Home Hartige taarten en pizza Uiengalette met gorgonzola

Uiengalette met gorgonzola

by Chivanne van Strijp-Peeters

Oh là là wat een leuk taartje! Makkelijk, mooi, smaakvol en gewoon zo lekker Frans! Ik maakte deze hartige galette met kant en klaar (rond) taartdeeg en slechts een paar ingrediënten. Kant en klaar (rond) taartdeeg is echt ideaal om snel (hartige) taarten te maken zoals een quiche of dus galette.  

Een galette is een “losse” taart die je bakt zonder vorm. Je vormt het deeg om de ingrediënten heen en dit maakt hem heel rustiek. Je krijgt er spontaan de neiging van een picknickkleed te pakken, ware het niet dat het hartje winter is! Galettes kun je in het juiste seizoen vullen met vers, rijp fruit zoals perziken, nectarines en aardbeien. Lekker met een schepje suiker er doorheen en op de randen. Geef er een bol vanille-ijs bij en je hebt een super lekker toetje! 
Maar je kunt hem dus ook hartig maken met bijvoorbeeld zoete aardappel, tomaten of pompoen.  

Zoals je misschien al doorhebt, hebben de zoete groentes wel de voorkeur en dat is het ook het geval met deze uiengalette. De uien worden zoet door het stoven. Het is wel een “grote mensen taart” denk ik zo, met sterke smaken van ui en gorgonzola. Ik koos voor deze galette voor een mix van rode en gele uien en sjalotten.
Neem iets meer sjalotten als ze klein zijn zodat je in totaal op en hoeveelheid uitkomt van 9 standaard gele uien. De uien smoor ik aan in roomboter en goot hierbij wat sherry. Dit geeft een heerlijke smaak in combinatie met het karamelliseren van de uien. De zoutvlokken op de krokante randen maken het helemaal af!  

Uiengalette met gorgonzola

Personen

2

personen
Voorbereiding en bereiding

20

minutes
Oventijd

40

minutes

Ingrediënten

  • 1 rol koelvers rond quiche & taartdeeg (Tante Fanny)

  • 9 uien (liefst een mix van rode, witte en sjalotten)

  • 2 eetlepels sherry of Madeira

  • 200 gram gorgonzola (circa)

  • 1 theelepel tijm

  • 1/2 losgeklopt ei

  • grof zeezout (heel)

  • 25 gram roomboter

Stappen

  • Haal het deeg uit de koelkast en rol hem voorzichtig ui op het aanrechtblad.
  • Pel de uien, snijd ze doormidden en vervolgens in halve ringen. Verhit een grote klont roomboter in een koekenpan en fruit de uien even aan. Giet er 2 eetlepels sherry bij en een theelepel tijm. Zet het vuur laag en laat de uien met de deksel op de pan ongeveer 5 minuten stoven. Roer af en toe door. Breng de uien op smaak met peper en zout.
  • Haal de gorgonzola uit de verpakking en snijd de schil eraf. Snijd de gorgonzola en grove stukken en doe ze in een kom. Zet de kom 1 minuut op 600 watt in de magnetron en roer met een lepel door.
  • Leg het deeg op de ovenplaat en bestrijk het, tot 5 cm van de rand af, met de gorgonzola. Verdeel de uien over de gorgonzola en klap de rand naar binnen toe. Niet aandrukken! Bestrijk de randen met een kwastje met het geklutste ei en strooi er wat hele zeezoutvlokken overheen.
  • Bak de galette in 35 – 40 minuten goudbruin. Laat 10 minuten afkoelen voordat je de galette van de ovenplaat haalt (anders breekt hij).

Tips

  • Lekker met een frisse groene salade!

Misschien vind je dit ook lekker