Hartige taarten en pizza Vegetarisch

Spanakopita

Spanakopita

Personen

4

personen
Voorbereiding

40

minuten
Oventijd

30

minuten

Ingrediënten

  • 1 pak filodeeg van 225 gram, ontdooid in de koelkast

  • 800 gram diepvriesspinazie, ontdooid in een pannetje

  • 1 rode ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 theelepels gedroogde oregano

  • 1 snufje nootmuskaat

  • 3 eieren

  • 20 gram pijnboompitten

  • 200 gram feta kaas

  • 50 gram roomboter

  • optioneel: 1 handjevol verse dille, geplukt of 1 theelepel gedroogde dille

  • 1 theelepel zwarte of witte sesamzaadjes

  • peper en zout

  • olijfolie

  • Benodigdheden
  • springvorm van 24 cm

  • kwastje

  • vel bakpapier

Stappen

  • Verwarm de oven naar 200 graden hete lucht. Laat de roomboter in een steelpannetje smelten. Zet het vuur uit als de boter gesmolten is.
  • Giet het vocht af van de ontdooide spinazie. Zet het pannetje op en laat het vocht terwijl je geregeld roert, verdampen. Dit duurt wel een minuut of 10.
  • Rooster de pijnboompitten in een koekenpan goudbruin. Klop in een grote kom 3 eieren los met 1 theelepel gedroogde oregano, een snufje nootmuskaat, de geplukte dille en peper en zout. Snijd de feta in kleine blokjes en voeg toe.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit wat olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook op laag vuur aan. Voeg toe aan de spinazie. Haal de pan van het vuur als het vocht verdampt is. Eventueel kun je het mengsel door een zeef duwen mocht het nog te nat zijn.
  • Bekleed de onderkant van de springvorm met een vel bakpapier en bevestig de ring er weer op. Vet de ring in met olie. Bestrijk de helft van de deegvellen met een kwastje met de gesmolten roomboter. Leg ze overlappend in een cirkel een stukje over de rand in de springvorm. Geeft niet als ze een beetje gescheurd zijn.
  • Meng het spinaziemengsel door het ei en verdeel gelijkmatig over de springvorm. Vouw het overhangende deeg naar binnen. Bestrijk nu de rest van de vellen met boter en leg ze in de losjes in de springvorm. Vouw de randen wat naar binnen. Bestrijk de bovenkant met de resterende boter en strooi er een theelepel sesamzaadjes overheen.
  • Bak de taart in 30 minuten tijd goudbruin. Na 20 minuten heb ik zelf de oventemperatuur teruggedraaid naar 180 graden hete lucht omdat ik de bovenkant al vrij bruin vond raken. Houd de oven goed in de gaten dus, elke oven is anders. Laat de taart een paar minuten afkoelen voor je hem aansnijdt.

Tips

  • Lekker met gebakken chipolata worstjes of een stukje vis.

De temperaturen van de afgelopen week deden mij weer denken aan vakantie in Griekenland. Wat kunnen de Grieken toch lekker koken bedacht ik me en ik had gelijk zin in Spanakopita! Het is zo’n heerlijke luchtige en lichte taart gemaakt met filodeeg. Fantastisch deeg vind ik het: zo dun en knapperig, jammie! 

Je moet er wel met beleid mee omgaan want het zijn flinterdunne deeglapjes die heel snel scheuren. Moet zeggen dat de ene keer ze al gescheurd zijn als ik ze uitrol en de andere keer is er niks aan de hand. Kan met de temperaturen te maken hebben want als ze te droog worden scheuren ze snel. Toen ik dit recept maakte was het 30 graden buiten dus wie weet was dat de boosdoener ditmaal.

Het scheuren kun je voorkomen door ze onder een vochtige theedoek te bewaren totdat je met een vel aan de slag gaat maar in het geval van deze taart maakt het helemaal niet uit! Zie je toch niet en hij hoort rommelig, ideaal dus! 

Spanakopita is een typisch Grieks bijgerecht gemaakt met filodeeg, spinazie en feta. Dit zijn eigenlijk de hoofdbestanddelen en verdere toevoegingen variëren al naar gelang wat de maker ervan wilt. Knoflook en rode ui zie je veel terugkomen en ik vond gedroogde oregano, nootmuskaat en dille lekkere smaakmakers. Als je niet zo’n dillefan bent laat je deze weg. Voor een krokantje en extra Mediterrane smaken roosterde ik wat pijnboompitten om er doorheen te doen. 

Ik koos niet voor verse spinazie maar diepvriesspinazie (zonder room). Deze is al mooi fijngesneden dus het scheelt een hoop hakwerk èn je hebt wel heel veel verse spinazie nodig omdat het zo veel slinkt, wil je genoeg te hebben voor deze taart. Qua vitamientjes vind ik dat je ook weinig tekort komt; het wordt immers gelijk ingevroren.  

Bovenop de taart smeerde ik nog lekker veel gesmolten boter en wat sesamzaadjes als finishing touch! Wat een plaatje is deze taart geworden, ik ben er heel blij mee en nog blijer met de smaak! 

In Griekenland wordt dit gerecht als bijgerecht geserveerd maar wij aten hem als hoofdmaaltijd met wat gebakken chipolata worstjes. Ieder twee flinke punten en de rest at ik de dag erna als lunch.

Genieten!