelijke èn super lekkere recepten bij mooi weer: spaghetti met crispy ham en tomaatjes! En gewoon eigenlijk een fijn go-to recept voor als je weinig werk wilt hebben, maar toch een voedzame, verse maaltijd lust.

Spaghetti, geroosterde tomaatjes, knoflook en pijnboompitten, rucola, knapperige ham, Parmezaan en basilicum..  De ingrediënten zijn afkomstig uit óf  doen me denken aan Mediterrane landen, vandaar die summer vibes..  Het gerecht kan ook niet simpeler want de oven doet zo’n beetje al het werk.

Deze spagehtti met crispy ham maak ik van rauwe ham. Ik ga voor de ham uit de langer houdbare verpakkingen in plaats van de verse. Ik heb hem wel vaker onder de noemer “boerenham” gekocht (klinkt nou niet zo Mediterraans maar dat smaakt hij straks wel!). Wanneer je hem bakt in de oven zoals ik hier doe, wordt hij heerlijk knapperig en zout. Ga dus niet voor de verse rauwe ham wat vaker bij meloen gebruikt wordt. Deze is te dun waardoor je niet de gewenste structuur krijgt en het is gewoon zonde van het vlees en je portemonnee (in dit geval). Let wel dat de ham lekker bruin gekleurd is aan alle kanten en zo niet, bak hem dan een minuutje of wat extra.

De ham, tomaatjes en knoflook rooster ik met olijfolie in de oven. Ook rooster ik de pijnboompitten in de oven zodat ze super mooi egaal bruin worden. In een aparte pan, bakplaat of ovenschaal met bakpapier dus (in mijn geval mini-ovenbestendige-koekenpan zie de foto!). Stuk makkelijker en lekkerder dan wanneer je ze in de pan roostert.

Ik gebruik wel 4 tenen knoflook oftewel in mijn geval 2 tenen per persoon, maar schrik niet hoor! Door het poffen worden ze heerlijk zacht en zoet van smaak dus absoluut niet pittig.

Zorg trouwens dat tomaatjes goed rijp zijn dus koop ze en wacht een dag of 5 voor je dit gerecht maakt. Dan zijn ze lekker zoet. Komt dit niet uit met de houdbaarheidsdatum van de rucola? Don’t worry deze is echt nog een dag of 2 na datum goed.

Laat deze spagetti met crispy ham en tomaatjes je smaken! Bevallen de geroosterde tomaatjes in combinatie met pasta je goed? Probeer dan ook eens deze lasagnette met ricotta, mijn favoriete vega pasta van het moment!

Spaghetti met crispy ham en tomaatjes

Personen

2

personen
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

30

minutes

Ingrediënten

  • 200 gram spaghetti

  • 4 tenen knoflook in hun schil

  • 250 gram rijpe cherrytomaatjes

  • 4 eetlepels pijnboompitten (25 gram)

  • 50 gram rucola

  • 50 gram Parmezaanse kaas

  • 150 gram rauwe ham uit een kant en klare verpakking niet van de versafdeling

  • handvol basilicum

  • zout en peper

  • olijfolie

  • Benodigdheden
  • 2 ovenplaten (of 1 ovenplaat en 1 rooster)

  • 2 bakblikken of ovenschalen (of 1 bakblik/ovenschaal + aluminiumfolie zie stap 4)

  • bakpapier

Stappen

  • Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet deze lichtjes in met olijfolie (ik gebruik een spray). Leg hierop de hamrepen en vet ze ook van boven in met wat olie.
  • Doe 2 eetlepels olijfolie in een bakblik (of ovenschaal met bakpapier) en leg hierin de tomaatjes en knoflook in hun schil. Schud ze door zodat alles in olie bedekt is.
  • In een ander bakblik of ovenschaal met bakpapier doe je de pijnboompitten (zonder olie). Mocht dit niet passen qua bakblikken/ovenschalen dan strooi je ze op een stuk aluminiumfolie en leg je ze naast het bakblik/de ovenschaal.
  • Schuif de bakplaat met ham en een andere bakplaat met de tomaten, knoflook en pijnboompitten in de oven. Laat het ongeveer 20 minuten bakken. Hou in de gaten of de pijnboompitten niet te donker worden anders haal je ze er eerder uit.
  • In de tussentijd zorg je dat er een pan kokend water met zout gereed is voor de spaghetti.
  • Haal de ham en pijnboompitten uit de oven en laat de tomaten in de oven staan (oven uitzetten). Als de ham nog niet goudbruin en crispy is dan laat je deze nog even doorbakken tot dit wel het geval is. Haal dan wel de tomaten en pijnboompitten eruit maar stop de tomaten later weer in de oven (om ze een beetje warm te houden).
  • Kook als de ovenproducten klaar zijn de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als de ham redelijk is afgekoeld dat je hem met je handen kan aanraken, versnipper je hem in kleine stukjes en houd apart.
  • Doe de knoflook in een knoflookpers en pers het vruchtvlees uit in het bakblik waarin de tomaten zitten. Stamp de tomaten een beetje fijn met een vork en voeg zout en peper toe. Snipper de basilicumblaadjes en voeg bij het tomatenmengsel.
  • Giet de spaghetti af en laat goed uitlekken. Voeg samen met de tomatensaus.
  • Verdeel over de borden ieder een handvol rucola. Schep hierop de spaghetti en saus en bestrooi met de ham, Parmezaanse kaas en pijnboompitten.

Misschien vind je dit ook lekker