De temperaturen van de afgelopen week deden mij weer denken aan vakantie in Griekenland. Wat kunnen de Grieken toch lekker koken bedacht ik me en ik had gelijk zin in Spanakopita: een soort spinazietaart gemaakt met heerlijk luchtig filodeeg. ZO lekker.
Filodeeg
Filodeeg vind ik echt fantastisch deeg: zo dun en knapperig, jammie! Heel iets anders dan machtig bladerdeeg. Je moet wel met beleid met dit deeg omgaan want het zijn flinterdunne deeglapjes die heel snel scheuren. Wat mij opgevallen is dat ze de ene keer al gescheurd zijn als ik ze uitrol en de andere keer is er niks aan de hand. Kan met de temperaturen te maken hebben want als ze te droog worden scheuren ze snel. Toen ik dit recept maakte was het 30 graden buiten dus wie weet was dat de boosdoener ditmaal.
Het scheuren kun je voorkomen door ze onder een vochtige theedoek te bewaren totdat je met een vel aan de slag gaat maar in het geval van deze taart maakt het helemaal niet uit! Zie je toch niet en hij hoort rommelig, ideaal dus!
Spanakopita
Spanakopita is een typisch Grieks bijgerecht gemaakt met filodeeg, spinazie en feta. Dit zijn eigenlijk de hoofdbestanddelen en verdere toevoegingen variëren al naar gelang wat de maker ervan wilt. Knoflook en rode ui zie je veel terugkomen en ik vond gedroogde oregano, nootmuskaat en dille lekkere smaakmakers. Als je niet zo’n dillefan bent laat je deze weg. Voor een krokantje en extra Mediterrane smaken roosterde ik wat pijnboompitten om er doorheen te doen.
Ik koos niet voor verse spinazie maar diepvriesspinazie (zonder room). Deze is al mooi fijngesneden dus het scheelt een hoop hakwerk èn je hebt wel heel veel verse spinazie nodig omdat het zo veel slinkt, wil je genoeg te hebben voor deze taart. Qua vitamientjes vind ik dat je ook weinig tekort komt; het wordt immers gelijk ingevroren.
Bovenop de taart smeerde ik nog lekker veel gesmolten boter en wat sesamzaadjes als finishing touch! Wat een plaatje is hij geworden, deze Griekse filodeeg taart (al zeg ik het zelf).
In Griekenland wordt deze spinazietaart als bijgerecht geserveerd maar wij aten hem als hoofdmaaltijd met wat gebakken chipolata worstjes. Ieder twee flinke punten en de rest at ik de dag erna als lunch.
Benieuwd naar een ander recept met spinazie? Deze plaattaart met spinaziepesto of zalmmoten in spinazieroomsaus zijn ook om te smullen!

