Walnootpesto 

by Chivanne van Strijp-Peeters

Deze walnootpesto is zó lekker en zó veelzijdig! Deze pesto van walnoten en Parmezaanse kaas maak je bovendien in en handomdraai met behulp van je staafmixer.  

Pesto uit de vijzel 

Je kunt de pesto ook maken in de vijzel maar zal het wat moeilijker zijn om de walnoten mooi fijn te krijgen. Daarbij duurt het langer natuurlijk maar het is wel hoe een pesto eigenlijk hoort. Pesto komt namelijk van het Italiaanse woord ‘pestare’ wat stampen betekent. Misschien leuk om eens meegemaakt te hebben maar doe mij maar lekker snel! 

Walnootpesto 

De walnoten kun je gepeld of ongepeld kopen. De hoeveelheid in het recept gaat over gepelde walnoten. Ik vind het leuk en lekker om walnoten in de fruitschaal te hebben liggen en er af en toe één te kraken. Deze heb ik dus gebruikt. Voor de smaak maakt het geloof ik niks uit dus koop vooral wat bij jou past. 

De walnoten bak ik enkele minuten in de koekenpan, totdat ze gaan geuren. Door het roosteren van de walnoten komen de oliën namelijk vrij, waardoor de smaak intenser wordt. In de walnootpesto gaat verder een teentje knoflook, Parmezaanse kaas en extra vierge olijfolie. Hoe simpel wil je het hebben! 

Lekker met: 

Deze walnootpesto lijkt op Salsa de Nocci, een walnotensaus die door de pasta gaat. Hier is echter nog iets van room of ricotta aan toegevoegd en dat doe ik dus niet. Deze walnootpesto smaakt daarentegen ook verrukkelijk door pasta. Met wat fijngemalen oud broodkruim gebakken in extra vierge olijfolie en wat zout, verse kruiden zoals peterselie, oregano, basilicum of bieslook, en een extra scheut olijfolie.  

Ik heb de walnootpesto op stokboord met honing en brie geserveerd (zie foto) en wij hebben het door de haricot verts gemengd met het avondeten.  

Ik maakte eerder de bekende groene pesto Genovese om pasta Genovese te maken en ook lekker is deze spinaziepesto met cashewnoten!  

Walnootpesto 

0 from 0 votes
Porties

180

mililiter
Bereiding

10

Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 50 gram 50 walnoten

  • 35 gram 35 Parmezaanse kaas, geraspt

  • 1 1 teentje knoflook, grof gehakt

  • 90 ml 90 extra vierge olijfolie

  • zout en peper

Stappen

  • Rooster de walnoten in een warme koekenpan (zonder olie of boter) een minuut of twee. Schud de koekenpan regelmatig op en neer en tos de walnoten zodat beide kanten roosteren.
  • Hak de walnoten grof en doe samen met de Parmezaanse kaas, knoflook, olijfolie en wat zout en peper in de hakmolen. Maal fijn totdat alle ingrediënten een egale massa vormen. Dit kan dus ook met een staafmixer in een hoge beker of met een vijzel.
  • Bewaar de pesto in een glazen (wek-)potje met dun laagje extra vierge olijfolie erop (zo blijft het langer goed). je kunt de pesto zeker een week bewaren.

Apparatuur

  • Staafmixer met beker, of hakmolen of een vijzel

Tips

  • Lekker op stokbrood met brie en honing 
  • Lekker door spaghetti met gehakte verse bladpeterselie of bieslook, eventueel wat extra olijfolie en gebakken broodkruimels in olijfolie
  • Lekker als dressing voor haricot verts of sperziebonen, met de zest van een gewassen citroen 
  • Lekker op een boterham met oude kaas 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker