Een tarte tatin is een appeltaart die op zijn kop gebakken is en een karamellaag bovenop heeft. In plaats van appel heb ik deze tarte tatin met ananas gemaakt! De karamellaag is een gezoute karamellaag, oftewel salted caramel, zoals het beter bekend staat.
Bladerdeeg
Je kunt natuurlijk het deeg zelf maken voor een tarte tatin en dat ga ik zeker nog doen voor de blog. Het officiële deeg voor een tarte tatin is een korstdeeg en geen bladerdeeg. Deze variant die ik hier maak is echter lekker makkelijk. Handig als je weinig tijd hebt of gewoon geen zin om een deeg te maken. Ik gebruik koelvers bladerdeeg en snijd deze op maat voor de springvorm. Bewaar het overige deeg in de vriezer om later iets anders mee te bakken. We willen natuurlijk niks verspillen!
Tarte tatin met ananas en salted caramel
Ananas is zachter, zoeter en sappiger dan appeltjes. Ik heb het recept een aantal keren moeten aanpassen omdat ik te veel karamelsaus voor de karamellaag had gemaakt. De ananas verliest wat vocht tijdens het bakken en daar moest ik rekening mee houden. Dit recept werkte bij mij in elk geval goed! Overigens zal er altijd karamel uit de springvorm lopen omdat deze nu eenmaal vloeibaar is en de bodem van de springvorm niet helemaal dicht is. Je zou een dichte taart- of quichevorm kunnen gebruiken maar ik ben daar niet zo’n fan van omdat je de taart er (als je pech hebt) niet (in zijn geheel) uit krijgt.
De gezoute karamel maak ik heel eenvoudig door boter te smelten en hierin de suiker te laten oplossen, totdat de kleur verandert in een karamelkleur. Let op dat hij niet donkerder wordt dan amberkleurig want anders wordt hij bitter en dat wil je echt niet.
Serveren
Deze tarte tatin met ananas laat je na het bakken even rusten, zodat de taart steviger wordt want de karamel is nog erg vloeibaar op het moment dat hij klaar is. Flip de taart om zodra je de springvorm met je handen kunt aanraken (hij lauw aanvoelt). Je wilt namelijk niet dat je je brand aan de karamel met omdraaien en dat is een goede indicator.
De bedoeling is dat je de taart gelijk eet dus een clubje van een man of 6 is wel zo gunstig. Vanwege de sappen van de ananas en salted caramel, wordt het bladerdeeg namelijk zompig als je hem zou bewaren. Serveer er een bolletje vanilleijs bij of wat slagroom!