Wortelfritters, wortelkoekjes, wortelrösti, je kunt ze noemen hoe je wilt maar het zijn een soort gebakken groentekoekjes in de pan van geraspte wortel in een beslag van ei, bloem en lekkere smaakmakers. Een eenvoudig en gezond bijgerecht voor groot en klein!
Wortelfritters
Deze wortelfritters maak ik door wortel (ik gebruikte waspeen) te schillen en vervolgens met een grove rasp in stukjes te raspen. Samen met lente-ui, peterselie en specerijen maak ik er een soort pannenkoekjes van. Met ei en bloem worden ze wat steviger en vandaar dat ze me een beetje aan pannenkoekjes doen denken maar pannenkoekenbeslag is vloeibaar en dat kun je dit beslag nauwelijks noemen. Het hoofdingrediënt is namelijk wortel en er gaat een hoop wortel in dus het is veel steviger!
Qua uiterlijk en structuur lijken ze op rösti. Dat komt omdat ik ze in kookringen bak. Je kunt ze ook zonder kookringen bakken en dan krijgen ze een leuke rustieke vorm. Ook zoals rösti, als je tenminste de echte rösti kent uit Duitsland! Mijn wortelfritters heb ik tussen de 0,5 en 1 cm dik gemaakt maar je kunt ze ook onder de halve centimeter houden. Maak je ze iets dikker zoals ik dat deed, zorg dan dat het vuur niet te hoog staat en je ze wat langer zachtjes gaart, zodat de binnenkant ook gaar wordt.
Baktip
Handig is het ook als je twee koekenpannen tegelijk gebruikt. Gebruik je kookringen, begin dan in één koekenpan en zodra je de ringen verwijdert om de wortelkoekjes om te draaien, dan kun je in de volgende koekenpan beginnen. Ik heb 4 kookringen in hetzelfde formaat, vandaar. De kookringen gebruik je dus sowieso maar voor één kant, totdat de koekjes gehard zijn.
Fetadip
Wat is friet zonder mayonaise? Niks! Ook deze wortelfritters voldoen aan het comfortfood gehalte, ondanks dat ze hartstikke gezond zijn! Lekker vind ik het daarom om er een lichte dip bij te maken! Dit heb ik gedaan door Griekse yoghurt met een klein beetje knoflook, citroensap en feta op te kloppen (mixen meer) met een staafmixer. Gebruik echt maar een half teentje van een klein teentje knoflook want anders krijg je meer het gevoel dat je knoflooksaus eet. Je wilt wel de feta goed proeven!
Deze gezondere ovengebakken groentefriet met zelfgemaakte mayonaise past ook absoluut in het straatje van de wortelfritters! Of wat dacht je van geroosterde pompoen stukjes met kruidensalsa als (gezond) bijgerecht?