Vegetarisch

Vega roodlof stamppot

Wil je een lekker stamppotje maken? Probeer dan deze vega stamppot met roodlof eens! Lekker door het bittere van de witlof, het zoutje van de vega spekjes, het ziltige van de geitenkaas en zoetje door de sinaasappelzest en dille.

Roodlof is het broertje van de witlof en smaakt eigenlijk precies hetzelfde. Vervang hem dus zeker (eens) door witlof, dit scheelt ook in de kosten. Ik werd zo aangetrokken door de rode kleur maar eerlijk gezegd kun je hem beter rauw bereiden, wil je dat de kleur op je bord tot zijn recht komt

Zelf hou ik me, zoals wel meer mensen, al een paar jaar bezig met het minderen van mijn vleesconsumptie. Minimaal twee dagen eet ik geen vlees, gevogelte en ook geen vis. Ik gebruik meestal wel een vervanger, zoals een daadwerkelijke vleesvervanger en kook ook graag met kaas en zo nu en dan met tofu. Soms gebruik ik enkel kikkererwten of avocado. 

Het leuke aan vleesvervangers is dat je niet hoeft na te denken over wat je maakt. Je vervangt gehakt, kipfiletstukjes of gewoon een stuk vlees naast je aardappeltjes en groenten, gewoonweg door een vleesvervanger. Dat heb ik in dit recept ook gedaan door het gebruik van vegetarische spekjes. Heb jij echter niet zo’n trek in vegetarische spekreepjes, gebruik dan gewoon de echte variant! 

Vega roodlof stamppot

Personen

3

personen
Voorbereiding

10

minuten
Bereiding

20

minuten

Ingrediënten

  • 3 stronken roodlof (of witlof voor een witlofstamppot)

  • 150 gram vegetarische spekjes (of niet vega voor een variant met vlees)

  • 150 gram zachte geitenkaas (naturel)

  • 1 kleine rode ui

  • 750 gram kruimige aardappels

  • 1 sinaasappel of eventueel mandarijn

  • olie

  • melk

  • dille (vers een hand vol of gedroogd ongeveer 1 theelepel)

  • peper en zout

  • benodigdheden
  • fijne rasp

Stappen

  • Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken. Kook ze in gezouten water in 15 – 20 gaar en giet ze af.
  • Snijd de rode ui in halve ringen. Snijd de kontjes van de witlof af en vervolgens in de lengte doormidden. Snij wat van de harde kern weg en de witlof vervolgens in de breedte in smalle reepjes.
  • Verhit wat olie in een ruime koekenpan en bak de ui 1 minuut aan. Voeg de spekjes mee en bak ze ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg nu de roodlof toe en bak al omscheppend in ongeveer 5 minuten zacht. Kruid met peper en zout, was de sinaasappel en rasp met een fijne rasp de zest ervan boven de pan uit. Roer goed door.
  • Stamp de aardappels fijn en voeg zoveel melk toe als jij wilt, totdat je het een fijne structuur heeft. Voeg het roodlofmengsel en de dille toe en vermeng.
  • Schep de stamppot op de borden en verdeel er de geitenkaas overheen.

Tips

  • Hou je stamppot over? Zet hem in de koelkast en maak er de volgende dag “burgers” van. Wentel ze door de bloem, kruid ze met peper en zout en bak ze in een koekenpan met boter aan beide kanten aan totdat ze goudbruin zijn. Lekker met yoghurtmayonaise.