Home Hapjes Sticky garnalenbootjes

Sticky garnalenbootjes

Sticky prawns, sticky garnalen, garnalenbootjes, slawraps met garnalen, ik wist niet zo goed hoe ik dit recept moest noemen maar ik kon niet wachten om dit recept te delen. Kijk nou wat een heerlijk kleurtje en hoe leuk die bootjes eruit zien! Sticky garnalenbootjes dekt wat mij betreft wel de lading (kleverig in plaats van sticky klinkt toch net niet zo lekker).

Ik leg je graag uit wat dit gerecht nou eigenlijk is. Key voor dit recept is de marinade. Deze maak ik van honing, die zorgt voor een zoetje en de suikers karamelliseren zodra je het verwarmt. Hierdoor kun je de garnalen er lekker in omwentelen zodat ze helemaal bedekt (gecoat) zijn je dus sticky prawns krijgt! Voor een zoutje en umami smaak in de marinade zorgt de soyasaus. Voor nog wat Aziatische smaken voeg ik gember toe, zit er knoflook en friszure limoen in.

Ik laat de garnalen een half uurtje marineren in de marinade en laat de marinade nadat ik de garnalen gebakken heb inkoken totdat hij stroperig wordt, om er vervolgens de garnalen in om te wentelen. Over de sticky garnalen strooi ik wat sesamzaadjes en in de slawraps gaan nog wat pittige lente-ui, koriander en een Spaans pepertje. De garnalen serveer je in de blaadjes van Romaine-sla.

Wij aten deze sticky garnalenbootjes met zijn tweeën en aten er kroepoek bij! Zoals je misschien weet wordt dit onder meer van garnalen gemaakt dus ik vond het wel een mooie aanvulling. Je kunt deze sticky prawns natuurlijk ook als snack bij een borrel maken.

Een heerlijk zomers en licht recept zijn deze sticky garnalenboortjes. Zoet, umami, zuur en knapperig, de perfecte combinatie. Lekker met een fris biertje met een limoentje erin! Je weet wel welke ik bedoel 😛.

Nog een koolhydraatbeperkt recept met garnalen is bijvoorbeeld mijn wortel-courgettespaghetti met garnalen.

Sticky garnalenbootjes

0 from 0 votes
Personen

2

personen
Voorbereiding + Koeling

45

minuten
Bereiding

20

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 450 gram rauwe (on)gepelde (reuzen) garnalen ontdooid

  • 60 ml honing

  • 30 ml soyasaus

  • 1 tenen knoflook

  • 1 theelepel gemberpoeder

  • 1 limoen

  • 1 eetlepel sesamzaadjes

  • 1 lente-ui

  • handjevol verse koriander

  • 1 Spaans pepertje

  • 8 blaadjes mini Romaine sla

  • zout en peper

  • olijfolie

Stappen

  • Maak in een grote kom een marinade van de honing, soyasaus, 2 geperste knoflooktenen, 1 theelepel gemberpoeder, de zest en sap van 1 limoen.
  • Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal. Doe ze in de marinade en laat afgedekt met huishoudfolie een half uur marineren in de koelkast.
  • Was en droog in de tussentijd de slablaadjes en leg klaar op een bord. Snijd de rode peper doormidden, verwijder de zaadlijst, snijd in halve ringetjes en bewaar in een schaaltje. Was en droog de lenteui, snijd in ringetjes en bewaar ook in een schaaltje. Trek ook alvast de korianderblaadjes van de takjes.
  • Rooster in een koekenpan de sesamzaadjes totdat ze licht gekleurd zijn en bewaar in een schaaltje.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Gebruik een schuimspaan om de garnalen uit de marinade te vissen. Bak ze op hoog vuur al omscheppend totdat ze roze gekleurd zijn. Dit is na ongeveer 2-3 minuten. Kruid ze met wat zout en flink wat peper.
  • Schep de garnalen met de schuimspaan uit de pan en doe ze over in een schone kom.
  • Giet de marinade in de koekenpan en laat al roerend inkoken totdat hij mooi stroperig is geworden. Hij dikt dus flink in. Doet nu de garnalen in de pan erbij en schep om zodat ze mooi bedekt raken met de saus. Bestrooi de garnalen met de sesamzaadjes.
  • Verdeel de garnalen over de slablaadjes en bestrooi met de lenteui, peper en koriander.

Tips

  • Lekker met een zak kroepoek

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker