Home Zoete recepten Tarte tatin met ananas 

Tarte tatin met ananas 

by Chivanne van Strijp-Peeters

Een tarte tatin is een appeltaart die op zijn kop gebakken is en een karamellaag bovenop heeft. In plaats van appel heb ik deze tarte tatin met ananas gemaakt! De karamellaag is een gezoute karamellaag, oftewel salted caramel, zoals het beter bekend staat. 

Bladerdeeg 

Je kunt natuurlijk het deeg zelf maken voor een tarte tatin en dat ga ik zeker nog doen voor de blog. Het officiële deeg voor een tarte tatin is een korstdeeg en geen bladerdeeg. Deze variant die ik hier maak is echter lekker makkelijk. Handig als je weinig tijd hebt of gewoon geen zin om een deeg te maken. Ik gebruik koelvers bladerdeeg en snijd deze op maat voor de springvorm. Bewaar het overige deeg in de vriezer om later iets anders mee te bakken. We willen natuurlijk niks verspillen!  

Tarte tatin met ananas en salted caramel 

Ananas is zachter, zoeter en sappiger dan appeltjes. Ik heb het recept een aantal keren moeten aanpassen omdat ik te veel karamelsaus voor de karamellaag had gemaakt. De ananas verliest wat vocht tijdens het bakken en daar moest ik rekening mee houden. Dit recept werkte bij mij in elk geval goed! Overigens zal er altijd karamel uit de springvorm lopen omdat deze nu eenmaal vloeibaar is en de bodem van de springvorm niet helemaal dicht is. Je zou een dichte taart- of quichevorm kunnen gebruiken maar ik ben daar niet zo’n fan van omdat je de taart er (als je pech hebt) niet (in zijn geheel) uit krijgt. 

De gezoute karamel maak ik heel eenvoudig door boter te smelten en hierin de suiker te laten oplossen, totdat de kleur verandert in een karamelkleur. Let op dat hij niet donkerder wordt dan amberkleurig want anders wordt hij bitter en dat wil je echt niet.  

Serveren

Deze tarte tatin met ananas laat je na het bakken even rusten, zodat de taart steviger wordt want de karamel is nog erg vloeibaar op het moment dat hij klaar is. Flip de taart om zodra je de springvorm met je handen kunt aanraken (hij lauw aanvoelt). Je wilt namelijk niet dat je je brand aan de karamel met omdraaien en dat is een goede indicator.

De bedoeling is dat je de taart gelijk eet dus een clubje van een man of 6 is wel zo gunstig. Vanwege de sappen van de ananas en salted caramel, wordt het bladerdeeg namelijk zompig als je hem zou bewaren. Serveer er een bolletje vanilleijs bij of wat slagroom!

Tarte tatin met ananas 

0 from 0 votes
Porties

8

personen
Bereiding

30

minuten
Oventijd

30

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 140 gram 140 kristalsuiker

  • 80 gram 80 roomboter

  • 1 1 theelepel zout

  • 1 1 ananas

  • 1 1 rol bladerdeeg

  • optioneel: 1 snuf Fleur de sel

Stappen

  • Snijd de pluim van de ananas en ook de onderkant eraf. Zet de ananas rechtop en snijd zo mooi mogelijk de schil eraf. Leg de ananas op zijn zijkant en snijd in plakken van een halve centimeter. Steek met de koekjessteker van 3 cm de harde ronde kern eruit. Heb je deze niet, snijd dan met een scherp met een rondje uit.
  • Verwarm de oven voor naar 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Laat de roomboter smelten in een steelpan. Voeg de suiker toe en roer door. In het begin korrelt het maar daarna gaat het een dikke emulsie worden. Verwarm op middelmatig vuur terwijl je regelmatig roert. Na ongeveer 10 minuten is de massa licht karamelkleurig geworden, zoals een toffee-snoepje. Haal de pan van het vuur, voeg 1 theelepel zout toe en roer door.
  • Tip: let op dat je karamel niet donkerder wordt dan een karamelsnoepje, maximaal amberkleurig. Hoe langer je hem bakt hoe meer hij verkleurd en op een gegeven moment verbrand hij, wat een bittere smaak oplevert.
  • Bekleed de onderkant van de springvorm met bakbapier en knip de rest van het bakpapier weg. Vet de binnenkant van de ring in. Giet voorzichtig de karamel erin (pas op: karamel is ontzettend heet!). Leg de ananas overlappend op de karamel.
  • Rol het deeg uit en zet de springvorm erop. Snijd rond de springvorm zodat je een perfect passend stuk deeg hebt. Leg dit deeg op de ananas en druk lichtjes aan. Prik wat gaatjes in het deeg zodat de stoom kan ontsnappen.
  • Bak de tarte tatin in 25 tot 30 minuten in het midden van de oven goudbruin. Er kan wat karamel uit de springvorm lopen tijdens het bakken. Haal de taart als hij klaar is uit de oven en laat op een rooster 10 minuten afkoelen. Verwijder de ring, leg er een groot bord bovenop en flip de taart op zijn kop. Serveer warm. Strooi er eventueel nog wat Fleur de sel overheen. Eet de taart het liefst gelijk op want anders wordt de bodem zompig.

Apparatuur

  • Springvorm van 24 cm
  • Steekring (koekjesring) van 3 cm

Tips

  • Maak eventueel een bal van het restant deeg en vries deze in voor later gebruik.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker