Home Gezond Zalm met snelle Hollandaisesaus en meergranenrijst

Zalm met snelle Hollandaisesaus en meergranenrijst

Ik heb weer een leuk, makkelijk en voedzaam receptje voor je, namelijk zalm met snelle Hollandaisesaus en meergranenrijst!

Meergranenrijst: dat klinkt alleen al gezond en gelukkig is hij ook nog eens erg lekker. Gezond eten moet natuurlijk wel leuk blijven! Meergranenrijst is een mengeling van witte rijst, zilvervliesrijst, gerst, tarwe en wilde rijst. Terwijl de rijst kookt en staat na te dampen bak ik de groenten, zalm en maak ik de Hollandaisesaus. Ideaal.

Als groenten op het menu staan zeekraal, spinazie en natuurlijk niet te vergeten de smaakmakers ui en knoflook. Soms heb ik zo’n behoefte aan lekker veel groenten! Ken je dat? Kan wel verklappen dat in bijna al mijn recepten (stiekem) een hoop groenten verwerkt zitten, ook al lijkt het soms op het eerste oog niet zo 😊. Fijn toch.

De zeekraal is heerlijk ziltig en mega gezond want hij zit boordevol allerlei vitaminen en mineralen. Door de ziltige smaak past hij goed bij de zalm. Ook vind ik de textuur fijn; hij blijft een beetje stevig in tegenstelling tot de spinazie. Dat geldt ook voor de meergranenrijst, heerlijk een beetje bite in je eten! 

Zalm is zoals je weet ook heel gezond en ik maak met de staafmixer een snelle Hollandaisesaus; geen au-bain-marie klopwerk dus voor deze zalm met snelle Hollandaisesaus! De basis voor een Hollandaisesaus is roomboter. In de ogen van sommigen is roomboter ongezond maar vele studies wijzen het tegendeel uit. Denk bijvoorbeeld ook aan olijfolie! Dat is ook vetstof die gezond is 🤓.

Citroen en zalm zijn natuurlijk een match made in heaven! Er gaat in tegenstelling tot een klassieke Hollandaisesaus geen azijn maar enkel citroensap in deze saus. Anyhow, deze saus is heerlijk en je hebt er weinig van nodig voor maximale smaakbeleving! Super toch 😄. 

Trek in meer gezonde recepten met rijst en vis? Probeer dan mijn risotto met makreel of tuinkruidenrisotto met vis eens!

Zalm met snelle Hollandaisesaus en meergranenrijst

0 van 0 stemmen
Personen

2

personen
Voorbereiding

10

minutes
Bereiding

25

minutes
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 150 gram meergranen Rijst

  • 100 gram baby spinazie

  • 1 bakje zeekraal

  • 1 sjalotje

  • 1 teentje knoflook

  • 2 Noorse zalmfilets

  • 1 eetlepel citroensap

  • 1 eetlepel water

  • 2 eigelen op kamertemperatuur

  • 100 gram roomboter

  • dille

  • peper en zout

  • olijfolie

  • Benodigdheden
  • staafmixer met bijbehorende kom

  • schenkkannetje of maatbeker met schenktuit

Stappen

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking in gezouten water gaar. Giet af en laat staan met de deksel op de pan.
  • Snijd in de tussentijd de sjalot en knoflook fijn. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit de sjalot en knoflook op heel laag vuur enkele minuten aan, maar zorg dat ze niet bruin worden. Verhoog het vuur, voeg de zeekraal toe en bak twee minuten mee. Voeg nu de spinazie toe en bak totdat deze geslonken is. Haal de pan van het vuur en laat met een deksel op koekenpan staan voor later gebruik.
  • Dep in de zalm droog en breng op smaak met zout en peper. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de zalm aan beide kanten in ongeveer 2 minuten goudbruin. Wikkel de zalm in aluminiumfolie en laat op een bord rusten.
  • Doe de eigelen, het citroensap, water en wat peper en zout in de kom van je staafmixer. Mix tot een egale emulsie.
  • Smelt in een steelpannetje de boter op laag vuur totdat hij gesmolten is. Hij mag niet bruin worden! Enkel warm genoeg van het smelten. Doe de boter over in een schenkkannetje of bijvoorbeeld maatbeker met schenktuit.
  • Zet je staafmixer weer aan en voeg langzaam de boter toe aan de eigeel emulsie zodat alles goed vermengt. Nu is de Hollandaisesaus gereed.
  • Voeg de rijst toe aan het spinaziemengsel en vermeng met elkaar. Schep op de borden.
  • Leg de zalm op de borden en verdeel de Hollandaisesaus over de zalm. Maak af met wat dille.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker