Uitgebreide kerstdiners vind ik heerlijk! Daarbij is het wel zo fijn om de elementen niet te moeilijk te maken. Zeker als je bijvoorbeeld voor het hoofdgerecht èn een vlees, èn een groente-, èn een aardappelelement zelf bereid. Hier heb ik een recept voor een redelijk eenvoudig vleesgerecht en wel een lekker mals stuk varkenshaas. Ik maakte varkenshaas met truffelpaddenstoelensaus.
Varkenshaas uit de pan
Deze varkenshaas heb ik volledig in de pan bereid dus je hebt de oven beschikbaar voor een aardappel en/of groentegerechtje. Wel zo handig! Google zeker van te voren even hoe je met een trucje met je hand kunt controleren wat de bereiding van vlees is. Maak je ook zeker niet druk; dit varkenshaasje wordt met een minuutje te lang zeker niet taai. Is hij daarentegen nog een beetje rosé dan is er ook niks aan de hand, kan prima en vind ik persoonlijk juist lekker en daar kun je met het bakken dus juist op aansturen. Mijn varkenshaas was redelijk klein, namelijk 350 gram, maar met het “voeltrucje” bereik je voor een grotere variant hetzelfde resultaat.
Truffelpaddenstoelensaus
Bij de varkenshaas bakte ik een heerlijke mix van paddoenstoelen. Je kunt hier voor vanalles gaan en het ligt er natuurlijk ook net aan waar je je paddoenstoelen haalt. Ik had een mix van kastanjechampignons, eryngi, beukenzwam, gele oesterzwam en oesterzwam welke ik vond bij Lidl. Na het bakken giet ik er rundfond bij voor een intense vleessmaak en wat sherry.
De saus breng ik ook op smaak met tapenade van truffel. Deze heet zo maar is eigenlijk een tapenade van champignons waaraan truffel is toegevoegd en is te vinden bij de Albert Heijn. Vind je ergens anders een tapenade van truffel, proef dan eerst goed want truffel is erg sterk van smaak je dus wilt dan zeker wat doseren.
De saus laat je na het bakken van de paddenstoelen simpelweg inkoken, monteer je met een klontje roomboter en klaar is je saus. Alles terwijl je varkenshaas aan het rusten is. Een super makkelijke saus maar vol van smaak die ook zeker goed smaakt bij andere vleessoorten of wild!
Deze biefstuk met kersensaus is ook zeker het proberen waard!