Home Hoofdgerechten met vis Thaise mosselen

Het mosselseizoen is weer van start gegaan! Woehoe! Net als met asperges ben ik elk jaar weer dolenthousiast als het seizoen is gestart. Je zou zeggen dat ik voor een klassieke bereiding zou gaan maar ik had toevallig zin in Aziatische smaken en besloot deze te combineren met de mosselen. Thaise mosselen zijn het geworden met een vleugje kokos!

Mijn man houdt niet van mosselen maar aan dit pannetje durfde hij zich wel (voor één hapje dan) te wagen. “De smaak is raak maar ik hou nog steeds niet van mosselen” kwam het op neer 😛. Priiiima hoor, ik eet zonder gêne een hele pan in mijn eentje leeg! 1,5 kilo gaat er makkelijk in! Ik beperk de brood inname wel moet ik zeggen. Het recept voor deze Thaise mosselen is dan ook voor één persoon en mocht je minder mosselen willen, dan pas je alle ingrediënten een beetje aan.   

Thaise mosselen

De mosselen smaken nog steeds heel puur natuur naar mosselen, er gaat alleen licht Thais “parfum” doorheen. Mosselen smaken door het vocht dat ze loslaten eigenlijk altijd nog lekker naar de zee, of je moet het heel bont maken met sauzen. Bij het koken van mosselen gebruik je het liefst niet te veel vocht, ze hoeven absoluut niet helemaal onder water te staan. Ze stomen open met een laagje vocht en zo geniet je ook optimaal van het eigen vocht dat ze loslaten. Het enige vocht wat er daarom bijgaat is het sap van een uitgeknepen limoen

Kokosboter mét geur of kokosroom

Verder gebruik ik als Thaise smaakmakers een teentje knoflook, lente-ui, knoflook, gember, een mild Spaans pepertje, koriander en citroengras.  De groentjes bak ik in kokosboter want kokos is ook een veelgebruikt product in de Thaise keuken. Door te bakken in kokosboter geef je er toch een lichte kokossmaak aan mee, mits je niet de geurloze variant gebruikt natuurlijk! Kun je deze niet vinden, gebruik dan een scheut kokosroom uit een pakje of schraap de dikke room van de kokosmelk uit blik. Als je een blik (niet light) kokosmelk een dag laat staan en hem opent (zonder te schudden dus) dan is de room van het vocht gescheiden. Een eetlepel hiervan door het gerecht levert een heerlijk resultaat op.

Ik koos overigens bewust niet voor kokosmelk, omdat de mosselen zelf al veel vocht loslaten waarin ze stomen en ik wilde hierdoor niet nog meer vocht toevoegen.

Super lekker dit pannetje, echt waar. En mocht je een klassieke-bereiding-persoon zijn, probeer het toch eens want ik weet zeker dat je blij wordt van de pure mosselsmaak die je nog steeds proeft! Gelukkig duurt het mosselseizoen nog even want ik wil zeker nog andere varianten gaan bedenken. 🤩 

Deze Thaise viskoekjes zijn ook erg lekker en spaghetti met mosselen in paprika-tomatensaus is een leuke variatie op een mosselpan!

Thaise mosselen

0 from 0 votes
Persoon

1

persoon
Voorbereiding

20

minuten
Bereiding

10

minuten
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 1,5 kilo mosselen

  • 1 stengel citroengras

  • 1 Spaans pepertje

  • 2 bosuitjes

  • 1 teen knoflook

  • 2 cm verse gember

  • 1 limoen

  • verse koriander

  • 2 eetlepels kokosboter (met kokosgeur, anders een scheut kokosroom uit een pakje)

  • peper

Stappen

  • Maak de mosselen schoon. Ik leg ze met water in de gootsteen, haal eventuele schelpjes eraf en trek de baarden eraf. Hierna vul ik de gootsteen nog tweemaal om zand weg te wassen.Mosselen die open staan zijn mogelijk niet goed dus tik hier even tegenaan en zie of hij dichtgaat. Zo niet, leg hem even opzij en probeer het later nog een keer. Blijft hij openstaan dan kun je hem beter weggooien. Staat hij nog 2 mm open dan kook ik ze normaal mee want als hij dood was dan blijft hij zo staan. Leefde hij toch, dan gaat hij alsnog wagenwijd openstaan!
  • Snijd het pepertje in de lengte open, verwijder de zaadlijsten en snijd hem dan in halve ringetjes. Snijd de lente-uitjes in ringetjes en de knoflook fijn. Schraap de schil van de gember en hak een stukje fijn. Trek de blaadjes van de koriandersteeltjes en houd apart. Hak de steeltjes fijn.
  • Verhit de kokosboter/olie in een braadpan en fruit de peper, lente-ui, knoflook en gember aan totdat ze beginnen te kleuren. Voeg nu de mosselen, koriandersteeltjes en 1 uitgeperste limoen toe. Kneus de stengel citroengras meermaals door met de achterkant van een mes erop te slaan. Voeg toe aan de pan en hussel alles even door elkaar. Doe nu de deksel op de pan en laat de mosselen op laag vuur garen. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Hussel de mosselen een paar keer door zodat ze bovenste mosselen ook genoeg warmte krijgen om open te gaan.
  • Breng op smaak met peper (de mosselen laten zelf zout vocht los dus daarom is er geen extra zout nodig) en bestrooi met de korianderblaadjes.

Tips

  • Lekker met stokbrood om het vocht mee op te dippen.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker