Het is mooi weer en ik had zin in pompoensoep. Gek? Voor mij niet hoor! Wel verandert mijn smaak in het voorjaar dus daarom wilde ik een licht en fris soepje maken met een lekkere knalkleur. Ik koos voor pompoensoep met citroen en appel. Deze zomerse pompoensoep is een lekkere dunne soep geworden die je zeker eens moet proberen!
Deze pompoensoep is gemaakt van een flespompoen, die kun je tegenwoordig het hele jaar door vinden. Pompoen smaakt een beetje aards dus om het zoete naar boven te halen, friste ik hem op met Granny Smith appels en citroenschijfjes. Het smaakt totaal niet zuur maar juist fris en lichtzoet en balanceert de aardsheid van de pompoen goed uit!
Ik rooster de pompoen, knoflook, ui en appels. Van het roosteren van groenten ben ik fan want het brengt zo’n diepgang in de smaken, plus het is ook lekker makkelijk. Zorg wel dat je de appels even inprikt zodat ze stoom kunnen loslaten. Daar had ik niet aan gedacht met als resultaat geëxplodeerde appels!
Ik gebruik kippenbouillon voor deze zomerse pompoensoep omdat deze mooi geel is in tegenstelling tot groen/bruinige groentebouillon. Dit verbloemt de mooie geel/oranje soep namelijk en dat vind ik jammer. Met wat kookroom wordt hij nog wat zachter en lichter van smaak en de Hollandse garnaaltjes zijn hierbij een heerlijke aanvulling.
Ik had er ook wat pompoenpitjes bij geroosterd maar eerlijk is eerlijk: deze zou ik weglaten of als knabbeltje erbij zetten. Het harde knisperige in de verder stukjesloze soep, op de zachte garnaaltjes na, was niet helemaal mijn ding maar misschien wel de jouwe!
Geniet van deze zomerse pompoensoep, bon appétit!
Ben je benieuwd wat voor gerechten ik verder met pompoen heb gemaakt? Kijk dan eens naar deze pompoen tagliatelle of gevulde pompoen.