Gezond Hoofdgerechten met gevogelte Soepen

Spinazie-kokossoep

Ik ben dol op soep! Heerlijk, hartverwarmend, comfortfood. Allereerst kun je er ellenlang mee variëren, staat hij meestal zonder veel werk op tafel, kun je makkelijk meer maken voor onvoorziene gasten of om in te vriezen, kun je er super gezonde maaltijden mee maken voor lunch, diner en zelfs ontbijt en is het eten ervan gewoonweg leuk. Zo gezellig met zijn allen aan de tafel met een kom dampende soep en dan allemaal blazen, knoeien en slurpen! 

Ditmaal heb ik een spinaziesoep gemaakt met een Aziatisch tintje. Zoals je nu waarschijnlijk wel weet houd ik van Aziatische ingrediënten maar het grappige is dat ik niet eens van plan was om de iets Aziatisch te maken. Ik wilde een spinaziesoep maken die een beetje romig was en om het wrange smaakje van de spinazie te camoufleren leek mij zoete kokosmelk wel geschikt. Vervolgens raak ik dan toch in dat “denk-straatje” en voor ik het wist had ik deze soep bedacht. 

Het is een maaltijdsoep voor twee à drie personen maar je kunt hem voor minimaal vier personen als voorgerecht serveren als je een leuk etentje gepland hebt staan. 

Er gaat zo’n mega zak van 450 gram spinazie in dus je voelt je gelijk gezond, wetende dat je die 200 gram groenten sowieso hebt gehaald! Verder lekker wat prei en knoflook èn gebruik ik een limoenblad om er een fris limoensmaakje aan mee te geven. Deze heb ik uit de vriezer gevist bij de toko.
Hier kun je een hele bak kopen en invriezen en je kunt er allemaal curry’s en soepen mee maken. Ben je niet zo thuis in de Aziatische keuken en kom je dus niet zo gauw in de toko, probeer het toch eens en als het niet uitkomt of niet zo je ding is, koop dan een limoen. Je kunt de zest hiervan gebruik en zo heb je toch een “limoen-parfum” in je gerecht. 

Verder pocheer ik een kipfilet in de soep en trek er sliertjes van. Lekker als garnering en om erna dus door de soep te roeren. Verder gaat er zoals je op de foto’s ziet een hoop lekkere, verse garnering in de soep! Taugé, koriander, munt, Spaans pepertje en kokosroom (kokos crème).  

Er zijn pakjes kokosroom te krijgen maar dit is niet hetzelfde als de kokos crème die ik eigenlijk bedoel. Hiervoor laat je namelijk een blik volle kokosmelk (niet de light versie dus want daar zijn vetten – hele gezonde overigens –  grotendeels uitgehaald) in de koelkast staan (versneld het proces), waardoor het water zich van de room scheidt. Hierdoor komt er bovenop het water een dikke, romige emulsie die gewoonweg heerlijk is! Je kunt dit bijvoorbeeld ook over vers fruit doen maar nu gebruik ik hem om de soep mee te garneren.  

Dit is één van mijn gerechten waarmee ik extra blij ben en ik hoop dat jij er net zo van gaat genieten! 

Spinazie-kokossoep

Personen

2

personen
Voorbereiding

10

minuten
Bereiding

20

minuten

Ingrediënten

  • 450 gram verse spinazie

  • 200 gram kipfilet

  • 1 blik kokosmelk (niet light) ongeschud, die minimaal al een dag in de koelkast heeft gestaan met deksel met lip aan de bovenkant

  • 1 prei

  • 250 gram aardappelblokjes

  • 2 tenen knoflook

  • 1 blokje groentebouillon

  • 1 limoenblad (toko) of 1 limoen

  • handjevol verse munt

  • handjevol verse koriander

  • 125 taugé

  • 1 Spaanse peper

  • 2 eetlepels kokosboter

  • 600 ml kokend water

  • peper en zout

  • benodigdheden
  • staafmixer

Stappen

  • Was de prei, snijd in de lengte doormidden en was nogmaals goed om het zand tussen de lagen te verwijderen. Snijd de droge minder mooie uiteinden weg en snijd de prei fijn. Schil de aardappels en snijd in kleine blokjes. Hak de teentjes knoflook fijn.
  • Verhit 2 eetlepels kokosboter in een braadpan of soeppan. Fruit de prei, knoflook en aardappel enkele minuten aan totdat ze mooi glazig zijn.
  • Open het blik kokosmelk zonder te schudden en schep er met een eetlepel 2 eetlepels van de dikke room (kokos crème noem ik hem maar even) uit en houd apart. Voeg de rest van de inhoud toe aan de pan, samen met het limoenblad of de zest van een gewassen limoen en het bouillonblokje.
  • Snijd de kip in 4 stukken en voeg toe aan de pan. Giet er 600 ml kokend water bij en laat de kip in 8 minuten pocheren op laag vuur. Haal de kip uit de pan, evenals het limoenblad en laat de kip afkoelen.
  • Verhoog het vuur weer en doe de spinazie in delen erbij. Laat 2 minuten koken, zet het vuur uit en pureer de soep fijn. Breng op smaak met peper en zout en schep de soep in de kommen.
  • Pluk de kipfilet in sliertjes. Snijd het pepertje in fijne ringetjes. Pluk de blaadjes van de koriander en snijd de muntblaadjes fijn. Garneer de soep met de kokos crème, kip, het pepertje en de kruiden.

Tips

  • Lekker met stokbrood en zeezout roomboter op kamertemperatuur met wat verse kruiden er doorheen.
  • Je kunt hem als voorgerecht serveren voor 4 personen.