Home Hoofdgerechten met vis Thaise viskoekjes

Thaise viskoekjes

by Chivanne van Strijp-Peeters

Ik ben weer op de Thaise tour gegaan! Na mijn Thaise mosselen had ik nog niet genoeg van deze heerlijke keuken, dus besloot ik mijn Thaise viskoekjes recept voor jullie uit te werken. Wat zijn deze viskoekjes lekker!  

Mijn geheim van mijn viskoekjes is dat ik er in plaats van aardappel, paneermeel doorheen doe. Hierdoor zijn ze niet zo zwaar, minder melig en minder droog. Daarbij coat ik ze aan de buitenkant met Japans broodkruim waardoor ze heerlijk krokant worden. Dé smaakmaker is rode currypasta (deze koop ik gewoon hoor) en verder gaan er door deze viskoekjes koriander, lente-ui en citroenzest, allemaal om die lekkere Thaise smaken mee te geven. De lente-ui en koriander zorgen er ook voor dat het mengsel sappig blijft. In plaats van citroen kan er trouwens ook limoen doorheen, net waar je zin in hebt!  

Je kunt zelf bepalen welke vis je voor de Thaise viskoekjes gebruikt. Ik gebruikte een combinatie van zalm (uit de vriezer) en kabeljauw (ook uit de vriezer). Persoonlijk zou ik wel echt voor zalm gaan want ik denk dat twee witvisjes misschien te veel op elkaar lijken qua smaken en je proeft de zalm heel goed. Zorg dat ze vis goed droog is en dan maak je met de ingrediënten in je keukenmachine er een gehaktmengsel van.  

Het vormen van de burgertjes is wel even een karweitje want het mengsel is heel erg plakkerig. Bereid je voor op mega vieze handen! 😜 Maar ach, kijk nou hoe ze heerlijk de viskoekjes eruit zien!  

Ik hoop dat jij net zo blij wordt van deze koekjes als wij hier in huis. Smakelijk! 

Thaise viskoekjes

0 van 0 stemmen
Personen

4

personen
Voorbereiding en wachttijd

45

minutes
Bereiding

15

minutes
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 750 gram vis naar keuze (ik gebruikte zalm en kabeljauw)

  • 3 eetlepels rode currypasta

  • 3 eieren

  • handjevol paneermeel

  • 1 citroen

  • 2 lenteuitjes of 1 grote

  • handjevol koriander

  • bloem

  • 1 zakje Japans broodkruim (150 gram)

  • zout

  • olie

  • Benodigdheden
  • keukenmachine

  • fijne rasp

Stappen

  • Dep de vis droog en snijd in grove stukken. Was de lenteui en snijd in grove stukken. Doe de vis samen met 1 ei, 3 eetlepels rode currypasta, de lenteui, koriander en zout in de keukenmachine. Mix totdat het mooi vermengd is met elkaar tot een gehakt.
  • Voeg een handjevol paneermeel (niet Japanse broodkruim!) toe. Was de citroen, rasp de zest er vanaf en meng samen met het paneermeel door het gehakt. Maak er 14-16 burgertjes ervan. Het plakt enorm dus het is even een karweitje. Plaats de burgers op een bord en laat een half uur opstijven in de koelkast of een kwartiertje in de vriezer.
  • Vul een kom of diep bord met bloem. Klop 2 eieren los in een andere kom en doe het Japanse broodkruim in een derde kom. Haal nu met 1 hand een burger door de bloem, vervolgens het ei (laat uitlekken) en dan goed door het broodkruim. Plaats op een ander bord.
  • Verhit olie in (als het kan) 2 koekenpannen en bak de burgers op laag tot medium vuur goudbruin in ongeveer 10 minuten.

Tips

  • Lekker met Thaise jasmijnrijst en een schijfje citroen die je laat meekoken, plus een sausje met sweet chili en mayonaise. Deze maak je door sweet chilisaus te mengen met mayonaise en een eetlepel citroensap.   

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker