

Oh là là wat een leuk taartje! Makkelijk, mooi, smaakvol en gewoon zo lekker Frans! Ik maakte deze hartige galette met kant en klaar (rond) taartdeeg en slechts een paar ingrediënten. Kant en klaar (rond) taartdeeg is echt ideaal om snel (hartige) taarten te maken zoals een quiche of dus galette.
Galette
Een galette is een “losse” taart die je bakt zonder vorm. Je vormt het deeg om de ingrediënten heen en dit maakt hem heel rustiek. Je krijgt er spontaan de neiging van een picknickkleed te pakken, ware het niet dat het hartje winter is! Galettes kun je in het juiste seizoen vullen met vers, rijp fruit zoals perziken, nectarines en aardbeien. Lekker met een schepje suiker er doorheen en op de randen. Geef er een bol vanille-ijs bij en je hebt een super lekker toetje!
Maar je kunt hem dus ook hartig maken met bijvoorbeeld zoete aardappel, tomaten of pompoen.
Mix van uien
Zoals je misschien al doorhebt, hebben de zoete groentes wel de voorkeur en dat is het ook het geval met deze uiengalette. De uien worden zoet door het stoven. Het is wel een “grote mensen taart” denk ik zo, met sterke smaken van ui en gorgonzola. Ik koos voor deze hartige galette voor een mix van rode en gele uien en sjalotten. Neem iets meer sjalotten als ze klein zijn zodat je in totaal op en hoeveelheid uitkomt van 9 standaard gele uien. De uien smoor ik aan in roomboter en goot hierbij wat sherry. Dit geeft een heerlijke smaak in combinatie met het karamelliseren van de uien. De zoutvlokken op de krokante randen maken het helemaal af!
Een flammkuchen met spek en ui en zelfgemaakt deeg is misschien ook leuk om eens (in het weekend) te maken!