Home Gezond Zomerse pompoensoep

Zomerse pompoensoep

by Chivanne van Strijp-Peeters

Het is mooi weer en ik had zin in pompoensoep. Gek? Voor mij niet hoor! Wel verandert mijn smaak in het voorjaar dus daarom wilde ik een licht en fris soepje maken met een lekkere knalkleur. Ik koos voor pompoensoep met citroen en appel. Deze zomerse pompoensoep is een lekkere dunne soep geworden die je zeker eens moet proberen!

Deze pompoensoep is gemaakt van een flespompoen, die kun je tegenwoordig het hele jaar door vinden. Pompoen smaakt een beetje aards dus om het zoete naar boven te halen, friste ik hem op met Granny Smith appels en citroenschijfjes. Het smaakt totaal niet zuur maar juist fris en lichtzoet en balanceert de aardsheid van de pompoen goed uit!

Ik rooster de pompoen, knoflook, ui en appels. Van het roosteren van groenten ben ik fan want het brengt zo’n diepgang in de smaken, plus het is ook lekker makkelijk. Zorg wel dat je de appels even inprikt zodat ze stoom kunnen loslaten. Daar had ik niet aan gedacht met als resultaat geëxplodeerde appels!

Ik gebruik kippenbouillon voor deze zomerse pompoensoep omdat deze mooi geel is in tegenstelling tot groen/bruinige groentebouillon. Dit verbloemt de mooie geel/oranje soep namelijk en dat vind ik jammer. Met wat kookroom wordt hij nog wat zachter en lichter van smaak en de Hollandse garnaaltjes zijn hierbij een heerlijke aanvulling.

Ik had er ook wat pompoenpitjes bij geroosterd maar eerlijk is eerlijk: deze zou ik weglaten of als knabbeltje erbij zetten. Het harde knisperige in de verder stukjesloze soep, op de zachte garnaaltjes na, was niet helemaal mijn ding maar misschien wel de jouwe!

Geniet van deze zomerse pompoensoep, bon appétit!

Ben je benieuwd wat voor gerechten ik verder met pompoen heb gemaakt? Kijk dan eens naar deze pompoen tagliatelle of gevulde pompoen.

Zomerse pompoensoep

0 van 0 stemmen
Personen

4

personen
Voorbereiding

10

minutes
Bereiding + Oventijd

50

minutes
Kook modus

Zorgt ervoor dat je scherm aan blijft staan

Ingrediënten

  • 1 flespompoen

  • 1, 5 liter kraanwater

  • 2 blokjes kippenbouillon

  • 150 gram Hollandse garnalen

  • 1 citroen

  • 2 Granny Smith appels

  • 100 ml kookroom

  • 2 witte uien

  • 1 teen knoflook

  • olijfolie

  • peper en zout

  • optioneel: pompoenpitjes

  • Benodigdheden
  • bakpapier

  • staafmixer

  • 2 overplaten

Stappen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Was de pompoen en droog hem. Snijd het kontje eraf en snij de pompoen doormidden door druk te zetten op de onderkant van een koksmes (voorzichtig!). Ik snij hem eerst in de breedte doormidden want zo kan ik meer druk zetten en is de kans kleiner dat je mes wegschiet. Gebruik sowieso je beiden handen om het mes naar beneden te brengen dus je zult je niet gauw bezeren. Leg je mes op de pompoen en druk met je andere hand de onderkant naar beneden in een snelle beweging.
  • Snijd nu in grove stukken (in het begin ook door druk te zetten met twee handen). Je hebt één helft zonder draden en één, de onderste helft, met draden en pitten. Gebruik een eetlepel om het gros van de draden en pitten te verwijderen. Snijd kleiner en snijd de draden weg die overgebleven zijn. Zie de foto hoe ze er bij mij uitzagen.
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en verdeel hierover de pompoenblokjes. Besprenkel met wat olijfolie, peper en zout. Leg de uien er met schil en al bij evenals de appels. Prik een paar gaatjes in de appel om te voorkomen dat ze exploderen (geen grapje is mij overkomen). Rooster de groenten voor 30 minuten in de oven. Na 10 minuten doe je de knoflookteen erbij (deze heeft korter nodig).
  • Breng in de tussentijd een grote pan met 1,5 liter water aan de kook, samen met 2 blokjes kippenbouillon. Als de groenten klaar zijn doe je de pompoenblokken erin. Haal de uien en knoflook uit de schil en doe erbij. Ontdoe de appels van de schil en het klokhuis, deze kun je lostrekken en het klokhuis wegsnijden. Doe de appel erbij en pureer de soep goed fijn.
  • Was de citroen goed en snijd in dunne plakjes. Haal de pitjes eruit. Doe de citroen bij de soep en laat voor 10 minuten zachtjes pruttelen zonder deksel op de pan. Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Eventueel kun je de pompoenpitjes in de tussentijd roosteren in een koekenpan totdat ze gaan knallen.
  • Haal de citroenen uit de soep en verdeel de soep over de borden. Voeg wat kookroom toe en roer door. Garneer de soep met Hollandse garnalen en eventueel pompoenpitjes.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @chivanne.nl op Instagram of voeg #chivannenl toe!

Vond je dit recept goed?

Volg @chivanne op Pinterest

Misschien vind je dit ook lekker