Home Hoofdgerechten met vis Tuinkruidenrisotto met vis

Tuinkruidenrisotto met vis

by Chivanne van Strijp-Peeters

Ik heb weer een lekkere risotto met vis gemaakt en wel een tuinkruidenrisotto met vis! Toen ik op zoek was naar groentebouillon, raakte geïnspireerd door deze tuinkruidenbouillon die ik gelijk meenam. De eerste keer schrok ik hoe donker de bouillon werd, daardoor ziet hij er toch wat minder appetijtelijk uit maar het is natuurlijk logisch door het trekken van groene kruiden. Het gaat uiteindelijk toch om de smaak!  

Het leek me lekker de smaken nog meer naar voren te halen met verse kruiden. Deze roer ik op het laatste moment er doorheen zodat ze nog lekker vers en vol van smaak zijn. Voor een frisje natuurlijk weer citroen en citroenzest. Ik ben echt dol op citroenen!  Voor wat bite en groentjes gaan er nog erwtjes en tuinboontjes doorheen. Deze laatste dop ik nog een keer want ik vind dat schilletje echt helemaal niks. Heb jij dat ook? 

Bij deze risotto wilde ik een lekker visje bakken dus ben ik op vrijdagochtend met Merijn naar de lokale markt gegaan. Bij de visboer kreeg hij een lekker stukje kibbeling, at ik een haring en koos voor heilbot! Een heerlijk licht wit visje die ook erg fijn is om op de huid te bakken. Je kunt natuurlijk elke vis gebruiken die je wilt. Een kabeljauwhaas lijkt me ook super hierbij of roodbaarsfilet. 

Ook hier weer bereid ik risotto niet op de klassieke wijze maar schenk het vocht er in één keer bij. Het werkt gewoon en bespaart een hoop tijd. Nu kon ik in de tussentijd de tuinboontjes doppen én de vis bakken, fijn! Echt een heerlijk voorjaarsrecept, deze tuinkruidenrisotto met vis!

Probeer ook zeker mijn risotto met makreel eens en deze meergranenrijst met zalm eens uit!

Tuinkruidenrisotto met vis

Personen

2

personen
Bereiding

30

minuten

Ingrediënten

  • 1 teen knoflook

  • 200 gram risotto

  • 1 blokje tuinkruidenbouillon (Zonnatura)

  • 100 gram diepvries erwtjes

  • 100 gram diepvries tuinboontjes

  • handjevol verse munt

  • handjevol verse bieslook

  • handjevol verse peterselie

  • stukje Pecorino Romano kaas of andere harde kaas

  • 1 (bio) citroen

  • zout en peper

  • roomboter

  • 2 stukken vis (bijvoorbeeld heilbot met huid)

Stappen

  • Maak 1 liter bouillon met 1 blokje tuinkruidenbouillon. Was de citroen en rasp de zest er vanaf. Bewaar voor later. De citroen gebruiken we zo voor het sap.
  • Snijd de knoflook fijn. Verhit een klontje roomboter in een braadpan of hapjespan en bak de risottorijst en knoflook even kort aan totdat de risotto glazig wordt. Voeg nu de bouillon in een keer toe en pers de citroen erboven uit. Breng aan de kook, zet het vuur wat lager en roer geregeld door. Zorg dat het vuur niet te zacht staat.
  • In 20-25 minuten is het vocht bijna helemaal opgenomen en zet je het vuur uit. De rijst blijft vocht opnemen en mag nog niet volledig opgenomen zijn maar proef of de rijst niet meer hard maar gaar is na 20 minuten. Zo niet dan kook je de risotto nog wat langer.
  • Doe de tuinerwten in een kom en giet kokend water over de tuinerwten. Laat even staan totdat ze ontdooid zijn en giet af. Ontdop ze van de buitenste schil en bewaar de tuinerwten voor later.
  • Voeg de laatste 5 minuten van de kooktijd van de risotto (na 15 minuten dus) de erwten en tuinerwten toe aan de risotto.
  • Bak in de tussentijd de vis gaar. Mijn vis heb ik gekruid met peper en zout en op de huidkant in olie goudbruin gebakken in 3 minuten. Vervolgens de andere zijde een halve minuut en toen uit de pan gehaald. Vis gaart nog na, houd daar rekening mee.
  • Breng de risotto op smaak met peper en zout, wat geraspte Pecorino en roer er een flinke klont roomboter doorheen. Hak de kruiden fijn en roer vlak voor serveren door de risotto. Leg de vis erop en bestrooi met de citroenzest.

Tips

  • Varieer met de verse kruiden.

Misschien vind je dit ook lekker