Home Hartige taarten en pizza Witte aspergequiche met warm gerookte zalmflakes

Witte aspergequiche met warm gerookte zalmflakes

by Chivanne van Strijp-Peeters

Witte aspergequiche met zalm! Wat een feest!

Als Limburgse ben ik dol op witte asperges! Ik kom uit Midden-Limburg dus precies waar een groot aspergegebied is. Vroeger aten wij ze dan ook vaak en eigenlijk altijd met gesmolten boter, blokjes ham en ei en gekookte aardappeltjes. Een echte klassieker! Inmiddels woon ik een aantal jaren in de randstad maar mijn moeder neemt nog steeds de echte Limburgse asperges voor me mee of wij nemen zelf een lading mee als we in het Zuiden zijn. Hier krijg je ze ook maar ik vind ze toch lekkerder vers van de Limburgse boer direct mijn bord op of vriezer in. Even blancheren, invriezen en ik ben weer voor het seizoen voorzien!

Voor nu wilde ik iets anders proberen dan de klassieke bereiding en daarom dus deze witte aspergequiche met zalm! Quiches zijn altijd goed; deze zal je dan ook zeker nog vaker van me zien. Voor nu koos ik voor een rechtshoekige variant omdat dat zo mooi uitlijnt met de asperges. Daarnaast gebruikte ik warm gerookte zalmflakes in deze quiche: heerlijk. Je kunt ook gewoon de “normale” gerookte zalm kopen hoor, net zo lekker (en luxe)! Ik hield alles redelijk wit dus koos ook voor Pecorino Romano kaas en witte peper (helemaal niet nodig maar ach, vond ik een leuk detail). Voor een klein twistje en wat groen heerlijk frisse bieslook.

Probeer ook zeker eens mijn quiche met peren en witlof als je op zoek bent naar een recept voor quiche, of verwerk witte asperges in een deze populaire pasta met spekjes en broodkruim!

Witte aspergequiche met warm gerookte zalmflakes

Personen

3

personen
Voorbereiding

10

minuten
Bereiding en oven tijd

1

uur 

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg van 250 gram

  • 700 gram witte asperges

  • 3 eieren

  • 200 gram crème fraîche

  • 80 gram Pecorino Romano kaas

  • 10 takjes bieslook

  • 125 gram warm gerookte zalmflakes

  • 1/2 theelepel witte peper

  • zout

  • bakspray / olie

  • Benodigdheden
  • rechthoekig bakblik/ovenschaal

  • vulling om blind te bakken (liever te veel dan te weinig)

  • fijne rasp

Stappen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Haal het deeg uit de koelkast zodat deze alvast wat opwarmt.
  • Vet een bakblik in en drapeer hierover, zonder bakpapier, het bladerdeeg. Zorg dat aan alle zijden een rand van 2cm hoog is. Eventueel kun je wat deeg afsnijden aan de korte zijde en aan de lengte zijdes bijplakken. Ik hield een balletje deeg over die heb ik ingevroren voor later gebruik. Duw het deeg aan alle randen goed aan en zorg dat de randen mooi recht en van gelijke hoogte zijn.
  • Prik graatjes in de bodem. Voeg het blindbakvulsel toe, verdeel goed ook in de hoeken maar druk niet aan en schuif in de oven. Draai de temperatuur terug naar 175 graden en bak voor 20 minuten. Als hij klaar is voordat je zover bent met de volgende stappen dan haal je de bodem uit de oven. Laat de oven wel doorwarmen naar 180 graden.
  • Breek in een kom de eieren en doe hier de crème fraîche bij. Mix met een garde totdat de eieren en crème fraîche goed vermengd zijn. Zet weg voor later gebruik.
  • Zorg dat je een grote pan met gezouten kokend water gereed hebt staan. Schil nu de asperges en Snijd 2 cm van de onderkant af. Ik schil ze dubbel voor de zekerheid want heb een hekel aan zo’n harde draad als je wat mist. Kook ze 5 minuten en laat goed uitlekken. Dep ze daarna droog met een theedoek.
  • Rasp met een fijne rasp de kaas en meng door het quiche mengsel. Hak de bieslook fijn en voeg bij het mengsel samen met wat zout en een halve theelepel witte peper.
  • Verwijder het blindbakvulsel en verdeel de zalm over de bodem. Heb je voor normale gerookte zalm gekozen dan snijd je de zalm in stukjes. De flakes kun je eventueel iets kleiner maken.
  • Leg nu de asperges om en om op de quiche bodem. Kontje van de asperge tegen de lange zijde aan links en dan rechts enzovoort.
  • Giet nu voorzichtig de vulling tussen en over de asperges. Beweeg de schaal een beetje zodat de vulling overal komt te zitten. Zet de quiche nu met beleid in de oven, draai de temperatuur terug naar 175 graden en bak voor 30 minuten. Mocht je de rand te donker vinden worden dan kun je er voorzichtig wat aluminiumfolie overheen leggen. Is hij nog niet mooi gebruind en de vulling nog niet gaar dan bak je hem wat langer. Met een satéprikker kun je dit testen net als bij een cake.
  • Haal de quiche uit de oven en laat wat afkoelen. Kun je nu eventueel een salade erbij maken, zie de tip. Haal de quiche voorzichtig maar snel uit het bakblik. Ik heb een bord gebruikt en de quiche op zijn kop eruit laten komen.

Tips

  • Lekker met een groene salade met fijngehakte bieslook en peterselie en een dressing van olijfolie, citroensap, peper en zout
  • Je kunt deze quiche makkelijk voorbereiden en een dag in de koelkast bewaren. Zet hem in een koude oven en verwarm dan naar 160 graden hete lucht voor 20 minuten.

Misschien vind je dit ook lekker