Home Hoofdgerechten met vlees Varkenshaas met truffelpaddenstoelensaus

Varkenshaas met truffelpaddenstoelensaus

by Chivanne van Strijp-Peeters

Uitgebreide kerstdiners vind ik heerlijk! Daarbij is het wel zo fijn om de elementen niet te moeilijk te maken. Zeker als je bijvoorbeeld voor het hoofdgerecht èn een vlees, èn een groente-, èn een aardappelelement zelf bereid.  

Hier heb ik een recept voor een redelijk eenvoudig vleesgerecht en wel een lekker mals stuk varkenshaas. In de pan bereid dus je hebt de oven beschikbaar voor een aardappel en/of groentegerechtje. Wel zo handig! Google zeker van te voren even hoe je met een trucje met je hand kunt controleren wat de bereiding van vlees is. Maak je ook zeker niet druk; dit varkenshaasje wordt met een minuutje te lang zeker niet taai. Is hij daarentegen nog een beetje rosé dan is er ook niks aan de hand, kan prima en vind ik persoonlijk juist lekker en daar kun je met het bakken dus juist op aansturen. Mijn varkenshaas was redelijk klein, namelijk 350 gram, maar met het “voeltrucje” bereik je voor een grotere variant hetzelfde resultaat. 

Bij de varkenshaas bakte ik een heerlijke mix van paddoenstoelen. Je kunt hier voor vanalles gaan en het ligt er natuurlijk ook net aan waar je je paddoenstoelen haalt. Ik had een mix van kastanjechampignons, eryngi, beukenzwam, gele oesterzwam en oesterzwam welke ik vond bij Lidl.  

Na het bakken giet ik er rundfond bij voor een intense vleessmaak en wat sherry. De saus breng ik ook op smaak met tapenade van truffel. Deze heet zo maar is eigenlijk een tapenade van champignons waaraan truffel is toegevoegd en is te vinden bij de Albert Heijn. Vind je ergens anders een tapenade van truffel, proef dan eerst goed want truffel is erg sterk van smaak je dus wilt dan zeker wat doseren. 

De saus laat je na het bakken van de paddenstoelen simpelweg inkoken, monteer je met een klontje roomboter en klaar is je saus. Alles terwijl je varkenshaas aan het rusten is. Een super makkelijke saus maar vol van smaak die ook zeker goed smaakt bij andere vleessoorten of wild!

Varkenshaas met truffelpaddenstoelensaus

Personen

2

personen
Bereiding

30

minuten

Ingrediënten

  • 1 varkenshaas (ca 350 gram voor 2 pp)

  • 200 gram paddenstoelenmix

  • 2 eetlepel Madeira of sherry

  • 4 theelepels tapenade truffel (AH huismerk) let op: dit is een tapenade van champignons met truffel dus pas op voor truffel tapenade van een ander merk, truffel is erg krachtig van smaak

  • 420 ml runderfond

  • zout en peper

  • rijstolie, arachideolie of zonnebloemolie

  • roomboter

Stappen

  • Haal de varkenshaas een half uur voor bereiding uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen.
  • Dep de varkenshaas droog met wat keukenrolpapier. Kruid hem met peper en zout.
  • Verhit een paar eetlepels olie in een braad- of koekenpan en schroei de varkenshaas aan alle kanten even aan. Verlaag het vuur en bak het vlees in 8 – 12 minuten medium gaar. Google naar een trucje waarmee je kunt voelen aan het vlees hoe hij bereid is. Voel hiervoor aan het dikste gedeelte van het vlees.
  • Maak in de tussentijd de champignons schoon en snijd ze in grove stukken.
  • Haal het vlees uit de pan en laat rusten in aluminiumfolie. Zet het vuur van de pan weer hoger.
  • Bak de champignons al omscheppend bruin. Voeg de rundvleesfond en 2 eetlepels sherry of Madeira toe en laat de saus op hoog vuur inkoken tot ongeveer de helft. Voeg 4 theelepels van de truffeltapenade toe en roer los. Monteer met een klontje roomboter. Dit maakt de saus iets voller en glanzend.
  • Roer het vocht dat uit het vlees is gelopen door de saus en kruid de saus met wat peper.

Tips

  • Lekker en makkelijk met aardappelkroketjes uit de oven en wat gewokte spinazie met een sjalotje en knoflook.

Misschien vind je dit ook lekker