Home Hoofdgerechten met vlees Sukadelappen in tomatensaus

Sukadelappen in tomatensaus

by Chivanne van Strijp-Peeters

Gisteren was ik jarig en er zijn drie dingen die ik heel graag eet: stoofvlees, tomatensaus en pasta. Koken vind ik erg leuk en ik wilde op mijn verjaardag natuurlijk eten wat ik het liefste eet, dus het resultaat waren deze sukadelappen in tomatensaus met pappardelle! Dit zijn niet zomaar sukadelapjes in tomatensaus, het is Italiaans stoofvlees geworden!

Hoezo Italiaans stoofvlees? Nou, ten eerste zijn dit sukadelapjes in tomatensaus en als er iets Italiaans is, dan is het wel tomatensaus. Daarom, en vanwege de structuur, gebruikte ik tomatenpulp van Mutti Polpa. Echte Italiaanse tomaten uit blik dus! Deze smaken gewoon heel lekker, zijn niet veel duurder én, het allerbelangrijkste: het is tomatenpulp. Dit zijn een soort grof gepureerde tomatenblokjes uit blik. Hiermee krijg je een hele mooie saus. Uiteraard gaat er verder knoflook en ui in, dit is toch wel de basis van een tomatensaus. 

Verder is dit Italiaans stoofvlees zo Italiaans, omdat er een bosje Italiaanse kruiden ingaan. Een mix van verse oregano, salie, rozemarijn en tijm. Dit kun je zelf mixen of kant en klaar kopen bij de AH. Deze kruiden stoven met wat keukentouw eromheen mee ( soort bouquet garni), en geven zo onwijs veel smaak af. Doordat je ze weer eruit vist houd je toch een pure, rode saus.  

Wat deze sukadelappen in tomatensaus tenslotte zo Italiaans maken, is de Italiaanse wijn die erbij gaat. Dit zorgt voor een geweldige smaak en het zure erin zorgt er ook voor dat het bindweefsel van het vlees afbreekt, waardoor deze dus zachter wordt. Na die paar uur stoven is de alcohol, zo goed als, verdampt. Aan deze sukadelapjes voeg ik geen bouillonblokje toe en met dit resultaat ben ik super blij. De tomatensaus is zo rijk door de tomaten en wijn, je hebt het gewoonweg niet nodig.  

Deze sukadelappen in tomatensaus maak ik af met Gremolata. Dat is een mix van fijngehakte knoflook, citroenschil en peterselie. Je gebruikt het als garnering en is echt super fris en lekker! 

Oja, het fijne aan sukalappen is ook, dat je ze niet klein hoeft te snijden! Je bakt ze in hun geheel en serveert per persoon één of twee lapjes met saus, en trekt zelf het vlees los. Heerlijk!

Wil je nog een lekker (en heel ander) recept met stoofvlees? Probeer dan mijn goed gevulde stoofpot met runderiblappen en groenten eens!

Sukadelappen in tomatensaus

Personen

4

personen
Bereiding

20

minuten
Stooftijd

2

uur 

Ingrediënten

  • ca. 700 gram sukadelappen

  • 800 ml Polpa, dit is tomatenpulp (Mutti Polpa multi-pack, verrkrijgbaar bij AH)

  • 375 ml rode wijn

  • 20 gram Italiaanse kruidenmix (AH) of mix zelf verse oregano, salie, rozemarijn en tijm

  • 20 gram verse peterselie

  • 2 citroenen

  • 1 rode ui

  • 4 tenen knoflook

  • zonnebloem-, arachide of rijstolie

  • benodigdheden
  • keukentouw

Stappen

  • Haal de sukadelappen een half uur voor bereiding uit de verpakking en laat ze op een bord, iets op kamertemperatuur komen.
  • Verhit ongeveer 4 eetlepels olie in een goed hete braadpan. Kruid het vlees met peper en zout en bak ze aan beiden kanten bruin.
  • Snipper in de tussentijd de ui fijn en snijd 2 tenen knoflook in kleine stukjes. Voeg toe aan de pan en bak een paar minuten mee. Pas op dat de knoflook niet te hard gaat. Blus af met de wijn en voeg de tomatenpulp toe.
  • Bind de kruiden met keukentouw, en voeg toe aan de pan. Kruid de saus met peper en zout. Breng het geheel aan de kook en laat het gerecht met de deksel op de pan ongeveer 2 uur pruttelen.
    Er mogen in de hele pan kleine bubbeltjes zijn dus niet alleen rond de pit (als je een gasfornuis gebruikt). Voeg wat kraanwater toe aan de pan als het vocht te veel verdampt is. Dit gaat niet ten koste van de smaak. Controleer met behulp van twee vorken of je het vlees makkelijk uit elkaar kunt trekken.
  • Was de citroenen en schil de citroen met een aardappelschiller. Hak de citroen en 2 knoflooktenen heel fijn. Pluk de blaadjes van de peterselie en had ook deze fijn. Meng de peterselie, knoflook en citroenschil met elkaar. Dit is de Gremolata.

Tips

  • Lekker met pappardelle maar frietjes zijn stiekem ook heel lekker hierbij!
  • Wil je malser vlees, kook het dan langer dan twee uur. De sukadelappen kunnen dan wel uit elkaar vallen.

dd

Misschien vind je dit ook lekker