Hoofdgerechten met vlees Pasta

Tagliatelle met asperges, spekjes en gebakken broodkruim

Ik had nog witte asperges over nadat ik mijn aspergequiche had gemaakt en besloot er een lekkere pasta mee te maken. Had daarna nóg twee asperges over en besloot deze dan maar te gebruiken voor de foto 😉. Heb ze daarna wel nog opgegeten hoor: gekookt en gewikkeld in een plakje ham en dit koud gegeten. Hmm!

Maar even over deze pasta: echt een toppertje! Ik vind het tof dat de tagliatelle in het kookvocht van de asperges is gekookt en het broodkruim gebakken is in het achtergebleven vet van de spekjes. Een soort verspil-niks- of recycle-koken waarbij de smaken extra in elkaar overgelopen zijn. Oja, en het kookvocht van de asperges en tagliatelle heb ik weer gebruikt om een saus mee te maken 😀.

Wat zit er eigenlijk in deze pasta: nou, witte asperges dus, spekjes, knoflook, crème fraîche, tijm, broodkruim en Pecorino Romano. Niet veel ingrediënten en toch veel smaak, super toch?

Kijk zelf een beetje hoeveel tijm en kookvocht je wilt toevoegen. Om de pasta mooi gedraaid te serveren gebruik je een vleestang waarmee je de pasta met een draaiende beweging op het bord legt.

Eet smakelijk!

Tagliatelle met asperges, spekjes en gebakken broodkruim

Personen

3

personen
Bereiding

30

minuten

Ingrediënten

  • 200 gram tagliatelle

  • 500 gram witte asperges

  • 150 gram spekjes

  • 2 tenen knoflook

  • 150 ml crème fraîche

  • 15 gram verse tijm (standaardbakje uit de koeling)

  • 1 boterham

  • 30 gram Pecorino Romano

  • oijfolie

  • peper en zout

Stappen

  • Schil de asperges en snijd 2 cm van de houtige onderkant af. Snijd de asperges in stukjes van 1,5 à 2 cm.
  • Kook de asperges in gezouten water in een grote pan zo’n 5 minuten totdat ze gaar zijn. Deze pan gebruik je ook om de tagliatelle in te koken. Vis met een spatel de asperges eruit en laat in een vergiet verder uitlekken.
  • In de tussentijd rooster je de boterham in een broodrooster of leg je hem in de oven voor een paar minuutjes tot hij getoast is (gewoon erin leggen op het rooster, oven aan op 180 graden en wachten). Laat afkoelen en verkruimel in een keukenmachine of snijd met een mes fijn.
  • Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak hierin de spekjes bruin en knapperig. Knijp de teen knoflook erboven uit en bak even mee, samen met een handjevol tijmblaadjes (niet alle).
  • Schep de spekjes uit de pan en bak het broodkruim met wat verse tijm in het achtergebleven vet. Haal eruit als knapperig zijn en zout het kruim een beetje. Zet apart in een schaaltje.
  • Doe de spekjes terug in de pan en doe de crème fraîche erbij. Laat in de pan op klein vuur zachtjes verwarmen.
  • In de tussentijd kook je de tagliatelle in de pan waarin de asperges gekookt zijn.
  • Rits nog wat blaadjes tijm van de takjes en voeg bij de saus, samen met de geraspte kaas, zout en flink wat peper.
  • Giet de tagliatelle af maar bewaar wat van het kookvocht (een goede mok). Doe de pasta bij de saus (of andersom). Roer voorzichtig op laag vuur door en voeg kookvocht totdat je de consistentie van de saus mooi vindt.
  • Roe nu voorzichtig de asperges erdoor en verdeel over de borden. Bestrooi met het broodkruim en nog wat blaadjes tijm. Serveer direct.