Gezond Hoofdgerechten met gevogelte Salades

Vietnamese kipsalade

Een perfecte salade voor een warme zomeravond! En zo gezond! Hij zit bomvol groenten zoals Chinese kool en wortel en er gaat gepocheerde kip doorheen. De dressing maakt hem zo geweldig. Deze zit tjokvol krachtige smaakmakers wat heel goed samen gaat met de zachte smaken van de Chinese kool en wortel. De knapperige pinda’s maken het helemaal af.  

Misschien heb jij dat ook dat je het fijn vindt om wekelijks één of twee keer koolhydraatarm te eten of heb je gewoon af en toe een balansdag. Na een pizza avond bijvoorbeeld! Dan is het wel zo fijn als je niet het gevoel hebt dat je minder lekker eet dan normaal. Dan is deze salade ook zeker wat voor jou. Leuke eraan is dat het bij deze salade er niet eens om gaat dat hij ook gezond is maar je eet gewoon iets super lekkers!  

In de dressing gaan een hoop Aziatische ingrediënten. Hij wordt gemaakt met rijstazijn en vissaus en wordt super fris door de limoenen. Ook gaat er geperste knoflook in en verse gember. Voor een pittige smaak gebruik ik rawit pepertjes. Dit zijn kleine Thaise pepertjes maar laat je niet voor de gek houden door de grootte want 1 pepertje is veel pittiger dan een Spaanse peper.  

Misschien houd je niet zo van pittig eten of wil het niet te pittig. Je kunt ook maar 2 pepertjes gebruiken of vervang ze door minder pittige pepertjes, zoals de Spaanse peper. Ben alleen niet te zuinig want de dressing bedekt echt een hele grote kom met salade en het is zonde als de dressing niet in balans is. Wat je ook heel goed proeft in de salade is de verse munt. Zo verfrissend!  

Ik hoop echt dat je deze salade een keer gaat maken! Bij mij komt hij in ieder geval weer snel op tafel!  

Vietnamese kipsalade

Personen

3

personen
Voorbereiding

30

minuten
Bereiding

20

minuten

Ingrediënten

  • 500 gram kipfilet

  • 60 ml neutrale olie (rijstolie, zonnebloemolie, arachideolie)

  • 60 ml rijstazijn

  • 2 eetlepels vissaus

  • 3 limoenen (zest en sap, we hebben 60 ml limoensap nodig)

  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker

  • 3 rawit pepers (o.m. verkrijgbaar bij AH)

  • 2 tenen knoflook

  • 2 cm verse gember

  • 1 bakje van 15 gram verse munt (of geplukt van en plant)

  • 1 bakje van 15 gram verse koriander

  • 500 gram Chinese kool (grootte varieert, zorg voor 700 gram opgesneden kool)

  • 250 gram wortel

  • 4 lente-uitjes

  • 35 gram zoute pinda’s

  • Benodigdheden
  • fijne rasp

  • grove rasp

Stappen

  • Breng een pan met (ongezouten) water aan de kook en pocheer de kipfilet in 15 minuten gaar. Snijd na 13 minuten doormidden om te testen en laat in een vergiet afkoelen. Het vocht kun je eventueel bewaren om een soep mee te maken.
  • Was 2 limoenen en rasp de zest er vanaf en doe in een kom. Pers het sap boven een maatbeker uit om te zorgen dat je 60 ml hebt. Gebruik eventueel de derde limoen dus, deze is voor back-up omdat ze soms minder sappig zijn. Pers de knoflooktenen boven de kom uit en rasp de gember erboven. Hak de pepertjes fijn en voeg toe. Voeg aan de kom 60 ml olie, 60 ml rijstazijn, 2 eetlepels vissaus, en 2 eetlepels suiker toe en blijf roeren totdat de suiker is opgenomen.
  • Hak de muntblaadjes en koriander fijn en voeg toe aan de dressing. Laat staan. De smaken kunnen nu goed in elkaar trekken.
  • Pak een grote kom voor de salade, de kool heeft veel volume. Rasp de wortels grof en voeg toe. Snijd de Chinese kool in de lengte doormidden en snijd de harde kern eruit (niet te veel). Snijd de kool in repen en voeg toe. Snijd de lente-uitjes in ringetjes en doe in de kom. Snijd de kipfilet in stukjes en voeg ook toe samen met de pinda’s. Hussel alles met de dressing goed door elkaar en serveer gelijk.

Tips

  • Rawit pepertjes zijn heet. Je kunt ook minder hete pepertjes gebruiken maar pas op want de dressing bedekt veel groente waardoor de smaak vervaagt. Kies dan bijvoorbeeld voor 2 Spaanse pepers.
  • Lekker met kroepoek.