Gezond Hoofdgerechten met vis

Zalmmoten in spinazieroomsaus

Gepocheerde zalm in een heerlijke witte-wijn-roomsaus met spinazie, tomaatjes en verse kruiden. Smullen! Een fijn gerecht die je in één pan maakt en binnen 20 minuten op tafel staat.  

De saus is heerlijk zoet door de tomaatjes en de witte-wijn-roomsaus maakt hem helemaal niet dik en zwaar maar heerlijk zomers en licht met baby spinazie, verse bieslook en dille. Want bij zalm hoort natuurlijk dille! Gebruik je liever geen wijn, dan kun je ook voor het sap van een citroen gaan. 

Je kunt dit gerecht eigenlijk met van alles eten. Doordat er genoeg saus bij zit gaat hij heel goed met pasta of parelcouscous. Deze laatste is dikker en ze lijken wel pastabolletjes. Met rijst kan hij ook of gebakken aardappeltjes. In de tijd dat de zalm pocheert kun je in elk geval rustig een bijgerecht maken! 

De zalm zal net aan gaar zijn en heeft de smaak van de saus in zich opgenomen. Controleer alle stukken even want het kan dat het ene stukje iets langer nodig heeft dan het andere door de ligging in de pan en het kleine vuurtje waarop hij pocheert. Gedurende het koken heb ik mijn stukken daarom verplaatst maar spiek na 10 minuten even voorzichtig tussen de zalmflakes in het midden door ze iets opzij te schuiven met een vork, of ze niet nog te donker zijn. Een klein beetje is prima want de zalm gaart nog wat na zodra je ze uit de pan haalt. 

Dit gerecht vind ik ook echt een knaller voor als er mensen komen eten! Hij staat zo op tafel maar ziet er wel uit als, en smaakt naar een recept dat je met veel aandacht hebt bereid. Bereiding in zijn eenvoud waarbij de smaken van deze simpele maar mooie ingrediënten samenkomen tot een heerlijk gerecht!  

Laat het smaken! 

Zalmmoten in spinazieroomsaus

Personen

2

personen
Voorbereiding

5

minuten
Bereiding

15

minuten

Ingrediënten

  • 2 zalmmoten zonder huid

  • 250 gram rijpe cherrytomaatjes

  • 200 gram babyspinazie of normale fijngehakt

  • handjevol verse bieslook (grof gehakt)

  • handjevol verse dille (geplukt met takjes en al)

  • 100 ml droge witte wijn of het sap van een halve citroen

  • 125 ml kookroom

  • peper en zout

  • olijfolie

Stappen

  • Laat de zalm op kamertemperatuur komen zo’n 20 minuten voor bereiding.
  • Was en snijd de tomaatjes doormidden. Verhit twee eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan of wokpan en bak de tomaatjes enkele minuten aan. Voeg nu de spinazie toe en roer om totdat hij geslonken is.
  • Voeg de witte wijn, kookroom, bieslook en peper en zout toe. Breng tegen de kook aan totdat er hele kleine bubbeltjes ontstaan en zet het vuur op middelmatig tot zacht vuur, zodat je de saus onder controle houdt.
  • Droog de zalm aan beide kanten en kruid met peper en zout. Leg ze in de saus en laat garen voor 10 minuten. Halverwege draai je ze een keer om en heb je een gasfornuis, dan leg je ze op een andere plek in verband met de verschillende warmte in de pan door het kleine vuur.
  • In de tussentijd kun je pasta, parelcouscous of krieltjes bereiden maar houd voor je start rekening met de bereidingstijd. Gebakken aardappeltjes hebben langer nodig dan de zalm dus daar kun je beter mee starten.
  • Na 10 minuten zet je het vuur uit en strooi je verse dilletakjes over het gerecht. Serveer direct.

Tips

  • Lekker met parelcouscous, pasta, rijst of gebakken krieltjes.