Home Vegetarisch Vluggort met venkel en gegratineerde geitenkaas

Vluggort met venkel en gegratineerde geitenkaas

Hebben jullie vluggort wel eens in een hartig gerecht gebruikt? Je vindt hem namelijk niet bij de risottorijst waar ik hem zou verwachten maar bij de bakafdeling! Zoiets al rijst voor rijstepap. Ik ben niet zo’n zoetekauw dus zocht hem jaren terug voor een hartig recept om uit te komen op de bakafdeling.

Ik gebruik hem vaak als afwisseling voor risottorijst. Hij heeft een heerlijk granige korrel, je zou bijna zeggen dat het een soort volkoren risotto rijst is. De bereiding ervan is ook hetzelfde als voor risottorijst wat in mijn geval betekent dat ik de bouillon in één keer in de pan giet en onder af en toe roeren de rijst gaar krijg. Easy!

Voor nu een lekker vegetarisch bordje met venkel, pijnboompitjes en gegratineerde geitenkaas. Ideaal voor een zomerse avond en heel lekker met een glaasje witte wijn!

Zou hem zeker eens proberen!

Vluggort met venkel en gegratineerde geitenkaas

Personen

3

personen
Voorbereiding

10

minutes
Bereiding

30

minutes

Ingrediënten

  • 1 groentebouillonblokje

  • 200 gram vluggort (Lassie, vind je op de bakafdeling)

  • 1 venkelknol

  • 2 tenen knoflook

  • 1 sjalot

  • 1 theelepel gedroogde tijm

  • 1 citroen (liefst biologisch we gebruiken ook de zest)

  • 180 gram geitenkaasrol (uit de koeling niet vers)

  • 20 gram pijnboompitten

  • peper en zout

  • 25 gram roomboter

  • olijfolie

Stappen

  • Breng 1 liter water aan de kook en voeg hieraan één groentebouillonblokje toe. Laat op zacht vuur koken met de deksel op de pan.
  • Snipper de sjalot en knoflook fijn. Snijd de lange uiteinden van de venkel en trek de blaadjes eraf. Was deze en laat drogen op een keukenpapiertje. Snijd het droge van de uiteinden af en hak de mooie gedeelten in ringen. Hak de kont van de venkel af. Snijd de venkel doormidden en snijd wat van de harde kern eruit. Net als bij witlof. Snijd de bruikbare stukken in dunne ringen.
  • Verhit wat olijfolie in een hapjespan of braadpan. Gooi de sjalot, knoflook en venkel in de pan en bak al omscheppend een aantal minuten totdat knoflook en ui beginnen te kleuren en de venkel glaziger is geworden.
  • Voeg een theelepel gedroogde tijm, de zest van een halve citroen en het sap van de citroen toe aan de pan. Doe vervolgens de liter bouillon erbij en breng aan de kook. Laat zonder deksel op de pan onder af en toe roeren in 25 minuten gaar worden.
  • Snijd ondertussen de geitenkaasrol in 12 plakken. Vet een ovenbestendig bord, bakplaat of ovenschaal in met wat olijfolie. Leg hierop de plakken geitenkaas en bestrijk ze met wat olijfolie. Zet de geitenkaas onder de grill en laat mooi bruin worden. Dit is afhankelijk van je oven dus houd het in de gaten.
  • Rooster ondertussen in een koekenpan de pijnboompitjes.
  • Na 25 minuten zou de bouillon moeten zijn opgenomen. Is het nog een beetje waterig dan geeft dit niet, ook al zet je het vuur uit hij blijft toch nog opnemen. Roer een klont roomboter erdoor en laat even staan voor een minuut of 2 om te rusten.
  • Verdeel nu de vluggort over de borden. Verdeel de geitenkaasrolletjes erover en maak af met de venkelblaadjes die je er eerder afgetrokken hebt en nog wat citroenzest.

Misschien vind je dit ook lekker