Hartige taarten en pizza Lunchgerechten

Witlof-peren quiche

Er staat weer een lekkere robuuste taart op het menu! Ik heb een hele aparte quiche voor je in petto. Het klinkt misschien een beetje gek en misschien smaakt het ook een beetje gek, omdat het een zoet-hartige taart geworden is! Een super fijn gerecht om te bereiden voor een brunch bijvoorbeeld. Ik heb er ook alvast de tag “Pasen” aan vast gehangen want dit is zo’n leuke en lekkere taart voor een Paasbrunch! Als ideeën komen, dan komen ze.. Ook als is het nog lang geen Pasen! 

Voor deze taart gebruikte is als basis vers Quich- en Taartdeeg van het merk Tante Fanny. Dit is dus een rond deeg maar je kan natuurlijk ook een rechthoekige taart maken door bladerdeeg op rol te kopen, of bijvoorbeeld vierkante plakjes deeg voor hartige taart en hier zelf een ronde vorm van maken. 

Voor deze taart stoof ik stukjes peer in roomboter en honing, dit zorgt dus voor dat zoetje. Erbij gaat witlof wat onder meer de taart hartig maakt maar het fijne eraan vind ik dat hij een beetje bitter is. Deze smaak gaat goed samen met de honing en zorgt voor wat balans. Voor een zoutje gaat er coburgerham doorheen (vleeswaren) en om er een quiche van te maken gaan er natuurlijk eieren in! Dat zei je ook terug op de foto’s, dat gele. Om het smeuïg te maken koos ik voor roomkaas met knoflook en kruiden en de taart wordt afgemaakt met pijnboompitten, die mooi kleuren tijdens het bakken in de oven. 

Voor dit gerecht geldt ook weer dat deze bereidingstijd voor mijn oven werkte maar houd het in de gaten of de taart er niet eerder of iets later uit moet. Let op dat het mengsel goed gestold is! 

Het is geen taart waarvan je de helft opeet juist omdat hij apart is door het zoet-hartige. Vandaar dat ik hem serveerde met een pittige rucola-salade maar als één van de gerechten van een brunch is hij natuurlijk nog lekkerder! 

Witlof-peren quiche

Personen

6

personen
Voorbereiding en bereiding

30

minuten
Oventijd

45

minuten

Ingrediënten

  • 300 gram vers Quiche- & Taartdeeg rond (Tante Fanny)

  • 185 gram roomkaas met knoflook en kruiden (Philadelphia)

  • 400 gram witlof

  • 300 gram conference peren

  • 150 gram coburgerham

  • 4 eieren

  • 30 gram roomboter

  • 2 eetlepels honing

  • 2 eetlepels pijnboompitten

  • peper en zout

  • benodigdheden
  • ronde taart- of quichevorm

  • blind bak vulling

Stappen

  • Haal het deeg 15 minuten voordat je gaat koken uit de koelkast en laat in de verpakking op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor naar 180 graden hete lucht.
  • Vet een quiche- of taartvorm in en bekleed met het deeg. Prik er gaatjes in met een vork. Vul de vorm met het blind bak vulsel (niet aanduwen!) en bak de taart 15 minuten voor. Haal uit de oven, laat een beetje afkoelen en verwijder de vulling. Dit is even een karweitje.
  • Schil de peren, snijd ze in de lengte doormidden en verwijder het klokhuis. Snijd de peer in kleine stukken van ongeveer 1 bij 1 cm en 0,5 cm dik. Verhit de klont roomboter in een koekenpan en voeg de stukken peer toe. Giet er 2 eetlepels honing bij en laat de peer met de deksel op de pan op laag vuur 5 minuten karamelliseren (een beetje).
  • In de tussentijd was je de witlof, snijd je hem in de lengte doormidden en verwijder je de harde kern. Zet het vuur van de peren hoog en voeg de witlof toe. Bak al omscheppend totdat de witlof zijn vocht grotendeels heeft verloren en dit verdampt is. Breng op smaak met flink wat peper en zout.
  • Neem een grote kom en doe hierin de eieren, roomkaas en peper en zout. Snijd de ham in kleine stukjes, voeg toe en meng door elkaar. Nu kun je het peer-witlof mengsel erbij doen en alles met elkaar vermengen.
  • Giet over in de quiche- taartvorm, strooi er de pijnboompitten overheen en bak in ongeveer 30 minuten af. Controleer of het mengsel gestold is en laat anders nog 5 minuten langer bakken. Laat wat afkoelen voordat je hem serveert. Lauw is hij het lekkerst.