Dit is één van mijn makkelijke èn super lekkere recepten bij mooi weer: spaghetti met crispy ham en tomaatjes! En gewoon eigenlijk een fijn go-to recept voor als je weinig werk wilt hebben, maar toch een voedzame, verse maaltijd lust.
Spaghetti, geroosterde tomaatjes, knoflook en pijnboompitten, rucola, knapperige ham, Parmezaan en basilicum.. De ingrediënten zijn afkomstig uit óf doen me denken aan Mediterrane landen, vandaar die summer vibes.. Het gerecht kan ook niet simpeler want de oven doet zo’n beetje al het werk.
Deze spagehtti met crispy ham maak ik van rauwe ham. Ik ga voor de ham uit de langer houdbare verpakkingen in plaats van de verse. Ik heb hem wel vaker onder de noemer “boerenham” gekocht (klinkt nou niet zo Mediterraans maar dat smaakt hij straks wel!). Wanneer je hem bakt in de oven zoals ik hier doe, wordt hij heerlijk knapperig en zout. Ga dus niet voor de verse rauwe ham wat vaker bij meloen gebruikt wordt. Deze is te dun waardoor je niet de gewenste structuur krijgt en het is gewoon zonde van het vlees en je portemonnee (in dit geval). Let wel dat de ham lekker bruin gekleurd is aan alle kanten en zo niet, bak hem dan een minuutje of wat extra.
De ham, tomaatjes en knoflook rooster ik met olijfolie in de oven. Ook rooster ik de pijnboompitten in de oven zodat ze super mooi egaal bruin worden. In een aparte pan, bakplaat of ovenschaal met bakpapier dus (in mijn geval mini-ovenbestendige-koekenpan zie de foto!). Stuk makkelijker en lekkerder dan wanneer je ze in de pan roostert.
Ik gebruik wel 4 tenen knoflook oftewel in mijn geval 2 tenen per persoon, maar schrik niet hoor! Door het poffen worden ze heerlijk zacht en zoet van smaak dus absoluut niet pittig.
Zorg trouwens dat tomaatjes goed rijp zijn dus koop ze en wacht een dag of 5 voor je dit gerecht maakt. Dan zijn ze lekker zoet. Komt dit niet uit met de houdbaarheidsdatum van de rucola? Don’t worry deze is echt nog een dag of 2 na datum goed.
Laat deze spagetti met crispy ham en tomaatjes je smaken! Bevallen de geroosterde tomaatjes in combinatie met pasta je goed? Probeer dan ook eens deze lasagnette met ricotta, mijn favoriete vega pasta van het moment!